Η ικανότητα του Αρκά να διαβλέπει χαρακτήρες εκεί όπου οι άλλοι βλέπουν στερεότυπα ήταν πάντα το μεγάλο του χάρισμα. O κόσμος του είναι μαζί μελαγχολικός, σέξι και κυνικός. Παραμένει, όμως, αθώος στη διαψευσμένη του ονειροπόληση, αθώος σε σχέση με το σύμπαν που περιβάλλει τα σκίτσα του. Καταφέρνει να διατηρεί στο κέντρο της δημιουργίας του μια ειλικρινή πνοή παιδικότητας, την αφέλεια ενός ανθρώπου, που βλέπει τα πράγματα σαν παιδί και τα σκέφτεται σαν μεγάλος. Το χιούμορ του Αρκά λειτουργεί αντιπαραθέτοντας τον κόσμο των οραμάτων στον κόσμο των συμβάσεων κι αναδεικνύει το χάσμα ανάμεσα στην προσδοκία και την εκπλήρωση, στις υψηλές επιδιώξεις και τις πραγματικές τροπές τους. Όλα, κατόπιν, γίνονται ευκαιρίες χλευασμού. Όχι γιατί λείπει το σθένος, αλλά γιατί περισσεύει η επίγνωση. Ο Μοντεχρήστος δεν είναι η παρηγοριά και, μαζί, το βάσανο του Ισοβίτη. Είναι ο ίδιος ο Ισοβίτης, που βγαίνει από τον εαυτό του, για να εκτιμήσει «απ’ έξω» το δράμα του.

Ο Δημήτρης Αγοράς - στήνοντας μία παράσταση βασισμένη σε πέντε διάσημα κόμικ - βιβλία του Αρκά: «Ζωή Μετά», «Ισοβίτης», «Χαμηλές Πτήσεις», «Καστράτο» και «Μαλλί με Μαλλί» - συνέλαβε το πνεύμα του έργου του Αρκά και το αποτέλεσμα ήταν μια παράσταση με γρήγορο ρυθμό, χωρίς κενά, με χιούμορ κι αμεσότητα, με τις σκηνές να ρέουν αβίαστα.

Η φυσικότητα της σκηνοθεσίας - η αίσθηση, δηλαδή, ότι όλα όσα βλέπουμε μέσα στο σουρεαλισμό τους φαντάζουν απολύτως λογικά, ενώ ταυτόχρονα κάθε ατάκα και κάθε τροπή στην εξέλιξη της ιστορίας δεν παύουν να μας αιφνιδιάζουν – είναι η μεγάλη της αρετή. Αναδεικνύονται οι ατακαριστοί και σπαρταριστοί διάλογοι, παρουσιάζονται μετρημένα οι σχέσεις, οι συγκρούσεις και η διαλεκτική των «ηρώων» του κι αντιμετωπίζεται ευρηματικά η στατικότητα του έργου. Η επιμέλεια της κίνησης είναι καλοδουλεμένη και μέσα στο πνεύμα του έργου. Η Αντιγόνη Γύρα πραγματικά εκμεταλλεύεται στο έπακρον τα εκφραστικά μέσα του κάθε ηθοποιού. Τα ταιριαστά κοστούμια από την Κωνσταντίνα Βαφειάδου και την Σοφία Δριστέλα δένουν εξαιρετικά με το σύνολο. Το σκηνικό είναι λιτό και λειτουργικό και αποτελείται από ξύλινες κατασκευές που μετατρέπονται από το πιάνο της γριάς αφεντικίνας των γάτων μέχρι τα καλώδια που κάθονται τα πουλιά.

Όλοι οι ηθοποιοί ενσάρκωσαν τις ιδιαιτερότητες των ηρώων του Αρκά με ευαισθησία, άνεση, λιτότητα και πειστικότητα. Χωρίς υπερβολικό παίξιμο, οι ηθοποιοί άφησαν το λεπτό χιούμορ του Αρκά να ζωντανέψει από μόνο του. 

