Παράταση Παραστάσεων

για

το αριστούργημα

του

Bernard Pomerance

«Ο Άνθρωπος Ελέφαντας»

σε

διασκευή - σκηνοθεσία

Κοραή Δαμάτη

Από 1 Φεβρουαρίου

κάθε

Σάββατο στις 21:00 και Κυριακές στις 18:15

μέχρι την Κυριακή 12 Απριλίου

Παράταση παραστάσεων λόγω μεγάλης αποδοχής από κοινό και κριτικούς, για το πολυβραβευμένο έργο του Bernard Pomerance «Ο Άνθρωπος Ελέφαντας», που παρουσιάζεται σε διασκευή και σκηνοθεσία Κοραή Δαμάτη, με αφορμή τα 40 χρόνια από το πρώτο του ιστορικό ανέβασμα στο Broadway (Απρίλιος του 1979 - Ιούνιος του 1981, 916 παραστάσεις) στον Πολυχώρο VAULT, από τις 1 Φεβρουαρίου κάθε Σάββατο στις 21:00 και Κυριακές στις 18:15, έως και την Κυριακή 12 Απριλίου.

Πρόκειται για την πραγματική ιστορία του Τζον Μέρρικ γνωστού και ως Ανθρώπου Ελέφαντα, ενός τραγικά παραμορφωμένου άντρα, με μεγάλα κινητικά προβλήματα, που έζησε στο Βικτωριανό Λονδίνο το 1880. Η ζωή του υπήρξε πηγή έμπνευση για τις τέχνες και τα γράμματα.

Το έργο τιμήθηκε με τα Βραβεία Tony, Drama Desk, Obie Awards και New York Drama Critics’ Circle ως το Καλύτερο Έργο της χρονιάς το 1979. Από τότε συνεχώς παρουσιάζεται στις θεατρικές σκηνές ανά τον κόσμο, μιας κι ο ρόλος του Τζον Μέρρικ θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες υποκριτικές προκλήσεις, με μερικούς πολύ σπουδαίους ηθοποιούς να έχουν αναμετρηθεί κατά καιρούς μαζί του (David Schofield, David Bowie, Mark Hamill, Bradley Cooper κ.α). Στην Ελλάδα παρουσιάστηκε το 1980 από το θέατρο Έρευνας του Δημήτρη Ποταμίτη και αποτέλεσε μια από τις μεγαλύτερες καλλιτεχνικές και εισπρακτικές επιτυχίες του πάντα πρωτοποριακού καλλιτέχνη.
O Άνθρωπος Ελέφαντας (The Elephant Man) παρουσιάστηκε στην τηλεόραση σε σκηνοθεσία Jack Hofsiss με τους Philip Anglim, Glenn Close, κ.α (υποψήφιο για Χρυσή Σφαίρα και 4 βραβεία Emmy), και στον κινηματογράφο σε σκηνοθεσία David Lynch, με τους John Hurt, Anthony Hopkins, Anne Bancroft, κ.α, όπου απέσπασε οκτώ Υποψηφιότητες για Όσκαρ (Kαλύτερου Ά Ανδρικού Ρόλου, Σκηνοθεσίας, Καλύτερης Ταινίας, Σεναρίου, Κουστουμιών, Σκηνικών, Μουσικής και Μοντάζ). Η ταινία καθιέρωσε τον David Lynch ως grand auteur, αποτέλεσε σταθμό στην καριέρα του Anthony Hopkins και ανέδειξε το αδιαμφισβήτητο ταλέντο του John Hurt.

