Σημαντικά έργα που έχουν να κάνουν με την καθαριότητα και την ανακύκλωση πρόκειται να γίνουν κατά τη διάρκεια της νέας θητείας της δημοτικής αρχής.

Πρόκειται για έργα υποδομών που θα πρέπει να προχωρήσουν μέσα στα επόμενα χρόνια, τα περισσότερα εκ των οποίων έχουν μπει στη τελική ευθεία για να υλοποιηθούν, σε περίπτωση βέβαια που δεν αλλάξει κάτι η νέα κυβέρνηση από τον όλο σχεδιασμό. 

Το βασικότερο και κυριότερο από όλα που έχει να κάνει με τον τομέα της ανακύκλωσης και της καθαριότητας αφορά ασφαλώς το ΧΥΤΑ της Φλόκα. Η μελέτη που προβλέπεται για το έργο περιλαμβάνει μια Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων, μια Μονάδα Διαχείρισης Βιοαποβλήτων, δύο εργοστάσια κομποστοποίησης και ένας χώρο μεταφόρτωσης. 

Το έργο πρόκειται να κοστίσει γύρω στα 40 εκατομμύρια ευρώ, μελέτες για επιμέρους ζητήματα έχουν περάσει ήδη από το δημοτικό συμβούλιο και μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται να συζητηθεί το όλο πακέτο του έργου το οποίο αφορά τόσο την ανακύκλωση, όσο και την καθαριότητα, στα θέματα της ημερήσιας διάταξης του Δ.Σ. 

Στο πακέτο που αφορά τον τομέα της καθαριότητας και της ανακύκλωσης, δύο ζητήματα που η δημοτική αρχή όπως φάνηκε και από το σχήμα που ανακοίνωσε προ ημερών ο Κώστας Πελετίδης, ένωσε σε μία υπέρ αντιδημαρχία, περιλαμβάνεται και η Μονάδα Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων που είναι να κατασκευαστεί στην Ξερόλακκα, μετά από σχετική πρόσκληση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος. 

Η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμάτων στο Φλόκα θα είναι δυναμικότητας 53.000 τόνων ετησίως, ενώ η Μονάδα Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων 8.200 τόνων το έτος. Το έργο στο ΧΥΤΑ θα απευθύνεται στους δήμους της Πάτρας, της Δυτικής Αχαΐας και του Ερυμάνθου. 

Ο δήμος της Πάτρας σκοπεύει μέσα από αυτό το έργο να απαλλάξει την Ξερόλακκα από το θέμα των σκουπιδιών, θέλοντας να την εντάξει σε μία περιοχή αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, με βάση τον σχεδιασμό που έχει για το αρχαιολογικό πάρκο και το τρίγωνο Αρχαιολογικό Μουσείο - Ρωμαϊκό Υδραγωγείο - Μυκηναϊκό Νεκροταφείο Βούντενης. 

Θυμίζουμε ότι υπεύθυνος για τον σχεδιασμό του δήμου στους τομείς της καθαριότητας και της ανακύκλωσης είναι ο νέος αντιδήμαρχος, ο ακαδημαϊκός καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών, Νίκος Ασπράγκαθος. Αξίζει να αναφέρουμε, σύμφωνα με τα όσα αποφασίστηκαν στη πρώτη συνεδρίαση του νέου δημοτικού συμβουλίου της Πάτρας, πως σχηματίστηκαν τρεις συνολικά φορείς για το θέμα της επεξεργασίας απορριμάτων και στέρεων αποβλήτων.