Ο Δήμος Πατρέων διοργανώνει πολύμορφες εκδηλώσεις για τα 75 χρόνια από την απελευθέρωση της Πάτρας από την γερμανική κατοχή.

Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε στο Δημαρχείο, μεταξύ άλλων, είπε: «Τιμάμε τους αγώνες του πατραϊκού λαού που αντιστάθηκε μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ και των ανταρτών του 12ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ, που μπήκαν ελευθερωτές στην πόλη, μετά από σκληρές μάχες με την γερμανική φρουρά και τους ντόπιους συνεργάτες τους, δοσίλογους και ταγματασφαλίτες.

Ο αγώνας κατά των κατακτητών έχει σήμερα αξία γιατί διδάσκει πως όταν ο λαός αγωνίζεται για τα δίκια του βγαίνει νικητής. Από τους αγώνες και το παράδειγμα εκείνων που αντιστάθηκαν τότε, γινόμαστε πιο σοφοί για να αντιμετωπίσουμε το σήμερα.

Και σήμερα υπάρχουν θέματα και ζητήματα που μοιάζουν ανυπέρβλητα αλλά με τους αγώνες μας και την μαζική συμμετοχή του λαού θα βγούμε και πάλι νικητές».

Στην συνέχεια η κυρία Κατερίνα Γεροπαναγιώτη παρουσίασε το τριήμερο πρόγραμμα των φετινών εκδηλώσεων που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων:

ΤΕΤΑΡΤΗ 2 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2019 - ΑΧΑΙΑ ΚΛΑΟΥΣ

(18.00 Αναχώρηση λεωφορείων από την Πλατεία Γεωργίου (κάτω μέρος) προς την Αχαΐα Κλάους )

18.30 Έναρξη δρώμενου «Η μέρα που άλλαξε το φως», το χρονικό της απελευθέρωσης της πόλη

Το δρώμενο επιμελούνται το Χορευτικό Τμήμα του Π.Κ.Κ. Δήμου Πατρέων και το Τμήμα Παραγωγής - Οργάνωσης Πολιτιστικού Οργανισμού σε συνεργασία με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΠΑΤΡΑΣ και τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή Σταύρο Τσακίρη. Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με την συμμετοχή του Κουιντέτου Εγχόρδων του Δημοτικού Ωδείου (5 Ελληνικοί Χοροί του Νίκου Σκαλκώτα (20')  Εθνικός Ύμνος). Θα προβληθεί βίντεο-ντοκουμέντο (Επιμέλεια Γραφείο Τύπου Δήμου Πατρέων)

20.00  Λήξη εκδήλωσης

ΠΕΜΠΤΗ 3 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2019 - ΑΙΘΟΥΣΑ ΑΙΓΛΗ "VESO MARE"

2 προβολές (απογευματινή ώρα 18.30, βραδυνή ώρα 21.00)

ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΑΙΝΙΑΣ Το Τελευταίο Σημείωμα

Δραματική 2017 | Έγχρ. | Διάρκεια: 117'

Ελληνική ταινία, σκηνοθεσία Παντελής Βούλγαρης με τους: Αντρέα Κωνσταντίνου, Αντρέ Χένικε, Βασίλη Κουκαλάνι, Μελία Κράιλινγκ, Τάσο Δήμα

Η αληθινή ιστορία του 34χρονου Ναπολέοντα Σουκατζίδη, ο οποίος εκτελούσε χρέη διερμηνέα για τον Γερμανό διοικητή του στρατοπέδου Χαϊδαρίου Καρλ Φίσερ και ήταν ένας από τους 200 αγωνιστές οι οποίοι εκτελέστηκαν στην Καισαριανή την 1η Μαΐου 1944.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 4 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2019

10.00 Δοξολογία στην Μητρόπολη Πατρών

11.00 Κατάθεση στεφάνων στα Ψηλά Αλώνια, στον τόπο εκτέλεσης αγωνιστών της αντίστασης και

Ομιλία από την Πρόεδρο του Πολιτιστικού Οργανισμού Κατερίνα Γεροπαναγιώτη

20.00 Πλατεία Γεωργίου

Εκδήλωση με κεντρικό ομιλητή τον Δήμαρχο Πατρέων Κώστα Πελετίδη

 Ακολουθεί μουσική παράσταση από το Χορευτικό Τμήμα του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων και την Λαϊκή Ορχήστρα του

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ ΠΕΡΙΠΑΤΟΙ

Παράλληλα, ο Δήμος Πατρέων, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας προγραμματίζει σειρά δράσεων στο πλαίσιο του εορτασμού για την απελευθέρωση της Πάτρας, για να ενημερωθούν οι μαθητές και οι μαθήτριες και να γνωρίσουν τα γεγονότα της περιόδου της γερμανικής κατοχής και της απελευθέρωσης.