Η Ευρώπη του μέλλοντος, οι προκλήσεις της ΕΕ, τα επιχειρησιακά μοντέλα του αύριο κι ο ρόλος της Ελλάδας ως ένα πρόσφατο success story, πρόκειται να αποτελέσουν τις βασικές ενότητες του ευρωπαϊκού συνεδρίου των Διμερών Γερμανικών Επιμελητηρίων που διοργανώνεται σήμερα και αύριο για πρώτη φορά στην Αθήνα, στο ξενοδοχείο Χίλτον.

Στο συνέδριο με θέμα «Το Οραμα της Ευρώπης» αναμένεται να συμμετάσχουν 300 κορυφαίοι εκπρόσωποι από τον επιχειρηματικό, επιστημονικό και πολιτικό κόσμο της Ελλάδας, της Γερμανίας και άλλων χωρών της Ευρώπης.

Ο εντεταλμένος της καγκελαρίου Μέρκελ για την Ελληνογερμανική Συνέλευση, Νόρμπερτ Μπάρτλε, σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, με αφορμή το συνέδριο, δήλωσε ότι «έρχονται και πάλι πολύ θετικά μηνύματα από την Ελλάδα και η εμπιστοσύνη των αγορών μεγαλώνει».

«Η νέα κυβέρνηση προχωρά με μεγάλη δυναμική και ταχύτητα»

Ειδικότερα, ο Νόρμπερτ Μπάρτλε, κατά τη χθεσινοβραδινή (18/09) δεξίωση την οποία παρέθεσε κατοικία του ο νέος Γερμανός πρέσβης Δρ. Ερνστ Ράχελ και η σύζυγός του, με αφορμή το συνέδριο που ξεκινά σήμερα στο Ξενοδοχείο Χίλτον, εξέφρασε τις θερμές ευχές του στον ελληνικό λαό και τον σεβασμό του, «διότι πέρασε πολύ σκληρά χρόνια» και πρόσθεσε: «Ιδίως, όμως, αυτό το οποίο αντιλαμβανόμαστε μετά τις ελληνικές εκλογές είναι ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση προχωρά με μεγάλη δυναμική και ταχύτητα, ώστε να επιταχύνει την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας».

Στη δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ υπογράμμισε ότι «το ευρωπαϊκό Συνέδριο των γερμανικών διμερών Εμπορικών και Bιομηχανικών Eπιμελητηρίων της, που λαμβάνει χώρα στην Αθήνα, έχει συμβολικό χαρακτήρα και εκπέμπει ένα ισχυρό μήνυμα όχι μόνο εντός της χώρας, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη: ότι η Ελλάδα έχει τη βούληση να εντατικοποιήσει τις σχέσεις της με τους Ευρωπαίους εταίρους της και με αυτόν τον τρόπο να προωθήσει την οικονομία της σε εκείνους τους τομείς, όπου δεν έχει εξαντλήσει ακόμα τις δυνατότητές της, δηλαδή τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις».

«Η Ελλάδα θα μπορέσει να προσελκύσει επενδυτές»

Διαβεβαίωσε ότι «οι μεγάλοι της γερμανικής οικονομίας βρίσκονται ήδη εδώ, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις όμως έχουν μεγάλες δυνατότητες να συμβάλουν στην ανάπτυξη και η διασύνδεσή τους με τις ελληνικές είναι εφικτή μόνο μέσω των επιμελητηρίων» και εκτίμησε ότι «με τη δημιουργία συνεργασιών και την εντατικοποίησή τους θα βελτιωθεί το επενδυτικό κλίμα για τους Ευρωπαίους εταίρους και έτσι η Ελλάδα θα μπορέσει να προσελκύσει επενδυτές. Οι επενδυτές όμως χρειάζονται καλές προοπτικές ασφάλειας δικαίου, λ.χ σε θέματα φορολογικά. Ήδη, η ελληνική κυβέρνηση έχει δηλώσει τη βούλησή της να ενεργοποιηθεί στο θέμα αυτό. Οι προϋποθέσεις είναι καλές για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας».

«Η Ελλάδα δεν είναι πλέον το προβληματικό παιδί της Ευρώπης»

Ο κ. Μπάρτλε υπογράμμισε ότι «έτσι μπορεί να υπάρξει ένα νέο όραμα στην Ελλάδα και να σταλεί ένα μήνυμα προς την Ευρώπη ότι εγκαταλείπει πλέον την θέση που είχε, να είναι δηλαδή το προβληματικό παιδί της Ευρώπης, ότι εγκαταλείπει "την κοιλάδα των δακρύων" και εξελίσσεται σε έναν ισότιμο εταίρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Επισήμανε ότι «αυτό είναι ένα τεράστιο όραμα για την Ελλάδα και μια θετική προοπτική και για μένα, ως εντεταλμένου της καγκελαρίου Μέρκελ για την Ελληνογερμανική Συνέλευση, ένα θαυμάσιο έδαφος, διότι το μήνυμά μου ήταν πάντα ότι επιθυμώ να ενισχύσουμε τις οικονομικές μας σχέσεις σε αυτοδιοικητικό και περιφερειακό επίπεδο, να ενισχύσουμε των ανταλλαγές μας σε συγκεκριμένους τομείς, εκεί όπου μπορούν να δημιουργηθούν σχέσεις συνεργασίας, είτε λέγεται τουρισμός, είτε ενέργεια ή οτιδήποτε άλλο. Σε τέτοιους το τομείς, όπου προκύπτουν, πρέπει να τους αδράξουμε την ευκαιρία και να δημιουργήσουμε οικονομικές συνεργασίες με μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αποτελούν και την ραχοκοκαλιά της οικονομίας. Οι καλύτερες προϋποθέσεις για την Ελληνογερμανική Συνέλευση προκύπτουν από το γεγονός η ελληνική κυβέρνηση δηλώνει πως θέλει να επικεντρωθεί στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Αυτό είναι ένα κομβικό σημείο στο οποίο συμπίπτουμε απολύτως».