Λίγα λόγια για το έργο

Πρόκειται για την ιστορία ενός άνδρα, του Τζον Μέρρικ, στη Βικτοριανή Αγγλία του 19ου αιώνα που είχε μια άνευ προηγουμένου φυσική παραμόρφωση και αναπηρία. Όταν ο καταξιωμένος γιατρός Τριβς τον παίρνει υπό την προστασία του, για να τον απαλλάξει από έναν κόσμο καιροσκόπων και εκμετάλλευσης, εκπλήσσεται από το λαμπρό μυαλό, την ακλόνητη πίστη του και τη δίψα του για αποδοχή, αγάπη και έρωτα. Πόσο όμως ο Τζον Μέρρικ έχει αληθινά απομακρυνθεί από τα Freek Shows και από έναν κόσμο τεράτων;

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Συγγραφέας: Bernard Pomerance

Μετάφραση: Μαρλένα Γεωργιάδη

Δραματουργική επεξεργασία-Διασκευή-Σκηνοθεσία: Κοραής Δαμάτης

Σκηνικά - Κοστούμια: Κοραής Δαμάτης

Μάσκες: Ελένη Σουμή

Μουσική: Μάνος Αντωνιάδης

Επιμέλεια κίνησης: Μαρίζα Τσίγκα

Σχεδιασμός φωτισμών: Κοραής Δαμάτη

Βοηθός φωτιστή: Θοδωρής Μαργαρίτης

Βοηθός σκηνοθέτη: Αναστασία Τσούτση
Β΄ βοηθός σκηνοθέτη: Λήδα Μεϊντάνη

Κατασκευή μάσκας Ελέφαντα: Σωκράτης Παπαδόπουλος

Κατασκευή φωτόσπαθων: Χρήστος Σάλεμ

Κατασκευές σκηνικών: Φώτης Μουρτάς

Φωτογραφίες παράστασης: Χριστίνα Φυλακτοπούλου

Trailer: Στέφανος Κοσμίδης

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=PqiDCcR2EqE

Επικοινωνία παράστασης : Χρύσα Ματσαγκάνη

Παραγωγή: VAULT

ΔΙΑΝΟΜΗ

Τζων Μέρρικ (ο Άνθρωπος Ελέφαντας): Δημήτρης Καρατζιάς

Φρέντερικ Τριβς (ιατρός στο νοσοκομείο του Λονδίνου): Περικλής Μοσχολιδάκης

Κυρία Κένταλ (ηθοποιός), Σουβλίτσα: Μαρία Καβουκίδη

Ρος (μάνατζερ του Άνθρωπου Ελέφαντα) / Επίσκοπος / Γουίλ (νοσοκόμος): Στέλιος Καλαϊτζής

Καρλ Γκομ (Διευθυντής του Νοσοκομείου) / Ελεγκτής: Μιχάλης Καλιότσος

Άνδρας στο τσίρκο / Άγγλος Αστυνομικός, Σνορκ (νοσοκόμος): Αντώνης Καραθανασόπουλος

Δις Σάντουιτς / Σουβλίτσα: Σοφία Ρούβα

Ευχαριστούμε θερμά,

την Νότα Μπενετάτου για την πολύτιμη βοήθειά της, την Shiori Matsumoto για την παραχώρηση του κεντρικού πίνακα της παράστασης.

*ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ

ΓΡΑΦΤΗΚΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

... “Πραγματικά η όψη είναι αληθινό κομψοτέχνημα. Με τα ελάχιστα σκηνικά αντικείμενα που επιτρέπει η μικρή σκηνή, αλλά με ιδιαίτερη έμφαση στα καλοδουλεμένα κοστούμια και κυρίως στις εξαιρετικές μάσκες/αξεσουάρ κεφαλιού, η παράσταση αποκτάει διακριτό ύφος: η όψη της δεν προσθέτει μόνο σε θεατρικότητα, ούτε αποτυπώνει απλώς την εποχή, αλλά υπονοεί διαρκώς την ύπαρξη μιας κοινωνίας ανθρώπων που κρύβονται πίσω από προσωπεία. Ο Δημήτρης Καρατζιάς ως άνθρωπος-ελέφαντας –με μια εξίσου ενδιαφέρουσα μάσκα, που λειτουργεί ωραία καθώς παραπέμπει σε κλουβί– προσεγγίζει τρυφερά αλλά διεισδυτικά τον ρόλο-πρόκληση και, επιδιδόμενος σε μια επίπονη σωματική και ψυχική διαδικασία, μας συστήνει έναν άνθρωπο που στην πραγματικότητα ήταν ένας από εμάς"... Τώνια Καράογλου (Αθηνόραμα)

