«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται προετοιμασμένος να ηγηθεί της χώρας του όπως ένας Κένεντι ή ένας Μπους», αναφέρει η Washington Post στην εισαγωγή της συνέντευξης του Έλληνα πρωθυπουργού, στην οποία παραθέτει το όραμά του για τη μετατροπή της Ελλάδας σε success story της Ευρώπης.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρει ότι αν και προέρχεται από πολιτική οικογένεια θεωρεί ότι δεν είναι ο τυπικός πολιτικός, αφού έχει εργαστεί επί μακρόν στον ιδιωτικό τομέα. Η προέλευσή του από την οικογένεια Μητσοτάκη λειτούργησε θετικά στα πρώτα βήματά του στην πολιτική, αλλά με την οικονομική κρίση και την αποστροφή μεγάλου τμήματος της κοινής γνώμης προς τις ελίτ αναγκάστηκε να δουλέψει σκληρά για να ξεπεράσει τα στερεότυπα.

«Θεωρείτε τον εαυτό σας μη λαϊκιστή, φιλοδυτικό, φιλονατοϊκό πρωθυπουργό», τον ρωτά η δημοσιογράφος Λάλι Γουέιμουθ. «Αυτή είναι μια λογική περιγραφή. Πολέμησα σκληρά κατά του λαϊκισμού στη διάρκεια της πολιτικής μου καριέρας κι είμαι ευτυχής που η Ελλάδα έχει τώρα μια μετριοπαθή, προσηλωμένη σε στόχους, μη λαϊκιστική κυβέρνηση», απαντά ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Συνέντευξη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηλεκτρονική έκδοση της The Washington Post

Δημοσιογράφος: Γεννηθήκατε σε μια πολιτική οικογένεια. Ο πατέρας σας, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ήταν Πρωθυπουργός.

Πρωθυπουργός: Παρόλο που προέρχομαι από μια πολιτική οικογένεια, θεωρώ τον εαυτό μου έναν όχι και τόσο τυπικό πολιτικό.

Δημοσιογράφος: Γιατί;

Πρωθυπουργός: Πρώτα απ' όλα εργάστηκα για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα στον ιδιωτικό τομέα. Επίσης, πιστεύω ότι το να προέρχεσαι από μια πολιτική οικογένεια δεν αποτελεί απαραίτητα πλεονέκτημα.

Δημοσιογράφος: Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και ποια τα μειονεκτήματα;

Πρωθυπουργός: Στην αρχή ήταν μεγάλο πλεονέκτημα, όμως μετά την κατάρρευση του πολιτικού συστήματος στην Ελλάδα [το 2009], όλες οι παραδοσιακές πολιτικές οικογένειες ήρθαν αντιμέτωπες με τεράστια προβλήματα.

Δημοσιογράφος: Ο κόσμος τους αποδίδει ευθύνες;


Πρωθυπουργός: Ναι, υπήρξε ένα γενικό αντι-ελίτ αίσθημα. Έπρεπε να δουλέψω πολύ σκληρά για να ξεπεράσω αυτό το στερεότυπο. Είμαι πολύ χαρούμενος που ο κόσμος με φωνάζει με το μικρό μου όνομα τώρα. Φαίνεται να πιστεύουν ότι δεν έχω αυτό το πόστο επειδή το είχε κι ο πατέρας μου. Ελπίζω, επίσης, ότι θα είμαι πιο επιτυχημένος από τον πατέρα μου.

Δημοσιογράφος: Θεωρείτε τον εαυτό σας ως έναν αντί - λαϊκιστή, υπέρ της Δύσης, υπέρ του ΝΑΤΟ Πρωθυπουργό;

Πρωθυπουργός: Αυτή είναι μια αρκετά λογική περιγραφή. Έχω αγωνιστεί πολύ σκληρά εναντίον του λαϊκισμού κατά τη διάρκεια της πολιτικής μου σταδιοδρομίας. Είμαι πολύ χαρούμενος που η Ελλάδα έχει τώρα μια μετριοπαθής, προσανατολισμένη στα αποτελέσματα, μη λαϊκιστική κυβέρνηση.

Δημοσιογράφος: Ο Πρόεδρος Τραμπ είχε μια αρκετά καλή σχέση με τον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Οι σχέσεις των δύο χωρών βελτιώθηκαν σημαντικά κατα τη διάρκεια της προηγούμενης κυβέρνησης.

