Σε κακή κατάσταση είναι οι τουαλέτες των σχολικών κτιρίων της Ελλάδος και το γεγονός αυτό οδήγησε τους διευθυντές των υπηρεσιών της Περιφερειακής Εκπαίδευσης να προχωρήσουν σε σχετική ανακοίνωση, ζητώντας από το υπουργείο να προχωρήσει σε μόνιμες προσλήψεις των σχολικών καθαριστριών. 

Η Πάτρα ασφαλώς δεν ξεφεύγει από τον κανόνα αυτόν. Πρόκειται για ένα ζήτημα που έχει θίξει αρκετές φορές η δημοτική αρχή ζητώντας την μόνιμη πρόσληψη των σχολικών καθαριστριών, όχι μόνο γιατί οι εργαζόμενες αυτές βρίσκονται στον "αέρα", παίρνοντας ένα ποσό των 250 με 300 ευρώ, χωρίς να έχουν ουσιαστικά ασφάλιση, αλλά γιατί τα σχολεία τις έχουν ανάγκη. 

Ένα μεγάλο μέρος των σχολικών κτιρίων της Πάτρας αντιμετωπίζει πρόβλημα με την υγιεινή των W.C. οι περισσότερες εκ των οποίων είναι σε κακή κατάσταση, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που κάνουν οι σχολικές καθαρίστριες, αλλά και το βάρος που έχει επιδείξει ο δήμος στο θέμα των σχολείων. Το πρόβλημα δεν έχει να κάνει μόνο με το αν είναι βρώμικες ή όχι. Έχει να κάνει και με την υποδομή τους η οποία μάλλον είναι απαρχαιωμένη. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχουν σχολικά συγκροτήματα της Πάτρας που παραμένουν με τις λεγόμενες "τούρκικες" τουαλέτες. Πολλά από τα παιδιά βλέποντας την κατάσταση που υπάρχει δεν πάνε τουαλέτα και τα... κρατάνε μέχρι να τελειώσει το σχολείο τους για να κάνουν την ανάγκη τους στο σπίτι. 

Οι προσλήψεις σχολικών καθαριστριών και η ενίσχυση του υπάρχοντος δυναμικού, σε μία μόνιμη βάση, θα μπορούσε να αποτελέσει τη λύση για το πρόβλημα που υπάρχει σε ένα μεγάλο μέρος των σχολείων της επικράτειας, του νομού, αλλά και της πόλης. Μια λύση που σίγουρα θα βελτιώσει γενικότερα την καθαριότητα και την αισθητική στους χώρους των σχολικών κτιρίων.

Ειδικότερα, όμως, το θέμα των W.C. των σχολείων και η κατάσταση τους, είναι κάτι που γνωρίζουν καλά οι σύλλογοι γονέων των παιδιών, αλλά και οι εκπαιδευτικοί.