Ο θάνατος του δύο μηνών μωρού από το ροτβάιλερ της οικογένειας εξακολουθεί, 10 ημέρες μετά, να διχάζει τους φιλόζωους αλλά και τα social media.

Η πρώτη έντονη συζήτηση που ξεκίνησε στα social media αφορούσε το ποιος... φταίει. Οι πληροφορίες που έρχονταν στο φως συγκεχυμένες. Ο σκύλος μετά την άφιξη του τετάρτου μωρού της οικογένειας ζούσε στο μπαλκόνι του σπιτιού της οικογένειας. Ζήλευε; Το περιόρισαν στο μπαλκόνι και αγρίεψε; Δεν ήταν σωστά κοινωνικοποιημένο; Με σιγουριά κανείς δεν μπορεί να απαντήσει σε αυτά τα ερωτήματα. Οι μαρτυρίες αντιφατικές, το ίδιο και οι γνώμες που διατυπώθηκαν στο Facebook.

Γείτονες της οικογένειας, αμέσως μετά την τραγωδία στα Γλυκά Νερά, μιλώντας στο Open εμφανίστηκαν και αυτοί... μπερδεμένοι. Άλλοι υποστήριζαν ότι ήταν πολύ άγριο, με μια κυρία να προσθέτει: «Γάβγιζε κάθε μέρα, όλη μέρα ως το βράδυ. Προφανώς το σκυλί δεν είχε μεγάλη επαφή με τον έξω κόσμο». Άλλοι ανέφεραν ότι γάβγιζε μόνο όταν έβλεπε άλλα σκυλιά. Αλλά σε αυτό που φαίνεται πως όλοι συμφωνούσαν ήταν πως το σκυλί δεν το έβγαζαν συχνά για βόλτα και όταν το έκαναν, αυτό γινόταν χωρίς να έχουν μαζί τους τα παιδιά.
Ο πατέρας της οικογένειας μιλώντας την προηγούμενη εβδομάδα στο Open  δήλωνε: «Το σκυλί αυτό το αποκτήσαμε το 2011. Ήταν πάντοτε υπάκουο. Δεν ήταν ποτέ επιθετικό με τα παιδιά μας. Με τα τρία αγόρια μας έπαιζε χωρίς ποτέ να δημιουργηθεί το παραμικρό. Ήταν σαν μέλος της οικογένειάς μας. Δεν μπορώ να καταλάβω τι έγινε. Δεν είχε δείξει καμία επιθετική συμπεριφορά με το μωράκι μας. Είμαι συγκλονισμένος. Δεν ξέρω γιατί το έκανε αυτό».

Εκπαιδευτές: Δεν υπάρχουν κακά σκυλιά, αλλά ανεύθυνοι ιδιοκτήτες

Εκπαιδευτής σκύλων μιλώντας στο iefimerida.gr από την πρώτη ημέρα κιόλας της τραγωδίας τόνιζε ότι «όλα έχουν να κάνουν με την κοινωνικοποίηση, τη σχέση με τους ανθρώπους και τη σωστή εκπαίδευση του ζωντανού σας» και προσέθετε: «Παίρνουμε ως δεδομένο ότι η κοινωνικοποίηση του σκύλου μας είναι το Α και το Ω. Ένα σκυλί απομονωμένο σε ένα μπαλκόνι ή κλεισμένο σε ένα σκοτεινό δωμάτιο, το οποίο δεν έχει γνωρίσει το ανθρώπινο χάδι και προορίζεται μόνο για φύλακας είναι μια κινητή βόμβα όχι μόνο για τα παιδιά, αλλά και για τους ενήλικες. Υπάρχουν σπάνιες περιπτώσεις που ένα σκυλί και ένα μωρό δεν μπορούν να συνυπάρξουν στο ίδιο σπίτι, ειδικά αν το πρώτο δεν έχει κοινωνικοποιηθεί σωστά από τον ιδιοκτήτη του. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις ωστόσο, τα πράγματα απλοποιούνται ιδιαίτερα, με την προϋπόθεση ότι υπάρχει η ανάλογη γνώση από τον ιδιοκτήτη και κατεύθυνση από ειδικούς».