Πρωθυπουργός: Ναι. Οι σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ είναι εξαιρετικά καλές. Έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι ο (Τσίπρας), ο οποίος ξεκίνησε ως ριζοσπάστης αριστερός, συμμετέχοντας σε διαμαρτυρίες έξω από την Αμερικανική Πρεσβεία, κατέληξε να γίνει ένας πολύ στενός φίλος των ΗΠΑ. Νομίζω, όμως, ότι αυτό είναι καλό.

Δημοσιογράφος: Ποια είναι η γνώμη σας για τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, τον οποίο θα συναντήσετε μέσα στην εβδομάδα;

Πρωθυπουργός: Πιστευω πολύ στη Διατλαντική συνεργασία γι’ αυτό και θα συνεργαστώ με οποιονδήποτε είναι στον Λευκό Οίκο.

Δημοσιογράφος: Ποιοι είναι οι στόχοι σας ως Πρωθυπουργός;

Πρωθυπουργός: Η Νούμερο 1 προτεραιότητα μου είναι η οικονομία. Πρέπει να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας. Πρέπει να κάνουμε την Ελλάδα έναν ελκυστικό προορισμό για επενδύσεις. Πρέπει να φέρουμε πίσω τους νέους Έλληνες που εγκατέλειψαν τη χώρα κατά τη διάρκεια της κρίσης. Στόχος μου είναι να γίνει η Ελλάδα το success story της Ευρωζώνης.

Δημοσιογράφος: Αυτή είναι μια αρκετά φιλόδοξη ατζέντα.

Πρωθυπουργός: Ναι, αλλά αυτή είναι η εντολή με την οποία ζήτησα να κυβερνήσω και αυτήν την εντολή πήρα. Συγκρότησα μια κυβέρνηση που περιλαμβάνει πολλούς τεχνοκράτες και καταφέραμε να πείσουμε να συμμετέχουν και πολλοι ανθρωποι που ήταν εκτός πολιτικής.

Δημοσιογράφος: Πέρυσι ο ρυθμός ανάπτυξης της Ελλάδας ήταν 1,9%.

Πρωθυπουργός: Όταν όλοι τα πήγαιναν εξαιρετικά καλά, εμείς παλεύαμε. Υπάρχει ξεκάθαρη ευθύνη γι 'αυτό. Τώρα έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα πιο δύσκολο μακροοικονομικό περιβάλλον.

Δημοσιογράφος: Οι ισολογισμοί των τραπεζών σας είναι οι χειρότεροι στην Ευρώπη - φορτωμένοι με μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Ακομη υπήρξε μεγάλη διαφθορά σε αυτόν τον τομέα. Δεν μπορείτε να τρέξετε μια αποτελεσματική οικονομία χωρίς λειτουργικές τράπεζες. Πώς σκοπεύετε να το διορθώσετε;

Πρωθυπουργός: Αυτή τη στιγμή συζητάμε με τις Ευρωπαϊκές Αρχές και με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να απαλλάξουμε τις τραπεζες απο μη εξυπηρετούμενα δάνεια μέσω ενός σχετικά περίπλοκου συστήματος τιτλοποίησης. . . . Ευελπιστούμε ότι θα μπορέσουμε να απαλλάξουμε τις τράπεζες από κόκκινα δάνεια 30 δισεκατομμύρια ευρώ. Χρειαζόμαστε πιστωτική αγορά στην Ελλάδα.

Δημοσιογράφος: Είπατε, επίσης, ότι μειώνετε τους φόρους.

Πρωθυπουργός: Ξεκινήσαμε μειώνοντας τον ΕΝΦΙΑ, και το 2020 θα μειώσουμε τους φόρους των επιχειρήσεων από 29% σε 24%. Οι φόροι επί των μερισμάτων θα μειωθούν από 10% σε 5%. Θα μειώσουμε επίσης τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, ειδικά για όσους έχουν χαμηλό εισόδημα.

Δημοσιογράφος: Αλλά ταυτόχρονα χρειάζεστε έσοδα για να υλοποιήσετε το κυβερνητικό σας σχέδιο. Δεν χρειάζεται να διευρύνετε τη βάση της είσπραξης των φόρων;

Πρωθυπουργός: Ο τρόπος για να διευρύνουμε τη βάση είναι να κυνηγήσουμε τη φοροδιαφυγή. Χρησιμοποιούμε τις ηλεκτρονικές συναλλαγές για να ενθαρρύνουμε τους πολίτες να είναι νόμιμοι. Κυνηγάμε τη φοροδιαφυγή μικρής κλίμακας, την οποία συνήθως συναντάμε σε εστιατόρια και καφέ, ενθαρρύνοντας τους ανθρώπους να πληρώνουν με πιστωτική κάρτα ή άλλα ηλεκτρονικά μέσα αντι να χρησιμοποιούν μετρητά.