... “Το κύριο βάρος επωμίζεται ο Δημήτρης Καρατζιάς που καλείται να μετατρέψει το ανεπούλωτο τραύμα σε δύναμη, την ασχήμια σε ομορφιά, να ξεκλειδώσει το κρυφό και το απωθημένο. Και φέρει αυτό το βάρος με επιτυχία με όλες τις επιταγές αυτού του ρόλου: τον ασθμαίνοντα λόγο, τη φωνή που παλεύει να βγει και να ακουστεί, το υπερτροφικό χέρι και το σακατεμένο σώμα, τους σακατεμένους πνεύμονες και τις πληγωμένες σκέψεις. Ένας σωματικός και πνευματικός άθλος...Γιώργος Π. Πεφάνης, καθηγητής Φιλοσοφίας και θεωρίας του θεάτρου και του δράματος και κριτικός θεάτρου (CNN Greece)

...“Ερμηνεία για βραβείο αυτή η εκφραστική έκπληξη από τον Δημήτρη Καρατζιά. Όλος ο θίασος υπέροχος, λειτουργικός, έκκεντρος και προκλητικός, διαφορετικός από την πεπατημένη και μακριά από τα εσκαμμένα. Χειροκροτήστε τους μετά μανίας. Και φυσικά, δεν γίνεται θαυμάσια παράσταση χωρίς ηρωϊκούς, αυτοθυσιαστικούς, εργατικούς, παραγωγικούς, δημιουργικούς κι εμβριθείς συντελεστές. Σε αυτό το θέατρο (VAULT) ανεβαίνουν μόνον επιτυχίες”... Kριτικός θεάτρου Κωνσταντίνος Β. Μπούρας (Free press ipolizei.gr | Η Πόλη Ζει)

...“Πολύ εμπνευσμένη η μεταφορά από τον Κοραή Δαμάτη, με τον Δημήτρη Καρατζιά στον ομώνυμο ρόλο σε μια αριστοτεχνική ερμηνεία. Ερμηνείες καλοκουρδισμένες από έναν θίασο που κατάφερε να μας ταξιδέψει, να μας συγκινήσει και να μας αφυπνίσει”… Βαγγέλης Λιακόγκονας (Lifo.gr / Aixmi.gr)

...“Η σκηνοθεσία σκόπευσε στην εσωτερική, ποιητική αλήθεια του έργου και βρήκε τον στόχο, αποκαλυπτικά, ως επιστροφή στις πρωταρχές, στην πλήρη αθωότητα. Χάρη στη δημιουργική χρήση της μάσκας (έξοχες, αληθινά έργα τέχνης οι μάσκες της Ελένης Σουμή και του Σωκράτη Παπαδόπουλου) και χάρη στη σοφή διαχείριση του έμψυχου υλικού. Συλλογική δουλειά, με στοχαστικά ποικίλη υφολογία και στοχευμένους, συγκλίνοντες ρυθμούς, με άξονα τον άνθρωπο και με έναν κουρδισμένο ισοκέφαλο εκλεκτό θίασο. Με “κορυφαίους” τον Δημήτρη Καρατζιά και τον Περικλή Μοσχολιδάκη να “σέρνουν τον χορό.” Με ισάξιους την έμπειρη Μαρία Καβουκίδη, τον καλό Στέλιο Καλαϊτζή, τον Μιχάλη Καλιότσο, τον Αντώνη Καραθανασόπουλο και τη νεότατη, υποσχόμενη Σοφία Ρούβα”... Λέανδρος Πολενάκης (Εφημερίδα η Αυγή)

