Ο απόηχος των Μεσογειακών Παράκτιων Αγώνων της Πάτρας προκαλεί έριδες κομματικής χροιάς, με την κάθε πλευρά να αφήνει με τα όσα διαρρέει έμμεσα ή άμεσα την οσμή σκανδάλων, προκαλώντας εντυπώσεις από τη στιγμή που όλα όσα λέγονται είναι δύσκολο να αποδειχθούν ή έχουν γίνει με το γράμμα του νόμου. 

Αυτή είναι η γεύση που άφησαν στην τοπική κοινωνία οι Μεσογειακοί Παράκτιοι Αγώνες, μια γιορτή που έγινε για να αναδειχθεί το διεθνές κύρος και το βεληνεκές της πόλης και να μπουν οι βάσεις για την τουριστική της δυναμική. 

Κατέληξε ωστόσο να γίνει ένα πεδίο αντιπαράθεσης ανάμεσα στα στελέχη των δύο κομμάτων της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ, με τον έναν να λέει για τον άλλο για τους μισθούς, τις απευθείας αναθέσεις και τα χρήματα που δόθηκαν, δεξιά, αριστερά ή και στο... κέντρο. 

Το δημοσίευμα και οι "τσουτσουνοπαίκτες"

Το δημοσίευμα γνωστής αθηναϊκής εφημερίδας για τους "τσουτσονοπαίκτες" για το θέμα της οργάνωσης των εθελοντών και το μισθό της εν λόγω μάνατζερ, ένα ζήτημα που στην ουσία όλοι γνώριζαν (και υπάρχουν υπογραφές προσώπων και των δύο κομμάτων), έρχεται για να επιβεβαιώσει το κλίμα του απόηχου αυτής της μεγάλης γιορτής που έγινε στην πόλη. 

Μιας γιορτής που μάλλον δεν αξιοποιήθηκε, όπως θα έπρεπε και που σίγουρα από πλευράς υποδομών δεν άφησε στην Πάτρα αυτά που οι φορείς της προσδοκούσαν. Η οσμή σκανδάλων δεν έχει κάποιο νομικό αντίκτυπο, πέρα από το ηθικό σκέλος.

Οι μισθοί, οι αναθέσεις και όλα τα σχετικά έγιναν με το γράμμα του νόμου, τόσο από την πλευρά των στελεχών της απερχόμενης κυβέρνησης, όσο και από την πλευρά των στελεχών της νυν κυβέρνησης που τους διαδέχτηκαν. Τα φερόμενα στοιχεία εκεί καταλήγουν.

Μένει βέβαια να δούμε αν ο Λευτέρης Αυγενάκης, με βάση τα όσα διαρρέουν τα στελέχη της μιας πλευράς, φέρει τους ορκωτούς λογιστές για να διερευνήσουν τα όποια σημεία θεωρεί "σκοτεινά" αφού όπως χαρακτηριστικά έχει τονίσει ο ίδιος το ότι ο προϋπολογισμός εκτινάχτηκε από τα 2,5 στα 6,5 εκατομμύρια ευρώ είναι από μόνο του ένα σκάνδαλο. 

Η εμφανής προσπάθεια του Αυγενάκη

Από την άλλη βέβαια υπάρχει και η προσπάθεια του νυν υφυπουργού να γιγαντώσει τα στελέχη που μπήκαν στην Οργανωτική Επιτροπή επί δικών του ημερών.

Το μήνυμα που θέλει να μας περάσει είναι ότι αν δεν υπήρχαν αυτοί, αν δηλαδή δεν είχαμε εκλογές και δεν έβγαινε κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία δύσκολα θα γίνονταν αυτοί οι αγώνες αφού υπήρχε μεγάλη καθυστέρηση σε κάθε επίπεδο και ότι η Πάτρα θα αποτύγχανε στην αποστολή της.

Αποκορύφωμα της προσπάθειας του αυτής να βάλει δια του βήματος (κατά τη διάρκεια της ομιλίας του) τον πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής Νίκο Παπαδημάτο ως προτεινόμενο πρόεδρο για το ΠΕΑΚ, με τη δικαιολογία της επιτυχημένης θητείας του στους Παράκτιους Αγώνες. 

Ο απόηχος είναι η νοοτροπία της πόλης

Κι όλα αυτά χωρίς να λογαριάζει κανείς ότι για την διοργάνωση αυτή εργάστηκαν ανιδιοτελώς και χωρίς μισθoύς εκατοντάδες Πατρινοί, έχοντας την εντύπωση ότι με την επιλογή τους αυτή, προσφέρουν στην πόλη τους και στο σκοπό της. 

Ωστόσο, ο απόηχος των Παράκτιων αποτυπώνει με τον καλύτερο τρόπο την νοοτροπία που χαρακτηρίζει αυτή την πόλη, τα στελέχη των κομμάτων, αλλά και τους φορείς της.

Μια νοοτροπία άρρωστη που δεν μπορεί να λειτουργήσει ποτέ προς όφελος του κοινωνικού συνόλου και της ίδιας της πόλης, παρά μόνο των διαφόρων "κλειστών" της ομάδων κομματικού ή διαφόρων άλλων τύπων. Η γιορτή των Παράκτιων ήρθε για να ξεσκεπάσει για τα καλά αυτή την άρρωστη νοοτροπία. Και ο απόηχος της δυστυχώς καταλήγει εκεί.