Μία από τις πρώτες λέξεις που μας έρχεται στο μυαλό μόλις σκεφτόμαστε την Πάτρα είναι αναμφισβήτητα η εμβληματική εκκλησία του Αγίου Ανδρέα.

Στολίζει τη δυτική πλευρά του κέντρου της πόλης ενώ δέχεται στην… αγκαλιά της σε καθημερινή βάση πλήθος πιστών, Πατρινών αλλά και τουριστών από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Ο τρίτος μεγαλύτερος ναός των Βαλκανίων έχει μια ιδιαίτερη ιστορία που σίγουρα αξίζει να ανακαλύψουμε ορισμένα από τα πιο βασικά σημεία της:

- Η κατασκευή του βυζαντινού ρυθμού ναού ξεκίνησε το 1908 υπό την επίβλεψη του αρχιτέκτονα Αναστάσιου Μεταξά, τον οποίο ακολούθησε ο Γεώργιος Νομικός.

- Εγκαινιάστηκε 66 χρόνια αργότερα, το 1974 ενώ καλύπτει εμβαδόν περίπου 1.800 τετραγωνικών μέτρων.

- Πάνω στον κεντρικό θόλο υπάρχει ένας επίχρυσος σταυρός μήκους 5 μέτρων, και στους υπόλοιπους θόλους υπάρχουν 12 μικρότεροι σταυροί. Αυτοί οι σταυροί συμβολίζουν τον Ιησού και τους Αποστόλους του.

- Το εσωτερικό του ναού είναι διακοσμημένο με βυζαντινής τεχνοτροπίας τοιχογραφίες και μωσαϊκά.

- Πρόκειται για τον 16ο κατά σειρά μεγαλύτερο ναό της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

- Λείψανα του Αποστόλου Ανδρέα βρίσκονται στον ναό. Αποτελούνται από το μικρό δάκτυλο, μέρος του πάνω μέρους του κρανίου του Αποστόλου, και μικρά τμήματα του σταυρού στον οποίο μαρτύρησε, όλα τοποθετημένα σε ειδική λειψανοθήκη.

-Το άγιο σκήνωμα του Αποστόλου δόθηκε στο ναό από τη Βασιλική του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη το Σεπτέμβριο του 1964, υπό τις οδηγίες του Πάπα Παύλου Δ΄.

- Ο Καρδινάλιος Μπέα ήταν ο αρχηγός της ομάδας 15 καρδιναλίων που παρέδωσαν τα λείψανα στον Μητροπολίτη Πατρών, Κωνσταντίνο στις 24 Σεπτεμβρίου 1964. Εκατοντάδες πιστών (μεταξύ τους και ο πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου) και πολλοί Μητροπολίτες συμμετείχαν στη τελετή υποδοχής του λειψάνου. Μετά από λιτάνευση στους δρόμους της πόλης, το λείψανο τοποθετήθηκε σε ειδική ασημένια μήτρα στο εσωτερικό του ναού.

- Ο σταυρός του Αγίου Ανδρέα είχε παρθεί από την Ελλάδα κατά τη διάρκεια των Σταυροφοριών του Δούκα της Βουργουνδίας. Τμήματα του σταυρού είχαν διαφυλαχθεί από τον Μεσαίωνα στην εκκλησία του Αγίου Βίκτωρος στη Μασσαλία. Επεστράφησαν στη Πάτρα στις 19 Ιανουαρίου 1980. Ο σταυρός του Αποστόλου παραδώθηκε στον Μητροπολίτη Πατρών Νικόδημο από την αντιπροσωπεία της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας υπό την καθοδήγηση του Καρδινάλιου Ρότζερ Ετσεγκαράι.


φωτο-kmaniatis

φωτο-kmaniatis


φωτο-markeeva_design

φωτο-markeeva_design


φωτο: kantakouzinos

φωτο: kantakouzinos


φωτο: tsiots

φωτο: tsiots


Βίντεο: Greek Orthodox Vlogger


φωτο: Xaris Papanastasiou

φωτο: Xaris Papanastasiou


φωτο: dinamanika

φωτο: dinamanika


φωτο: adarvan13

φωτο: adarvan13


φωτο: aerial_rizikianos

φωτο: aerial_rizikianos


φωτο: elgkouma

φωτο: elgkouma