Δημοσιογράφος: Δεν υπάρχουν πολλοί πλούσιοι Έλληνες που δεν πληρώνουν φόρους;

Πρωθυπουργός: Βεβαίως υπάρχουν. Γι αυτό και κυνηγάμε και τους δυο. Έχουμε τώρα μια Ανεξάρτητη Αρχή εσόδων, σαν τη δική σας IRS, η οποία είναι πολύ αποτελεσματική στο να κυνηγά και τους μεγάλους και τους μικρούς που φοροδιαφεύγουν.

Δημοσιογράφος: Αναφέρατε το brain drain. Πώς θα το αντιστρέψετε αυτό;

Πρωθυπουργός: Οι άνθρωποι έφυγαν για δύο λόγους. Το πρώτο είναι ότι δεν υπήρχαν θέσεις εργασίας στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της κρίσης. Άλλοι έφυγαν επειδή αναζητούσαν καλύτερη δουλειά ή πλήρωναν πάρα πολλά σε φόρους και το διαθέσιμο εισόδημα κατέληγε να είναι πολύ μικρό. Πρέπει στο τέλος της ημέρας να μην αισθάνονται ότι δουλεύουν μόνο για το κράτος.

Δημοσιογράφος: Αντί να μειώσετε τους φόρους, γιατί δεν επενδύετε τα χρήματα για υποδομές ή άλλα προγράμματα;

Πρωθυπουργός: Θα μπορούσαμε να το κάνουμε αυτό και πιθανόν να κάνουμε και τα δύο, αλλά το ερώτημα είναι: Ποιος είναι ο μεγαλύτερος πολλαπλασιαστής όσον αφορά την ενίσχυση της ανάπτυξης; Ελπίζουμε ότι η ανάπτυξή μας θα φτάσει το 3% το 2020 και ότι θα μπορέσουμε να τη διατηρήσουμε στο άμεσο μέλλον.

Δημοσιογράφος: Προσανατολίζεστε στο να αλλάξετε τον Κανονισμό του Δουβλίνου, ο οποίος απαιτεί το κράτος μέλος της Ε.Ε. που λειτουργεί ως πρώτο λιμάνι εισόδου είναι υπεύθυνο για την καταγραφή και διαχείριση των μεταναστευτικών ροών;

Πρωθυπουργός: Ναι. Το μεταναστευτικό γίνεται πάλι μεγάλο πρόβλημα. Την περασμένη εβδομάδα ήρθαν 3. 000 πρόσφυγες/μετανάστες.

Δημοσιογράφος: Ερχονται από τη Συρία;

Πρωθυπουργός: Οι περισσότεροι από αυτούς είναι Αφγανοί ή από την Υποσαχάρια Αφρική.

Δημοσιογράφος: Τους στέλνει ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν;

Πρωθυπουργός: Αν (ο κ.Ερντογάν) θέλει να έχει ειλικρινή συζήτηση με την Ευρώπη, ο καλύτερος τρόπος δεν είναι να απειλήσει ότι θα τους στείλει εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες. Αυτός δεν είναι ο τρόπος να διαπραγματευτεις με την Ευρώπη ή εν προκειμένω με την Ελλάδα. Μπορούμε να έχουμε ειλικρινή συζήτηση με τον Πρόεδρο Ερντογάν. Εκείνος χρειάζεται οικονομική υποστήριξη. Έχει πολύ μεγάλο αριθμό προσφύγων στην Τουρκία. Αλλά αυτό δεν πρέπει να είναι ένα παιχνίδι απειλών και αθώοι ανθρώποι να χρησιμοποιούνται ως μέσον για μια καλύτερη διαπραγμάτευση.

Δημοσιογράφος: Αυτό κάνει;

Πρωθυπουργός: Ναι.