... "Εμπνευσμένη, ατμοσφαιρική και δυνατή η παράσταση του Κοραή Δαμάτη, με γρήγορες εναλλαγές, ενιαία αισθητική και εύστοχες ερμηνείες. Λάμπει ο Μέρρικ του Δημήτρη Καρατζιά. Συγκινητικός, εκφραστικός με κάθε τρόπο, καθόλου υπερβολικός. Χρησιμοποιεί το σώμα, την αναπνοή και τον λόγο του για να επικοινωνήσει την ευγένεια και την απελπισία αυτής της φυλακισμένης ψυχής. Δίπλα του κινείται με ερμηνευτική ετοιμότητα και αμεσότητα η υπόλοιπη ομάδα"...Ιωάννα Βαρδαλαχάκη (Clickatlife)

... "«Ο άνθρωπος ελέφαντας» μας ανοίγει ένα μαγικό κόσμο, ένα κόσμο τρυφερότητας, ευαισθησίας, αισθητικής και συγκίνησης. Μια εικαστική έκρηξη, τόσο στο πρώτο επίπεδο της εικόνας, όσο και στη πορεία της στα έγκατα της ανθρώπινης ψυχής. Η παράσταση έχει εξαιρετικές στιγμές, αιχμηρό λόγο, και κοφτερές ερμηνείες, που σίγουρα θα συζητηθεί και που θα μείνει ως παράσταση αναφοράς. Δεκαεπτά μάσκες – κομψοτεχνήματα υψηλής αισθητικής, μετατρέπουν τη σκηνή σε ένα τοπίο μαγείας, χάρης και ομορφιάς. Ο Δημήτρης Καρατζιάς γίνεται ο Άνθρωπος-Ελέφαντας, έχει μελετήσει εξονυχιστικά τον ήρωα, μεταλλάσσοντας φωνή, χροιά και τόνο, και καταφέρνει να ανασύρει στη σκηνή ό,τι ομορφότερο έχει καλά κρυμμένο ο ήρωας του. Μια ερμηνεία, που θα συζητηθεί"... Κώστας Ζήσης (Tetragwno.gr)

..."Παράσταση σταθμός “O Άνθρωπος Eλέφαντας” στο VAULT. Σκηνοθετική, εικαστική κι ερμηνευτική πανδαισία καθώς το αριστούργημα του Bernard Pomerance ευτύχησε στην παράσταση που σκηνοθέτησε ο Κοραής Δαμάτης. Στο κείμενο υψώνονται τεράστια θέματα, που αναδείχτηκαν ακέραια στην παράσταση και υπάρχουν και στους ρόλους, που έτυχαν εξαιρετικής ερμηνείας από τους ηθοποιούς. Τα κοστούμια και οι μάσκες είναι αληθινά έργα τέχνης. Με έναν ερμηνευτικό-στην κυριολεξία- άθλο, ο Καρατζιάς επέδωσε τη σωματική βάσανο του ήρωα, τα ψυχικά του τραύματα αλλά και τα προτερήματά του. Θερμά συγχαρητήρια σε όλους"... Νίκος Μπατσικανής (Palmografos.com)

... “Ο Κοραής Δαμάτης έχοντας στα χέρια του ένα τέτοιο έργο αριστούργημα, κινείται σε υψηλότερα επίπεδα έκφρασης και δημιουργίας και οικοδομεί μια συγκλονιστική παράσταση. Ο Δημήτρης Καρατζιάς υπήρξε απλά συγκλονιστικός. Με χειρουργική ακρίβεια αποδίδει αριστοτεχνικά το κινητικό μέρος του Τζον Μέρρικ, την δύσκολη άρθρωσή του, την ασθματική του κατάσταση. Εκείνο όμως που κατάφερε στον ύψιστο βαθμό, ήταν να αναδείξει τον ψυχικό του κόσμο με αληθοφάνεια, χωρίς ίχνος υπερβολής, με καθαρότητα. Υπήρξε πραγματικά ανατριχιαστικός μ’ αυτή τη σπουδαία του ερμηνεία. Άρτιο το εικαστικό μέρος της παράστασης, οι μάσκες αληθινά έργα Τέχνης. Η αριστουργηματική μουσική του Μάνου Αντωνιάδη αληθινό μουσικό έργο Τέχνης. Σπεύσατε!”... Μαριλιάνα Ρηγοπούλου (Fragilemag.gr)

