Εξηγήσεις από την Άνγκελα Μέρκελ για την κατάσταση της υγείας της ζητά η Bild σημειώνοντας ότι η καγκελάριος σιωπά κρατώντας όμηρο τη γερμανική κοινή γνώμη.

«Έχει η Άνγκελα Μέρκελ φοβία ή πάσχει από κάποια σοβαρή ασθένεια;», διερωτάται η ευρείας κυκλοφορίας γερμανική εφημερίδα σημειώνοντας ότι από τις 11 Ιουλίου η καγκελάριος εμφανίζεται καθιστή κατά την ανάκρουση των εθνικών ύμνων στις υποδοχές ξένων ηγετών, όπως συνέβη και χθες κατά την υποδοχή της πρωθυπουργού της Σερβίας, Άνα Μπρνάμπιτς. Η Bild αναφέρει μάλιστα ότι αυτό έχει επαναληφθεί συνολικά επτά φορές, οι έξι στην καγκελαρία στο Βερολίνο και η έβδομη πριν από δύο εβδομάδες στο Πεκίνο με τον Κινέζο πρωθυπουργό Λι Κεκιάνγκ να στέκεται όρθιος δίπλα στην καθιστή Μέρκελ.

Η εφημερίδα θυμίζει ότι αφορμή για την απόφαση αυτή της Μέρκελ ήταν τα τρία περιστατικά με τα τρέμουλα το περασμένο καλοκαίρι και επικαλείται τη γνώμη ειδικών για να εξηγήσει το αίνιγμα της καρέκλας. «Δεν νομίζω ότι πρόκειται για κάποιο ψυχολογικό πρόβλημα, διαταραχή άγχους ή κάποια φοβία, αλλά για σωματική εξάντληση», λέει ο καθηγητής Πέτερ Φαλκάι, διευθυντικής του τμήματος Ψυχιατρικής και Ψυχοθεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Μονάχου. Κι ο ψυχοθεραπευτής Ούλριχ Ζόλμαν συμπληρώνει: «Νιώθει πιο ασφαλής όταν κάθεται. Σε μια αντίδραση στρες προκύπτει πάντοτε φόβος, που μπορεί κανείς να ελέγξει καλύτερα όταν κάθεται».