Ζούμε σε μία βρώμικη πόλη και αυτό είναι κάτι που φαίνεται εύκολα, αρκεί να κάνεις μια βόλτα στο κέντρο της Πάτρας και να παρατηρήσεις τις πλατείες της, τους πεζόδρομους, τους κοινόχρηστους χώρους της, ακόμα και τις γωνίες της. 

Παρά τις προσπάθειες που έχει κάνει ο δήμος και οι υπάλληλοι του, η εντύπωση που σχηματίζει κάποιος για τη συνολική εικόνα αυτής της πόλης, δεν αλλάζει. Η Πάτρα είναι μία βρώμικη πόλη και αυτό δεν έχει να κάνει απλά και μόνο με τους φορείς ή τον δήμο που έχει την αρμοδιότητα της καθαριότητας της. 

Έχει να κάνει με την νοοτροπία που μας χαρακτηρίζει. Έχει να κάνει με τους ταλαίπωρους ανθρώπους που ζουν στους δρόμους και έχουν για κρεβάτι τους το παγκάκι μιας πλατείας. Έχει να κάνει με τη φτώχεια και τη μιζέρια. Έχει να κάνει με την ανομία που κυριαρχεί, χωρίς κανείς να παρεμβαίνει. Έχει να κάνει με την κατάληψη δημόσιων κοινόχρηστων χώρων. 

Η φωτογραφία είναι χαρακτηριστική. Ένα στρώμα στην οδό Αγίου Ανδρέου ανάμεσα στην Πατρέως και στην Γεροκωστοπούλου. Κάποιος δεν το χρειαζόταν στο σπίτι του και το πέταξε στο σημείο. Κάποιος άλλος προφανώς βρήκε ένα στρώμα για να κοιμηθεί. Ο παρανομαστής δεν αλλάζει. Εικόνες παρακμής στο κέντρο μιας πόλης που ψάχνει να βρει την ανάπτυξη. 

Αυτή η πόλη όπως έχει στρώσει συνεχίζει τον ύπνο της...

(Η φωτογραφία είναι της Φωτεινής Μούρτζη).