Το σχέδιο "Καθαρή πόλη" μπαίνει σε εφαρμογή από την ΕΛ.ΑΣ. που έχει βάλει σαν στόχο να μειώσει την παραβατικότητα σε περιοχές που στο παρελθόν έχουν παρατηρηθεί αρκετά κρούσματα που έχουν να κάνουν με διάφορες μορφές αυτής, από την διακίνηση ναρκωτικών και την υπαίθρια πορνεία έως και τις κλοπές και τις διαρρήξεις. 

Μια πρώτη γεύση του σχεδίου, σύμφωνα με στελέχη της αστυνομίας, είδαμε με την σύλληψη διακινητή στην πλατεία Όλγας, όταν αστυνομικοί πέρασαν χειροπέδες σε αλλοδαπό που ήταν έτοιμος να μοιράσει συσκευασίες με χασίς στους πελάτες του. Θα ακολουθήσουν και άλλες παρόμοιες εξορμήσεις της ΕΛ.ΑΣ. σε περιοχές που υπάρχουν τέτοια φαινόμενα. 

Στη λίστα του σχεδίου "Καθαρή πόλη" βρίσκονται σε υψηλές θέσεις η πλατεία Όλγας, η πλατεία Ελευθερίας, η πλατεία Πίνδου, τα Προσφυγικά, τα Ψηλαλώνια, η περιοχή κοντά στο γήπεδο της Παναχαϊκής, το Βλατερό, αλλά και γειτονιές έξω από το κέντρο της Πάτρας, όπως το Ψαροφάι, η Εγλυκάδα ή και ο Ριγανόκαμπος. 

Με λίγα λόγια ένα μεγάλο μέρος της πόλης, σε περιοχές όπου τα τελευταία χρόνια τα κρούσματα της παραβατικότητας είναι έντονα και αυξημένα, μπαίνει στο μικροσκόπιο της τοπικής ΕΛ.ΑΣ. Στο σχέδιο αυτό περιλαμβάνονται συντομευμένες δράσεις και αιφνιδιαστικές παρεμβάσεις από τους αστυνομικούς, έχοντας ασφαλώς προχωρήσει το προηγούμενο διάστημα στην ανάλογη έρευνα. 

Για τον συγκεκριμένο σχεδιασμό και την υλοποίηση του όλου πλάνου έχει ήδη στελεχωθεί με επιπλέον προσωπικό η ομάδα ΔΙ.ΑΣ. αλλά και η Άμεση Δράση, ενώ ήδη υπάρχει μεγαλύτερη αστυνόμευση τις νύχτες, με πιο αυξημένες περιπολίες στις παραπάνω περιοχές, αλλά και γενικότερα στην Πάτρα. 

Το σχέδιο αυτό έχει μεταξύ άλλων σαν σκοπό να περάσει ένα μήνυμα με διπλή κατεύθυνση στους πολίτες, αλλά και στους παραβάτες. Στους μεν πρώτους ότι μπορούν και πάλι να αισθάνονται ασφαλείς όταν βγαίνουν έξω από τα σπίτια τους και στους παραβάτες ότι η ανομία έχει τελειώσει ότι πλέον θα πρέπει να είναι έτοιμοι να υποστούν τις συνέπειες των πράξεων τους. 

Πάντως, ένα ενδιαφέρον ζήτημα πάνω σε όλο αυτό το σχέδιο, είναι τι πρόκειται να γίνει με το θέμα του πρώην Παραρτήματος και αν στο φάκελο "Καθαρή πόλη" περιλαμβάνεται και η αντιμετώπιση της δράσης των αναρχικών ομάδων της Πάτρας. Ένα ζήτημα που μέχρι τώρα δεν το είχε "αγγίξει" η ΕΛ.ΑΣ. με το πρώην Παράρτημα να απολαμβάνει μία μορφή "ασυλίας".