Με ανακοίνωσή της η δημοτική παράταξη "σπιράλ" τοποθετείται στο θέμα του Αμερικανού πρέσβη.

Συγκεκριμένα αναφέρει: "Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες η Πάτρα πρωταγωνίστησε σε ένα σόου αγένειας και αναξιοπρέπειας, με την δημοσιότητα που δόθηκε στο ότι «ο Αμερικανός πρέσβης είναι ανεπιθύμητος στην πόλη». Ασχέτως ιδιότητας και καταγωγής, πρόκειται για έναν αξιωματούχο δημοκρατικής χώρας που επισκέπτεται την περιοχή μας και η στάση της πόλης απαιτεί προσοχή. Ο Δήμος Πατρέων δεν φρόντισε να εκπροσωπήσει τους δημότες του, που στην πλειοψηφία τους είναι και φιλόξενοι και ευγενείς, με μια ξεκάθαρη τοποθέτηση.

Με αφορμή αυτή την επίσκεψη του Αμερικανού πρέσβη Τζέφρι Πάιατ στην Πάτρα, λοιπόν, το σπιράλ θέτει το εύλογο ερώτημα: «Τι θέλει η πόλη και οι δημότες της; Θέλουν τα πανό και τα μεγάφωνα να λένε: «go home», «ανεπιθύμητοι» και άλλα αντίστοιχα ή θέλουν αξιοπρέπεια, πολιτισμό και πνεύμα φιλοξενίας (που άλλωστε μας χαρακτηρίζει ως λαό); Και φυσικά το ερώτημα έχει να κάνει με οποιονδήποτε επισκέπτη, θεσμό ή διοργάνωση, που άμεσα ή έμμεσα γίνεται αποδέκτης της συμπεριφοράς που επιδεικνύει η πόλη (θεσμικά και μη).

Δεν χρειάζεται να θυμίσουμε στη Δημοτική Αρχή της πόλης πως εκλέχτηκε για να εκπροσωπεί και να εκφράζει το σύνολο των Δημοτών της Πάτρας. Ούτε χρειάζεται να διευκρινίσουμε πως μειοψηφικές (ή κομματικές) αντιλήψεις δεν μπορούν να επιβάλλονται σαν θέσεις μιας ολόκληρης πόλης. Αναγκαζόμαστε, όμως, να εκφράσουμε δημόσια την αντίθεσή μας σε τέτοιες πρακτικές. Ειδικά όταν αυτές επαναλαμβάνονται.

Παράλληλα με το πολιτικό θέμα, θέλουμε να θίξουμε και θέματα καθημερινότητας και εικόνας πόλης, όπως η ανάρτηση πανό σε δημόσιους χώρους, η αφισορύπανση και η ηχορύπανση που προξενήθηκαν, προκειμένου να διατρανωθεί το περιβόητο «ανεπιθύμητος». Και με την ευκαιρία να σημειώσουμε πως αφιλόξενο Δήμο αντιμετώπισαν και οι αποστολές των Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων που φιλοξενήθηκαν πρόσφατα στην Πάτρα.

Ευχόμαστε να μη χρειαστεί να επανέλθουμε στο θέμα".