Στο τελικό στάδιο βρίσκεται για τη φετινή χρονιά το ερευνητικό πρόγραμμα πεδίου καταγραφής των φωλιών της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta, στο Εθνικό Πάρκο Υγρότοπων του Κοτυχίου -  Στροφυλιάς

Το πεδίο έρευνας ολοκληρώνεται στις αρχές Οκτωβρίου και σύμφωνα με τον περιβαλλοντολόγο - ειδικό σε θέματα αειφορικής διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών, Διονύση Μαμάση, η φετινή αναπαραγωγική δραστηριότητα έχει κυλήσει σε γενικές γραμμές ικανοποιητικά. 

Ο Διονύσης Μαμάσης είναι ο επιστημονικός υπεύθυνος για το ερευνητικό πρόγραμμα που υλοποιείται από τον ΑΡΧΕΛΩΝ στο Εθνικό Πάρκο Κοτυχίου - Στροφυλιάς και μιλώντας στο patrasevents.gr τονίζει:

"Τα τελευταία πέντε χρόνια πραγματοποιείται στο Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς ερευνητικό πρόγραμμα πεδίου καταγραφής των φωλιών της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta. Η προστατευόμενη περιοχή φιλοξενεί κατά μέσον όρο περίπου 50 φωλιές.

Στον τομέα που έχουμε ευθύνη παρακολούθησης ως σύλλογος για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ και για την φετινή χρονιά 2019 έχουμε καταγράψει περίπου στις 30 φωλιές.

Παράλληλα, ο Φορέας Διαχείρισης πραγματοποιεί με τα ίδια μέσα αντίστοιχη έρευνα πεδίου στις παραλίες χωρικής αρμοδιότητας του. Τα τελικά αποτελέσματα για την φετινή χρονιά θα τα γνωρίζουμε αρχές Οκτωβρίου όπου ολοκληρώνεται η έρευνα πεδίου". 


Ικανοποιητική η φετινή αναπαραγωγική δραστηριότητα

Η περιοχή που καλύπτει το πρόγραμμα στο οποίο είναι επιστημονικά υπεύθυνος ξεκινά από το ακρωτήριο Κουνουπέλι μέχρι και την Μπούκα της λιμνοθάλασσας Κοτυχίου.

Η χιλιομετρική απόσταση της περιοχής αυτής ανέρχεται στα 12 km. Ο ίδιος τονίζει:"Όλα τα σημεία στην αμμώδη παραλία της προστατευόμενης περιοχής ενδείκνυνται για ωοτοκία.

Υπάρχουν βέβαια και σημεία όπου η παραλία πλέον είναι ακατάλληλη εξαιτίας της διάβρωσης της ακτής. Η παραλιακή ζώνη της λιμνοθάλασσας Κοτυχίου κάθε χρόνο μειώνεται δραματικά, εξαφανίζεται. Αυτό οφείλεται στη μη ορθή χωροθέτηση της κατασκευής του αλιευτικού καταφυγίου των Λεχαινών. Η τροφοδοσία της συγκεκριμένης παραλίας με άμμο έχει μειωθεί και η διάβρωση γίνεται πλέον υπαρκτό περιβαλλοντικό θέμα. 

Από την άλλη καταγράφονται φωλιές που οι άριστες συνθήκες ευνοούν την ωοτοκία του όμορφου αυτού θαλάσσιου ερπετού και είναι στο Κουνουπελάκι, Φάλαρη, Μπρινιά, Κοτύχι, Αρετή, Αλυκές Λεχαινών". 

Σύμφωνα με τον κ. Μαμάση "η φετινή αναπαραγωγική δραστηριότητα έχει κυλήσει σε γενικές γραμμές ικανοποιητικά. Υπάρχουν βέβαια πολλά προβλήματα αλλά και κίνδυνοι που καταγράφουμε στον παράκτιο χώρο. Ικανοποιημένοι θα είμαστε όταν εξαλειφτούν ή τουλάχιστον μειωθούν οι αυθαιρεσίες εις βάρος του φυσικού οικοσυστήματος και της βιοποικιλότητας που διέπουν ορισμένοι συμπολίτες μας". 

Η αναπαραγωγή και η ωοτοκία έχει μία συγκεκριμένη διαδικασία που χρειάζεται μεγάλη προσοχή και ξεκινά από τις φωλιές που αφήνουν τα αυγά τους οι χελώνες. "Ποτέ δεν ξέρουμε εξ αρχής πόσα αυγά μπορεί να υπάρχουν εντός της φωλιάς. Ο αριθμός των αυγών ποικίλει από πληθυσμό σε πληθυσμό. Κατά μέσο όρο όμως η θαλάσσια χελώνα μπορεί να εναποθέσει στον αυγοθάλαμο 80 με 120 αυγά" τονίζει. 

"Μετά από 60-65 ημέρες και όταν εκκολαφθούν οι νεοσσοί πραγματοποιούμε την εκσκαφή φωλιάς. Είναι η διαδικασία που αποσκοπεί στον προσδιορισμό της επιτυχίας της εκκόλαψης και τον αριθμό αυγών της φωλιάς". 