Παρόμοια η άποψη που εκφράζουν εκπαιδευτές και στο φιλοζωικό site petpet.news. Οπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του εν λόγω site «ένα ζώο που ζει μονίμως κλεισμένο σε ένα μπαλκόνι, όπως το συγκεκριμένο, στα Γλυκά Νερά, είναι ένα ζώο κακοποιημένο. Ένα ζώο φρικαρισμένο, που δεν έχει κοινωνικοποιηθεί, που δεν έχει εκπαιδευτεί σωστά, που δεν έχει βρει το ρόλο του στο σπίτι. Και αυτό δεν έχει να κάνει με τη ράτσα του ζώου. Το κάθε ζώο πρέπει να φύγει το σωστό καιρό από τη μητέρα του, από 8 δηλαδή εβδομάδες και μετά τη γέννησή του για να έχει κοινωνικοποιηθεί με τα αδέρφια του. Και όταν έρθει στα χέρια μας, αρχίζουμε εμείς τη δουλειά της εκπαίδευσής του». Η Δήμητρα Βατού, εκπαιδεύτρια και εκτροφέας Ροτβάιλερ, αναφέρει: «Αυτό μπορεί να συμβεί με οποιοδήποτε σκύλο, που ο ιδιοκτήτης δεν έχει μεριμνήσει στο να το εκπαιδεύσει σωστά και δεν το έχει αφομοιώσει σαν μέλος της οικογένειας με σωστούς κανόνες». Και προσθέτει: «Ένα άλλο που πρέπει να ξέρουμε είναι ότι κανένα παιδί δεν το αφήνουμε χωρίς επιτήρηση. Με κανένα σκυλί. Το ζώο μπορεί στην προσπάθειά του να παίξει με το παιδί να ασκήσει δύναμη και να το τραυματίσει. Χωρίς φυσικά να το θέλει. Αυτό μπορεί να γίνει όταν παίζει ένας 15χρονος, πχ παιδί, με ένα πολύ μικρό. Ιδανικά τα παιδιά μέχρι 3-4 ετών θέλουν επίβλεψη όταν βρίσκονται με σκυλί. Το ζώο επίσης ζηλεύει. Όπως θα ζήλευε και ένα παιδί στη θέση του». Και το άρθρο καταλήγει: «Δεν υπάρχουν κακά σκυλιά. Ανεύθυνοι και κακοί κηδεμόνες υπάρχουν».

Διχασμένα και τα social media

Η συζήτηση φυσικά μεταφέρθηκε και στα social media, όπου οι απόψεις διίστανται. Κάποιοι ρίχνουν το φταίξιμο στο ροτβάιλερ και ζητούν τη θανάτωσή του, κάποιοι άλλοι, από την άλλη πλευρά υιοθετούν την άποψη ότι έχει ευθύνη η οικογένεια που δεν κοινωνικοποίησε σωστά το σκύλο ή δεν τον απομάκρυνε από το σπίτι όταν ήρθε το μωρό στο σπίτι.

«Το σκυλάκι δεν πρέπει να θανατωθεί. Δεν φταίει κάποιος λόγος το έκανε να κάνει αυτή την πράξη μάλλον απροσεξία η αδιαφορία ας του δοθεί καλύτερη ευκαιρία».

«Το τραγικό της υπόθεσης είναι ότι η έννοια σας είναι εάν θα σκοτώσουν τον σκύλο και όχι η ψυχολογική κατάσταση της οικογένειας».
«Να σας πω κάτι. Δεν έχω κάτι με τα σκυλιά αλλά όσο εκπαιδευμένο και να είναι δεν παύει να είναι ζωντανός οργανισμός και όχι ρομπότ και λόγο του μεγέθους και της δύναμης εάν για κάποιο λόγο αγριέψει γιατί ένιωσε απειλή ή ζήλεψε θα κάνει ζημιά σε σχέση με ένα πιο μικρόσωμο σκυλί.Δεν μπορεί να είσαι σίγουρος 1000 τα 100 ότι δεν θα κάνει κάτι όταν έχεις ένα μωρό δίπλα».
«Φυσικά και πρέπει να θανατωθεί ένα ζώο που επιτέθηκε σε άνθρωπο γιατί η ανθρώπινη ζωή είναι σημαντικότερη και δεν πρέπει επ ουδενί να βρίσκεται σε κίνδυνο. Φυσικά δεν φταίει το ζώο αλλά ανίδεοι σαν και εσάς που λένε ότι όλα τα ζώα είναι το ίδιο και ευθύνη έχει ο άνθρωπος », γράφει κάποιος άλλος απαντώντας σε άλλον χρήστη που υποστηρίζει ότι ο χαρακτήρας του σκύλου μας δεν είναι αντανάκλαση της ράτσας του αλλά του εαυτού μας, θέση που βρήκε πολλούς υποστηρικτές αλλά και πολέμιους και έκανε της συζήτηση να ανάψει.

«Άλλο να αγαπάμε τα ζωάκια και άλλο να μισούμε τούς ανθρώπους,τα έχετε ξεχωρίσει ή τα συνδέετε;»

Από τα social media όπου οι απόψεις εκφράζονται πολλές φορές και ανώνυμα δεν λείπουν και ακρότητες όπως οι υπόνοιες που αφήνονται για την ίδια τη μητέρα του άτυχου 2 μηνών μωρού, με αφορμή την ιατροδικαστική έκθεση που αναφέρει πως αιτία θανάτου του μωρού ήταν οι κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση, «το σκυλί είχε δαγκώσει το βρέφος από τη μέση και προκάλεσε θανατηφόρα χτυπήματα στο μωρό χτυπώντας το στον τοίχο και στα γύρω έπιπλα και μπροστά στα μάτια της μητέρας του. «Κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις , που είναι τα δόντια που είναι τα σημάδια, και το DNA του σκυλιού? Οπως και να'χε εδώ μιλάμε για εγκληματική αμέλεια των γονιών σε όλα τα σημεία», είναι ένα από τα χαρακτηριστικά σχόλια που γίνονται από ορισμένους στο Facebook.