Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής που συνδέονται με την ανάπτυξη του οινοτουρισμού, όπως επίσης οι συνέργειες και διασυνδέσεις των εμπλεκόμενων φορέων που οδηγούν στην ανάπτυξη μια οινικής κουλτούρας, εντάσσοντας τον οινοτουρισμό στο στρατηγικό σχέδιο της ανάπτυξης και προβολής του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, αναλύθηκαν και συζητήθηκαν το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2019, στην διάρκεια της Συνεδρίας για τον «Βιώσιμο Θεματικό Τουρισμό: Οινοτουρισμό» που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του 7ου Συνεδρίου Περιφερειακής Ανάπτυξης που διοργάνωσε η Εφημερίδα ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ στις εγκαταστάσεις της Achaia Clauss.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Οινοτουρισμού κυρία Μαίρη Τριανταφυλλοπούλου ανέφερε ότι ο οινοτουρισμός μπορεί να γίνει όχημα για την ανάπτυξη της περιφέρειας και της ανάδειξής της ως τουριστικό πόλο έλξης υψηλού προφίλ τουριστών από όλο τον κόσμο, δημιουργώντας θέσεις εργασίας στην περιφέρεια, ενισχύοντας και προβάλλοντας ταυτόχρονα δύο από τα πιο σημαντικά προϊόντα της ελληνικής γης: το αμπέλι και το κρασί.

«Τα τελευταία 10 χρόνια παρατηρείται ραγδαία ανάπτυξη του οινοτουρισμού» επεσήμανε η κ. Τριανταφυλλοπούλου και πρόσθεσε ότι «για να στοχεύσουμε στον ποιοτικό τουρισμό πρέπει να δούμε τις υποδομές, την γαστρονομία, τα τοπικά προϊόντα και την εκπαίδευση».

Αναφέρθηκε στην Εθνική Επιτροπή Οινοτουρισμού η οποία συστάθηκε για να προωθηθεί και προβληθεί ο οινικός τουρισμός και οι δυνατότητες της χώρας μας σε αυτόν τον τομέα, όπως και στο Σήμα Επισκέψιμου Οινοποιείου που θεσμοθετήθηκε το 2005, μετά από πρόταση του Γιάννη Μπουτάρη, επισημαίνοντας ότι οι οινοποιοί έχουν κάνει την προσπάθειά τους για να αναδειχθεί ο οινοτουρισμός και απομένει σε συνεργασία με τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του ΕΟΤ να γίνει ένας στρατηγικός σχεδιασμός.

Από την πλευρά της η Γενική Διευθύντρια της ΑΧΑΪΑ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ A.E. και συντονίστρια CLLD/LEADER Ηρώ Τσιμπρή έκανε ειδική αναφορά στα πλεονεκτήματα του Πελοποννησιακού Αμπελώνα, που αποτελεί την μεγαλύτερη αμπελουργική περιφέρεια οινοποιήσιμων ποικιλιών, με μεγάλο αριθμός οινοποιείων και τον μεγαλύτερο αριθμό παραγόμενων ετικετών & φιαλών.

Επίσης αναφέρθηκε στην ανάπτυξη οινοτουριστικών δράσεων στην Πελοπόννησο όπως συμμετοχή των οινοποιείων στις εκδηλώσεις «Ανοιχτές Πόρτες» & «Ευρωπαϊκή Ημέρα Οινοτουρισμού», τα «Οινοξένεια: Τοπία & Γεύσεις της Αιγιάλειας» και η οργάνωση τουριστικών δραστηριοτήτων σε επισκέψιμα οινοποιεία, συμμετοχή σε τρύγο, μουσικές βραδιές, οινογνωσία, εκθέσεις κ.α. Η ΑΧΑΪΑ - ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε. άλλωστε μέσω των Τοπικών Προγραμμάτων της έχει στηρίξει και χρηματοδοτήσει έργα, που στόχο είχαν την ανάδειξη της περιοχής, μέσω της ανάπτυξης του οινοτουρισμού και της οινικής κουλτούρας.

Μίλησε ακόμα για τους «Δρόμους Κρασιού Πελοποννήσου, μια διατοπική συνεργασία του Τοπικού Προγράμματος CLLD/LEADER 2014-2020, μέσω των οποίων προτείνονται στον επισκέπτη – ταξιδιώτη να ακολουθήσει μία προσεκτικά επιλεγμένη διαδρομή, η οποία διασχίζει τα πιο γραφικά σημεία της αμπελουργικής ζώνης της Πελοποννήσου, να επισκεφτεί επιλεγμένες οινοπαραγωγικές μονάδες, να δοκιμάσει τα τοπικά κρασιά, παραδοσιακές γεύσεις – τοπικά πιάτα και να περιηγηθεί σε παραδοσιακούς οικισμούς, αρχαιολογικούς χώρους και σημαντικά τουριστικά αξιοθέατα κ.ά.

