Πάνω από 1.300 παιδιά πρόκειται και φέτος να λάβουν μέρος στο πρόγραμμα που έχει ξεκινήσει ο Δήμος Πατρέων και ο Κοινωνικός Οργανισμός για το δεκατιανό στα σχολεία. 

Ως γνωστόν ο Κοινωνικός Οργανισμός έχει προχωρήσει τα τελευταία χρόνια στην υλοποίηση αυτού του προγράμματος, με έξοδα του δήμου, χωρίς καμία κρατική βοήθεια από το υπουργείο όλο αυτό το διάστημα, προκειμένου να αντιμετωπίσει το φαινόμενο της πείνας που υπήρχε στα θρανία, με μικρούς μαθητές του δημοτικού και του γυμνασίου να λιποθυμούν στα σχολεία από την ασιτία. 

Ένα φαινόμενο που έλαβε χώρα κυρίως στα χρόνια της ακμής της κρίσης, κρούσματα του οποίου αν δεν υπήρχε το δεκατιανό του δήμου, αλλά και το πρόγραμμα τις σίτισης που έχει περάσει το υπουργείο (σε ορισμένα σχολεία, όχι σε όλα), μάλλον θα επαναλαμβάνονταν και στις μέρες μας. Η αλήθεια είναι σκληρή όμως θα πρέπει να λέγεται. 

Μπορεί οι αριθμοί να δείχνουν ότι η χώρα βγαίνει από το τούνελ της κρίσης, όμως στα σχολεία της Πάτρας, υπάρχουν μαθητές που έρχονται από τι σπίτι τους, χωρίς λεφτά στη τσέπη τους, χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να πάρουν ένα κουλούρι. Στο σπίτι τους η οικογένεια περνάει δύσκολα, οι γονείς είναι άνεργοι ή δουλεύουν για ένα χαρτζιλίκι, το μοναδικό έσοδο στο νοικοκυριό είναι το ΚΕΑ και τα επιδόματα και πρωινό τουλάχιστον για όλες τις μέρες του μήνα δεν υπάρχει. 

Είναι μία πραγματικότητα της διπλανής πόρτας, μια αλήθεια που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι δάσκαλοι και οι εκπαιδευτικοί στα σχολεία τους. Άλλωστε, σύμφωνα με τα στοιχεία του Κοινωνικού Οργανισμού ο αριθμός των μαθητών που συμμετέχουν σε αυτό το πρόγραμμα κάθε χρόνο αυξάνεται αντί να μειώνεται.

Από τους 800 με 900 φτάσαμε στους 1.100 και από εκεί στους 1.200 και στους 1.300. "Δεν μπορούμε να έχουν ακριβή εικόνα της συμμετοχής στο πρόγραμμα αφού οι αιτήσεις τώρα ξεκινούν, όμως, με βάση τα μηνύματα που έχουμε πάρε και τις εκτιμήσεις που έχουν γίνει από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Κοινωνικού Οργανισμού, όλα δείχνουν ότι ο αριθμός αυτός φέτος ίσως να είναι και παραπάνω από τους μαθητές της περασμένης χρονιάς" τονίζει ο Θόδωρος Τουλγαρίδης. 

Την περασμένη χρονιά ο Δήμος μοίρασε πέντε φορές τρόφιμα που αφορούν το γεύμα του δεκατιανού και το πρόγραμμα κράτησε για εννιά μήνες, με τον Κοινωνικό Οργανισμό να έχει εξασφαλίσει τις απαραίτητες προμήθειες για τις οικογένειες των μαθητών. "Ελπίζουμε να καταφέρουμε το ίδιο πράγμα και φέτος, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες" καταλήγει ο κ. Τουλγαρίδης. 

Εκτός voucher πολλά νήπια και βρέφη

Στο μεταξύ πολλά φαίνεται ότι είναι τα παιδιά που μένουν εκτός προγραμμάτων vouchers από παιδικούς σταθμούς και βρεφοκομεία.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τα νήπια που δεν θα κατορθώσουν να βρουν μία θέση θα ξεπεράσουν τα 80 με 100 στον αριθμό, ενώ ακόμα περισσότερα θα είναι τα μωρά, αν σκεφτεί κανείς ότι οι αιτήσεις στα βρεφοκομεία έφτασαν τις 800 και οι θέσεις που προσφέρει το πρόγραμμα είναι μόλις 500.

Ωστόσο, ακριβή εικόνα στο θέμα αυτό θα υπάρξει από τα τέλη του μήνα και μετά αφού αυτές τις μέρες γίνονται μεταγραφές, διαγραφές και άλλες τέτοιες διαδικασίες, με τους ανθρώπους του Κοινωνικού Οργανισμού, αλλά και του Δήμου να προσπαθούν να εξυπηρετήσουν όσες περισσότερες οικογένειες γίνεται, από τη στιγμή που στις περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις εργάζονται και οι δύο γονείς και δεν έχουν που να αφήσουν το παιδί τους.