Οι ιδιαίτερες στιγμές της διαδικασίας και τα συναισθήματα

Η ιδιαίτερη στιγμή της όλης διαδικασίας είναι όταν βλέπεις τα χελωνάκια να βγαίνουν από τα αβγά τους. Εκεί τα αισθήματα για έναν που έχει ζήσει την αναπαραγωγική δραστηριότητα των πλασμάτων αυτών από κοντά, είναι μοναδικά. "Είναι μια ιδιαίτερα ευχάριστη στιγμή όταν βλέπουμε τα χελωνάκια τις βραδινές ώρες να εκκενώνουν ομαδικά την φωλιά τους και να κατευθύνονται προς την θάλασσα" τονίζει. 

"Τα «καρετάκια» και όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή, τη νύχτα ξεκινούν τη αναρρίχηση τους προς την επιφάνεια και η φωλιά εκκενώνεται ομαδικά. Κατευθύνονται γρήγορα με μοναδικό προορισμό τη θάλασσα. Φτάνοντας στο νερό κολυμπούν με επιμονή προς τα ανοιχτά του Ιονίου και το μεγάλο και δύσκολο θαλάσσιο ταξίδι τους μόλις ξεκινάει". 

Όμως δεν είναι η μόνη ξεχωριστή στιγμή από όλη αυτή την διαδικασία. "Ιδιαίτερη στιγμή δε είναι και η εύρεση της πρώτης φωλιάς. Φέτος μάλιστα η πρώτη φωλιά στην Πελοπόννησο εντοπίστηκε στην παραλιακή ζώνη Κουνουπελάκι τις πρωινές ώρες της Πέμπτης 30 Μαΐου 2019" τονίζει και συνεχίζει λέγοντας. 

"Το Κοτύχι πήρε τα σκήπτρα εύρεσης της πρώτης φωλιάς της Πελοποννήσου από περιοχές που εκτελούνται μόνιμα ή εποχιακά προγράμματα όπως του Κυπαρισσιακού, Ρωμανού, Κορώνης, Λακωνικού κτλ για το 2019 και εξέπληξε ευχάριστα το εθνικό δίκτυο που δραστηριοποιείται στις θαλάσσιες χελώνες και στον θαλάσσιο-παράκτιο χώρο της Ελλάδας. Σε πανελλήνια εμβέλεια όμως και πέντε μέρες νωρίτερα καταγράφηκε η πρώτη φωλιά στη Ζάκυνθο και στη παραλία του Γέρακα στον κόλπο Λαγανά". 

Το να συμμετέχεις και να παρακολουθήσεις από κοντά αυτή τη διαδικασία της ωοτοκίας δεν είναι τόσο εύκολο. Απαιτεί πίστη, αγάπη και υπομονή για αυτό που κάνεις, πέρα από το ενδιαφέρον που χρειάζεται να έχει κανείς για το φυσικό περιβάλλον. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο ερευνητικό πρόγραμμα στο Εθνικό Πάρκο Κοτυχίου Στροφυλιάς η όλη προσπάθεια γίνεται από μόλις δύο άτομα. 

"Η προσπάθεια πραγματοποιείται αποκλειστικά με τον συνάδερφο ερευνητή πεδίου Ηλία Τζώρα. Δεν υπάρχουν εθελοντές εκτός από μεμονωμένες περιπτώσεις. Ευελπιστούμε στο μέλλον" μας απαντά χαρακτηριστικά ο κ. Μαμάσης. 


Τι μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε και εμείς

Όσο για το τι μπορούμε να κάνουμε εμείς από την πλευρά μας για να βοηθήσουμε τις χελώνες στο να γεννήσουν τα αβγά τους, ο κ. Μαμάσης είναι ξεκάθαρος. "Είναι γνωστό ότι η ευημερία ενός είδους εξαρτάται από την προστασία του βιοτόπου του.

Έτσι και εμείς ως ενεργοί πολίτες αυτό που οφείλουμε να κάνουμε στο να βοηθήσουμε και να συμβάλλουμε αποφασιστικά στην προστασία του περιβάλλοντος είναι να διατηρούμε τις παραλίες μας καθαρές. Δηλαδή να μην αφήνουμε τα πλαστικά, νάιλον αντικείμενα και σκουπίδια στην παραλία. Μπορούν να προκαλέσουν το θάνατο στις χελώνες, που τα καταπίνουν καθώς νομίζουν ότι είναι μέδουσες, που αποτελούν τη βασική τους τροφή. Να μην οδηγούμε πάνω στην παραλία, στους αμμόλοφους και στις αμμοθίνες με τα αυτοκίνητα μας. Ένα μεγάλο πρόβλημα που καταγράφεται σε καθημερινή βάση είναι η παράνομη κίνηση τροχοφόρων εντός της παραλιακής ζώνης.

Παράλληλα αν δούμε τραυματισμένη ή ακόμη και νεκρή χελώνα καλούμε άμεσα το Δίκτυο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στα τηλέφωνα 2108944444 / 6941511511 για να λάβουμε τις απαραίτητες οδηγίες ή ενημερώνουμε άμεσα τις λιμενικές αρχές". 

(Οι φωτογραφίες είναι του Διονύση Μαμάση και έχουν παραχωρηθεί στο patrasevents.gr αποκλειστικά για τη χρήση του άρθρου).