... “O Δημήτρης Καρατζιάς συγκλονίζει σε μία από τις καλύτερες ερμηνειες στη θεατρική του διαδρομή αλλά και της φετινής σεζόν. Με εξαίσιους ηθοποιούς δίπλα του και ικανότατους συντελεστές που δίνουν τον καλύτερο τους δημιουργικό εαυτό, ο Άνθρωπος Ελέφαντας είναι μία από τις must see παραστάσεις της χρονιάς που μόλις ξεκίνησε! Αξίζει τη θέασή σας σε όλα τα επίπεδα!”... Βασίλης Νάτσιος (Cosmopoliti.com)

... “Ο Δημήτρης Καρατζιάς, σε μια ερμηνεία κυριολεκτικά απίστευτη, αψεγάδιαστα λεπτότεχνη όσο και σπαρακτική, συμπυκνώνει τα πολλαπλά επίπεδα συμβολισμών και συνδηλώσεων που αντανακλώνται στην ύπαρξη αυτή καθαυτήν του Μέρικ. Και τα αποδίδει με βαθύ σεβασμό και αγάπη, με άκρα πειστικότητα και ευαισθησία που αιχμαλωτίζουν, φέρνοντας κάθε τόσο δάκρυα στα μάτια. Στον Άνθρωπο Ελέφαντα, του Κοραή Δαμάτη, όπου σχήματα, χρώματα, λάμψεις, φωτοσκιάσεις, ήχοι περιβάλλοντος, λόγια και μελωδίες ενορχηστρώνονται ευφυώς σ’ έναν μεθυστικό οπτικοακουστικό κυκεώνα, κυριαρχεί μια οργιώδης ατμόσφαιρα βίαιου παραμυθιού ή ονείρου, που μας παγιδεύει με τη θέλησή μας σ’ έναν αόρατο, άρρηκτο ιστό, κρατώντας μας καθηλωμένους απ’ το πρώτο ως το τελευταίο δευτερόλεπτο"... Μάριον Χωρεάνθη (diastixo.gr)

..."Μαγευτικά συγκλονιστικός «ο Άνθρωπος Ελέφαντας», αριστουργηματικός, αξιοζήλευτος, λεπτοδουλεμένος με ακριβοθώρητη σκηνοθετική προσέγγιση και ολοκληρωμένες υποκρίσεις στο σύνολό τους. Μία άρτια καλλιτεχνική παράσταση υψηλού επιπέδου, γεμάτη έντονο λυρισμό, ρέουσες εικόνες, χειμαρρώδη συναισθήματα και αιχμηρούς διαλόγους που συν-κινεί και συνταράσσει το μέσα μας. Ο θίασος αξιοζήλευτος, προσεγμένος στην παραμικρή λεπτομέρεια, με ολοκληρωμένες, ευθύβολες ερμηνείες που ακροβατούν αριστοτεχνικά σε ύφος και διαθέσεις δικαιώνοντας την σπουδαιότητα τούτης της θεατρικής δημιουργίας. Ο Άνθρωπος Ελέφαντας του Δημήτρη Καρατζιά είναι καθηλωτικός. Ακριβής, άμεσος, καίριος, εκφραστικός. Ειδική μνεία στις μάσκες - έργα τέχνης απαράμιλλης ομορφιάς. Εξαίσια για ακόμη μία φορά η μουσική του Μάνου Αντωνιάδη. Μία παράσταση που οφείλεις να δεις για την ψυχή σου. Σπεύσατε!"... Ντίνα Καρρά (Θεατρο.gr)