Δημοσιογράφος: Τι πιστεύετε για το σχέδιο του Προέδρου Ερντογάν για τη δημιουργία μιας λεγόμενης «ζώνης ασφαλείας» στη Συρία, όπου θα στείλει εκατομμύρια Σύριων προσφύγων που έχουν ζητήσει καταφύγιο στην Τουρκία;

Πρωθυπουργός: Ο Ερντογάν θέλει μια ζώνη ασφαλείας μεταξύ των Κούρδων της Τουρκίας και των Κούρδων της Συρίας που θα κατοικείται από Σουνίτες. Αυτός είναι ο στόχος του. Είναι πολύ απίθανο ότι οι ΗΠΑ ή η Ευρώπη να συμφωνήσουν σε αυτή την πρόταση.

Δημοσιογράφος: Στο Ιντίλμπ, τρια εκατομμύρια Σύροι ενδέχεται σύντομα να αναγκαστούν να παραδώσουν τα όπλα του Προέδρου Bashar al-Assad. Ποια είναι η λύση;

Πρωθυπουργός: Η λύση είναι να δοθούν στην Τουρκία περισσότερα χρήματα για να υποδεχθεί πρόσφυγες. Ας ελπίσουμε ότι κάποια στιγμή ο πόλεμος θα τελειώσει και αυτοί οι άνθρωποι θα επιστρέψουν. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, πρέπει να υπάρχει κάποια κατανομή των βαρών. Δεν μπορώ να δεχτώ ότι η Ελλάδα θα αναλάβει μόνη της το βάρος της διαχείρισης αυτού του προβλήματος και ότι άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν θα δεχτούν ούτε έναν πρόσφυγα. Αυτό δεν είναι δίκαιο.

Δημοσιογράφος: Πόσοι πρόσφυγες διαμένουν στη χώρα σας;

Πρωθυπουργός: 70.000.

Δημοσιογράφος: Οι μετανάστες μπορούν να πάνε βόρεια, αλλά. . .

Πρωθυπουργός: Τώρα τα Βόρεια σύνορα είναι κλειστά.

Δημοσιογράφος: Η Τουρκία συνεχίζει τις πτήσεις F-16 πάνω από τα ελληνικά νησιά.

Πρωθυπουργός: Οι υπερπτήσεις φυσικά είναι ένα ζήτημα. Είναι παραβίαση της ελληνικής κυριαρχίας, του ελληνικού εναέριου χώρου. Είναι ένα επικίνδυνο παιχνίδι που παίζεται εδώ και πολύ καιρό. Θα ήταν προς το συμφέρον όλων να εξομαλυνθει η κατάσταση.

Δημοσιογράφος: Η Τουρκία προχωρά σε γεωτρήσεις στα ανοικτά των ακτών της Κύπρου.

Πρωθυπουργός: Κάνουν γεωτρήσεις εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κύπρου, παραβιάζοντας σαφώς τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στέλνουν πλοία υποστήριξης και υπάρχουν τουρκικά πολεμικά πλοία στην περιοχή. [Η γαλλική πετρελαϊκή εταιρεία] Total και η Exxon Mobil έχουν δικαιώματα εξερεύνησης στην κυπριακή οικονομική ζώνη. Θα καταλήξει τελικά σε ένα επικίνδυνο παιχνίδι στη θάλασσα. Η Τουρκία συμπεριφέρθηκε με πολύ επιθετικό τρόπο κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους. Δεν αναγνωρίζει το Διεθνές Δίκαιο ούτε το Δίκαιο της θάλασσας.

Δημοσιογράφος: Τι νομίζετε ότι θέλει ο πρόεδρος Eρντογάν θέλει;

Πρωθυπουργός: Θέλει πρόσβαση στις πηγές ενέργειας της ανατολικής Μεσογείου. Ο Κύπριος πρόεδρος [Νίκος Αναστασιάδης] δήλωσε πολύ ξεκάθαρα ότι οι πόροι που βρίσκουμε πρέπει να διανεμηθούν με δίκαιο τρόπο και ότι όλοι οι Κύπριοι θα πρέπει να ωφεληθούν -Έλληνες και Τούρκοι. Ο Ερντογάν θέλει να διασφαλίσει ότι το φυσικό αέριο που θα βρεθεί, θα περάσει τελικά μέσω της Τουρκίας.

Δημοσιογράφος: Τέσσερα χρόνια μετά, στο τέλος της θητείας σας, τι θέλετε να λένε οι άνθρωποι;

Πρωθυπουργός: ‘Οτι η Ελλάδα είναι διαφορετική χώρα από τη χώρα που παρέλαβα.