Απολαυστικός στις μεταμφιέσεις του ο Θανάσης Βισκαδουράκης, που περνούσε με φυσικότητα από τον ένα τύπο στον άλλον, με υποκριτική δεινότητα που έσφυζε από ακρίβεια, ετοιμότητα και εκφραστικούς τόνους. Ο Γιώργος Γαλίτης είναι ένας ηθοποιός που γνωρίζει τους βαθύτερους κώδικες της κωμωδίας. Ελέγχει απόλυτα την κινησιολογία του, μεταμορφώνει τη στάση του σώματος και τις χειρονομίες του ανάλογα με την κατάσταση, διατηρεί τους σωστούς τονισμούς της φωνής του και με αυτά τα εργαλεία τέρπει τον θεατή. Οι ψυχικές διακυμάνσεις και η ακραία συμπεριφορά του αποτυπώνονται με τέτοια δραματικότητα, ώστε το γέλιο να ρέει άφθονο και ασυγκράτητο. Η εξαιρετική κωμικός Σοφία Βογιατζάκη με το ερμηνευτικό της νάζι, τη χάρη και το κέφι, προκαλεί έντονα εύθυμη διάθεση, κάνοντας τους θεατές να ξεκαρδίζονται στα γέλια.

Ο Γιώργος Χατζής στον ρόλο του Ισοβίτη πλάθει έναν ήρωα με προσωπικότητα τόσο πειστική, που νιώθουμε να βιώνουμε όλη την απόγνωση και το δράμα σχεδόν μέσα από το δικό του πετσί. Η εκφραστικότατη Μάρα Δαρμουσλή έπαιξε απολαυστικά την γάτα Λουκρητία με έντονη θηλυκότητα, έκδηλη ειρωνεία, αστείρευτη ενέργεια και πλαστικότητα σώματος. O Βασίλης Ζώης ερμηνεύει με νεανική φρεσκάδα κι έντονο αυτοσαρκασμό. Με χάρη και τσαχπινιά η Κατερίνα Θεοχάρη στους ρόλους που ερμήνευσε, ιδιαίτερα κωμικός ο Χρήστος Τριπόδης, πειστικότατος ως Καστράτο ο Δημήτρης Αγοράς, ενώ ο Πέτρος Μπουσουλόπουλος ενσάρκωσε άψογα τους χαρακτήρες του αναμιγνύοντας κωμικά με δραματικά στοιχεία. 

Μια παράσταση που στέκεται αντάξια στο έργο του μεγάλου μας σκιτσογράφου, προσφέροντας άφθονο γέλιο και συγχρόνως τροφή για σκέψη.  


ΖΩΗ ΜΕΤΑ ΧΑΜΗΛΩΝ ΠΤΗΣΕΩΝ 

Συντελεστές παράστασης:

Πρωταγωνιστούν αλφαβητικά:

Δημήτρης Αγοράς, Θανάσης Βισκαδουράκης, Σοφία Βογιατζάκη, Γιώργος Γαλίτης, Μάρα Δαρμουσλή, Βασίλης Ζώης, Κατερίνα Θεοχάρη, Πέτρος Μπουσουλόπουλος, Χρήστος Τριπόδης, Γιώργος Χατζής

Συγγραφέας: Αρκάς

Θεατρική Διασκευή / Σκηνοθεσία: Δημήτρης Αγοράς

Χορογραφίες: Αντιγόνη Γύρα

Κοστούμια: Κωνσταντίνα Βαφειάδου, Σοφία Δριστέλα

Καλλιτεχνική επιμέλεια: Χρήστος Τριπόδης

Συνεργάτης σκηνοθέτης: Μάνος Τσότρας

Παραγωγή: ΜΕΘΕΞΙΣ, Χρήστος Τριπόδης

Επικοινωνία: 210 7622034, 6945454516

Η παράσταση παίχτηκε στο θέατρο «Πάνθεον» (Γούναρη 34, Πάτρα)

ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ:

4-6/10

Radio City Theater - Θεσσαλονίκη

Από 11/10

Θέατρο Ριάλτο - Αλέκος Αλεξανδράκης - Κυψέλη