Σε 30 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από τα νέα επεισόδια βίας και τις ταραχές που ξέσπασαν στην επαρχία Παπούα της Ινδονησίας, δήλωσαν σήμερα αξιωματούχοι.

Τουλάχιστον 26 άμαχοι σκοτώθηκαν, οι περισσότεροι από τους οποίους δεν προέρχονταν από την Παπούα, και πάρα πολλοί τραυματίστηκαν στις ταραχές που ξέσπασαν χθες, Δευτέρα, στην πόλη Ουαμένα, σύμφωνα με τον αρχηγό της αστυνομίας της χώρας Τίτο Καρνάβιαν.

Πλήθη πυρπόλησαν κυβερνητικά κτίρια και καταστήματα κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, τα οποία, σύμφωνα με αξιωματούχους, ξέσπασαν μετά την ανεπιβεβαίωτη φήμη που κυκλοφόρησε ότι ένας δάσκαλος έκανε ρατσιστικά σχόλια κατά των αυτοχθόνων της επαρχίας.

Σε ξεχωριστό περιστατικό, τέσσερις άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένου ενός στρατιώτη, σκοτώθηκαν και 10 τραυματίστηκαν χθες στις συγκρούσεις ανάμεσα στις δυνάμεις ασφαλείας και φοιτητές που διαδήλωναν στην Τζαγιαπούρα, η οποία βρίσκεται σε απόσταση περίπου 250 χιλιομέτρων από την Ουαμένα, σύμφωνα με την υπηρεσία υγείας της επαρχίας.

Η Παπούα δεν έχει ακόμη συνέλθει από τις ταραχές διάρκειας δύο εβδομάδων που αντιμετώπισε στα τέλη του Αυγούστου ως τις αρχές του Σεπτεμβρίου, στις οποίες έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον πέντε άνθρωποι. Αυτές προκλήθηκαν από την πολύ αυστηρή και ρατσιστική, σύμφωνα με τους φοιτητές της Παπούα, αντιμετώπισή τους από το προσωπικό ασφαλείας στην Ιάβα.

Χθες Δευτέρα (23/09) η κυβέρνηση επέβαλε εξάλλου περιορισμούς στο Ίντερνετ στην Ουαμένα για να αντιμετωπίσει την, όπως ανακοίνωσε, διάδοση ψευδών πληροφοριών.

Ο αρχηγός της αστυνομίας ανακοίνωσε ότι οι 22 από αυτούς που σκοτώθηκαν στην Ουαμένα ήταν μετανάστες, δεν προέρχονταν από την Παπούα, και, όπως διευκρίνισε, παγιδεύτηκαν σε κτίρια που πυρπολήθηκαν ή μαχαιρώθηκαν από τους επιτιθέμενους. «Ηταν καταστηματάρχες, υπάλληλοι εστιατορίων και οδηγοί μοτοσικλετών-ταξί», σημείωσε ο αρχηγός της αστυνομίας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Ο Τίτο κατηγόρησε οργανώσεις στην Παπούα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας της επαρχίας ότι ενορχήστρωσαν τα βίαια επεισόδια με στόχο να προσελκύσουν τη διεθνή προσοχή κατά τη διάρκεια της 74ης συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

«Τώρα η κατάσταση είναι υπό έλεγχο, αλλά εκφράζουμε τη λύπη μας για τις τακτικές αυτές βίας», σημείωσε ο Τίτο. «Δεν ασκήθηκε βία από τις δυνάμεις ασφαλείας, αλλά από τους ταραξίες», πρόσθεσε ο αρχηγός της αστυνομίας.