«Ήρθε η στιγμή για ένα μεγάλο προοδευτικό μέτωπο με κορμό την Αριστερά, τους Σοσιαλιστές και τους Πράσινους», υπογράμμισε από τη Ρώμη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Ο Αλέξης Τσίπρας πραγματοποίησε παρέμβαση σε συνεδρία με τίτλο: «Ένα Νέο Προοδευτικό Μέτωπο για την Ευρώπη», στο φεστιβάλ του Articolo Uno, σχηματισμού που μετέχει στη νέα κυβέρνηση.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι το μέτωπο αυτό είναι το μόνο που μπορεί να δώσει λύσεις για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της ακροδεξιάς, του Brexit, της λιτότητας, του προσφυγικού-μεταναστευτικού, της ειρήνης και της κλιματικής αλλαγής.

Σημείωσε δε πως «οι διεργασίες εδώ στην Ιταλία, αλλά και στην Ελλάδα θα έχουν κομβική σημασία», χαρακτηρίζοντας ως «μεγάλο βήμα» την απομάκρυνση του Σαλβίνι και την ήττα της Χρυσής Αυγής.

Το φεστιβάλ διεξάγεται σε μία θετική συγκυρία για τις προοδευτικές δυνάμεις της Ιταλίας, δεδομένου ότι από την κυβέρνηση της γειτονικής χώρας έχει αποχωρήσει η Λέγκα, του Σαλβίνι, και πλέον, στη νέα κυβέρνηση συμμετέχει το Δημοκρατικό Κόμμα και ο πολιτικός συνασπισμός Ελεύθεροι και Ίσοι (που απαρτίζεται από τους σχηματισμούς Articolo Uno και Sinistra Italiana). Στις τετραήμερες εκδηλώσεις του φεστιβάλ αναμένεται να συμμετάσχουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι και σημαντικές πολιτικές προσωπικότητες της Ιταλίας.

Επαφές Αλέξη Τσίπρα με πολιτικούς παράγοντες στην Ιταλία

Νωρίτερα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε συναντήσεις με τον πρόεδρο του ιταλικού κοινοβουλίου και ηγετικό στέλεχος του Κινήματος Πέντε Αστέρων, Ρομπέρτο Φίκο, τον υπουργό Οικονομικών Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι και το νέο Ευρωπαίο επίτροπο και πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας Πάολο Τζεντιλόνι.


Επίσης ο πρώην πρωθυπουργός θα συναντηθεί και με τον υπουργό Οικονομικών Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι, τον υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Εντζο Αμεντόλα και τον πρώην πρωθυπουργό και νέο Ευρωπαίο επίτροπο Πάολο Τζεντιλόνι. Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να συναντηθεί και με τον Ποντίφικα, των Πάπα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, Φραγκίσκο.