Η Πάτρα είναι μία πόλη γεμάτη από εγκαταλειμμένα εργοστάσια, σημάδια της παλιάς βιομηχανικής της ακμής, τότε που αποτελούσε ένα από τα σημαντικότερα οικονομικά κέντρα της Ελλάδος. 

Η βιομηχανική αυτή ακμή είναι κάτι παραπάνω από δύσκολο για να επιστρέψει πίσω και η εποχή αυτή έχει περάσει ανεπιστρεπτί για την αχαϊκή πρωτεύουσα. Η πόλη θα πρέπει να στρέψει το ενδιαφέρον της σε άλλες μορφές οικονομίες για να βρει την ανάπτυξη που αναζητάει εδώ και δεκαετίες και οι κυριότερες από αυτές - ίσως και η μόνη που υπάρχει στον ορίζοντα - είναι ο τουρισμός. 

Ο τουρισμός σε όλες τις πτυχές, τις μορφές και τις βαθμίδες του. Τουρισμός δεν σημαίνει απλά και μόνο ένα ξενοδοχείο ή ένα εστιατόριο και μία καλή παραλία. Σημαίνει αξιοποίηση της ίδιας της ιστορίας της πόλης. Ένα κομμάτι της ιστορίας της είναι και όλα αυτά τα σημάδια της βιομηχανικής της ακμής, τα εγκαταλειμμένα εργοστάσια που χρειάζεται να αξιοποιηθούν με κάθε τρόπο. 

Είναι αδύνατον η πόλη με τα τόσο πρώην εργοστάσια να μην έχει ένα βιομηχανικό μουσείο. Κι αν τα σημάδια αυτά της βιομηχανικής της ακμής στέκονται όρθια στην Ακτή Δυμαίων,μεταξύ έστω φθοράς και αφθαρσίας, υπάρχουν και σε άλλα σημεία της πόλης όπου εκεί είναι έτοιμα να καταρρεύσουν αν δεν υπάρξει κάποια παρέμβαση. 


Για παράδειγμα τα βιομηχανοστάσια στη Μέση Αγυιά, της Ελληνικής Εμπορικής Εταιρείας Εισαγωγών & Εξαγωγών Α.Ε. (5 Ε Α.Ε.), της γνωστής σε όλους 5.Ε. που έχει πάψει να λειτουργεί εδώ και αρκετά χρόνια.

Πρόκειται για το κτίριο της εταιρείας που ιδρύθηκε το 1912 και διαδέχθηκε την Άμβουργερ &Σια η οποία το 1911 οδηγήθηκε αδίκως σε χρεοκοπία από τους πιστωτές της (Τράπεζα Αθηνών –Πεσματζόγλου κλπ).  Η παραγωγική δραστηριότητα της στις εν λόγω εγκαταστάσεις ήταν η οινοποιεία και οινοπνευματοποιεία.

Οι εγκαταστάσεις αυτές λειτουργούσαν από διαφορετική εταιρεία μέχρι το 1976. Οι εγκαταστάσεις αυτές καταρρέουν, είναι έτοιμες να πέσουν και αυτό παρόλο που έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέες. Αν η πολιτεία κατάφερε και επιτέλους αποφάσισε να κάνει κάτι με το πρώην εργοστάσιο του Λαδόπουλου, σχεδιάζοντας ένα έργο που θα αλλάξει όλη την περιοχή, για αυτές τις εγκαταστάσεις άραγε που έχουν συνδεθεί εξίσου άρρηκτα με τη βιομηχανία της Πάτρας, δεν οφείλει να κάνει κάτι για να τις σώσει αρχικά και στη συνέχεια να τις αξιοποιήσει σε όποια κατεύθυνση νομίζει;

(Οι φωτογραφίες είναι του panagi mamos στη σελίδα Patras Memories - Αναμνήσεις από την παλιά Πάτρα).