Την υποψηφιότητά τους για την ηγεσία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων ανακοίνωσαν άλλοι δύο δήμαρχοι. Πρόκειται για τον δήμαρχο Τρικκαίων (Τρικάλων), Δημήτρη Παπαστεργίου και τον δήμαρχο Αμπελοκήπων-Μενεμένης και πρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Κεντρικής Μακεδονίας, Λάζαρο Κυρίζογλου.

«Οι εποχές αλλάζουν, οι ανάγκες μας αλλάζουν, οι δήμοι μας αλλάζουν», δεν μπορεί να «μένουμε στάσιμοι. Πολύ περισσότερο… να γυρίσουμε πίσω», ανέφερε ο κ. Παπαστεργίου.

Όπως τόνισε, «ήρθε η ώρα η αυτοδιοίκηση να φύγει μπροστά, να πάρει πρωτοβουλίες και να αλλάξει τα δεδομένα». Και προσθέτει: «Η μετάβαση σε μία νέα, ψηφιακή εποχή απαιτεί την άμεση συμμετοχή των δήμων, οργανωμένα, με προτάσεις και πρωτοβουλίες για ένα πιο αποτελεσματικό και επιτέλους αποκεντρωμένο δημόσιο. Είναι μία μοναδική ευκαιρία να αλλάξουμε την Ελλάδα και να βάλουμε τους Δήμους μας μπροστά στην αλλαγή που έρχεται, με δεδομένο πως η πολιτική συγκυρία φέρνει στο πλευρό μας ανθρώπους με γνώση και διάθεση να κάνουν τομές στο κράτος, μακριά από ιδεοληψίες και αποτυχημένα μοντέλα διοίκησης».

Από την πλευρά του, ο κ. Κυρίζογλου αύριο το πρωί δίνει συνέντευξη Τύπου στην ΚΕΔΕ και κοινοποίησε τη διακήρυξη της υποψηφιότητάς του, συνοδευόμενη από υπογραφές στήριξης δεκάδων δημάρχων και δημοτικών συμβούλων από τη Μακεδονία και τη Θράκη.

Στη διακήρυξή του, μεταξύ άλλων, τονίζει ότι στόχος είναι η «βελτίωση και αναβάθμιση της θεσμικής και οικονομικής θέσης των δήμων της χώρας [...] προτάσσοντας την ενότητα και τον κοινό βηματισμό του συνόλου του αυτοδιοικητικού χώρου [...] αρθρώνοντας καθαρό, αδέσμευτο και ανεξάρτητο αυτοδιοικητικό λόγο» και «διεκδικώντας μαχητικά ό,τι ανήκει και ό,τι αξίζει στην αυτοδιοίκηση, στους δήμους και στις τοπικές μας κοινωνίες [...] επιδιώκοντας καλόπιστα τη συνεργασία με την κεντρική εξουσία, αλλά και μη διστάζοντας να αντιπαρατεθούμε μ' αυτήν, όταν οι ασκούμενες πολιτικές έρχονται σε αντίθεση με το συμφέρον της αυτοδιοίκησης και το συμφέρον των τοπικών κοινωνιών».