Η Μαρία Αλεμπάκη, Δόκιμη Ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Αγροτικής Οικονομίας και Κοινωνιολογίας Αττικής ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι ο Παγκόσμιος Οργανσιμός Τουρισμού έχει εντάξει τον οινοτουρισμό στην Agenda 2030 για την αειφόρο ανάπτυξη, ενώ έκανε ειδική αναφορά στο ερευνητικό έργο που υλοποιείται από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών για την ενθάρρυνση της εκμάθησης στο πεδίο οινοτουρισμού, με στόχο να καταγραφούν οι εκπαιδευτικές ανάγκες των φορέων του κλάδου των οινοποιών και του προσωπικού που απασχολείται στα επισκέψιμα οινοποιεία και στην συνέχεια να διαμορφωθεί ένα εργαλείο για την συγκριτική προτυποποίηση των επισκέψιμων οινοποιείων και όλο αυτό να καταλήγει σε ένα πρότυπο βιωματικό σεμινάριο, όπου με διαδραστική διαδικασία θα ενισχύει την γνώση γύρω από τον οινικό τουρισμό.


Για την ανάπτυξη του οινοτουρισμού και του συνδυαστικού οινοτουρισμού σε σχέση με την υγεία, τον αθλητισμό και την αρχαιολογία μίλησε η Master of Wine και Αναπληρώτρια Διευθύνων Σύμβουλος AchaiaClauss Όλγα Καραπάνου-Crawford, δίνοντας και συγκεκριμένα παραδείγματα ανάπτυξης δράσεων οινοτουρισμού από ελληνικά οινοποιεία.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο συνδυαστικός οινοτουρισμός στοχεύει στην εισαγωγής της οινικής κουλτούρας στους επισκέπτες/τουρίστες, στην δημιουργία μιας ολοκληρωμένης εμπειρίας και στην ανάδειξη των τοπικών ιδιαιτεροτήτων κάθε περιοχής σε συνδυασμό με την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

Στα ΟΙΝΟΞΕΝΕΙΑ Αιγιαλείας αναφέρθηκε ο πρώην Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου (Σ.Ε.Ο.) Άγγελος Ρούβαλης επισημαίνοντας ότι αποτελεί μια καλή πρακτική ανάπτυξης του οινοτουρισμού στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, όπου παρουσιάζεται ένα ολοκληρωμένο τουριστικό προϊόν που συνδυάζει τα οινοποιία, με τους ξενώνες, τα σημεία εστίας και τα τοπικά προϊόντα της περιοχής.

Στην "οινική" Πελοπόννησο εστίασε τέλος και η Οινολόγος-οινοποιός «Αχαιών Οινοποιητική», Γραμματέας ΕΝΟΑΠ και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Οινοτουρισμού Σωσάννα Κατσικώστα σημειώνοντας ότι πρόκειται για έναν αμπελώνα με ιστορία από την αρχαιότητα έως σήμερα, που διαθέτει 91% αυτόχθονες ποικιλίες και παράγει το 32% της συνολικής παραγωγής κρασιού.

«Η προβολή και προώθηση του Πελοποννησιακού οίνου θα βοηθήσει στην αύξηση της επισκεψιμότητας της Πελοποννήσου» επεσήμανε, προσθέτοντας ότι στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού της Ένωσης Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Πελοποννήσου(ΕΝΟΑΠ) αναδείχθηκε η ανάγκη για την αύξηση της εμπειρίας του καταναλωτή με το κρασί και δημιουργήθηκε ειδική εφαρμογή για κινητά (Mobileapp), ενώ γίνονται και άλλες δράσεις όπως οι "Ανοιχτές Πόρτες" που πραγματοποιούνται για ένα Σαββατοκύριακο κάθε Μάιο, η "Ευρωπαϊκή Ημέρα Οινοτουρισμού" κάθε δεύτερη Κυριακή τουΝοεμβρίου, καθώς και οργανωμένες εκδηλώσεις γευστικών δοκιμών με συμμετοχή όλων των οινοποιείων μελών της ΕΝΟΑΠ. Στα επόμενα βήματα είναι μεταξύ άλλων η οδική σήμανση, η εκπαίδευση των οινοποιών & των επαγγελματιών, Famtrips/presstrips, η δημιουργία οινικού τουριστικού οδηγού και οινικού χάρτη κ.α.

Την συνεδρία συντόνιζε η δημοσιογράφος - παρουσιάστρια Ίνα Ταράντου.


PARALLEL SESSION 15 | Βιώσιμος Θεματικός τουρισμός: Οινοτουρισμός