... “Η παράσταση αυτή είναι μεγάλη γιορτή και για τον άνθρωπο και για το ελληνικό θέατρο. Τα Κοστούμια θα ζήλευαν πολλοί επώνυμοι οίκοι μόδας. Οι Μάσκες είναι κυριολεκτικά έργο τέχνης. Ο ρόλος του Δημήτρη Καρατζιά αυτός είναι από αυτούς που δεν θα ξεχάσουμε ποτέ, τον ευχαριστούμε. Δεν ξέρω τι να πρωτοθαυμάσω από όλα όσα έκανε ο Κοραής Δαμάτης. Είχε να δαμάσει ένα άγριο ζώο: Έναν Άνθρωπο – Ελέφαντα. Και τα κατάφερε απόλυτα. Έφτιαξε ένα ποίημα”… Παναγιώτης Μήλας (Catisart.gr)

...“Ένα έργο διαχρονικό με πάντα επίκαιρο προβληματισμό γύρω από τη φύση του ανθρώπου, σε μια αποκαλυπτική παράσταση (θαυμάσια κοστούμια, αριστουργηματικές μάσκες) με την εμπνευσμένη σκηνοθεσία του Κοραή Δαμάτη. Ο Άνθρωπος ελέφαντας ενσαρκώθηκε με λεπτότητα και βαθειά μελέτη από την Δημήτρη Καρατζιά. Μια συγκινητική ερμηνεία, ενός μεγάλου ρόλου σε μια μικρή σκηνή."... Μαρία Μαρή (θεατρομανία.gr)

... “Μια παράσταση, που σίγουρα αποτελεί θεατρικό γεγονός, είναι o Άνθρωπος Ελέφαντας, τόσο διαχρονική και επίκαιρη, που μιλάει για το πόσο ατελές είναι το κορυφαίο δημιούργημα του Θεού, ο άνθρωπος. H ανθρωπότητα έχει ακόμα να κάνει πολλά βήματα στο δρόμο της εξέλιξης. Ένα μικρό βηματάκι – η παράσταση του Κοραή Δαμάτη”... Ευγενία Κριτσεφσκαγια (Avantgarde.gr)

... “Mια παράσταση αισθητικά εκρηκτική, που διεισδύει στα βάθη του ανθρώπινου θυμικού, δημιουργεί σοκ και δέος στον θεατή, που φεύγοντας από το θέατρο, θα την κουβαλάει πάντα μέσα του στο διηνεκές του βίου του. Εξαιρετική μνεία αξίζει. τόσο στον αξεπέραστο Δημήτρη Καρατζιά, που εξέθεσε τον εαυτό του σ’ έναν τόσο πολύπλοκο ρόλο από τον οποίο βγαίνει νικητής παίζοντας με άπαντα τα ερμηνευτικά του μέσα, όσο και στους ηθοποιούς και συντελεστές της παράστασης”...Γιάννης Φιλιππίδης (Anemosmagazine.gr)

... “Ο Κοραής Δαμάτης φωτίζει με τη σκηνοθεσία του όχι μόνο την παραμόρφωση του κεντρικού ήρωα, αλλά και την κρυφή αλλοίωση που υφίστανται όλοι οι «κανονικοί» άνθρωποι που περιβάλλουν τον Μέρρικ, που υποδύεται ο Δημήτρης Καρατζιάς, η κινησιολογία του όπως και η εκφορά του λόγου του είναι δίχως εκζήτηση, εσωτερικής «καύσης» το παίξιμό του και ουσιαστικά, μέσω του στρεβλωμένου του σαρκίου, αναφύεται η πνευματική του καθαρότητα. Άκρως λειτουργικοί στους ρόλους τους και οι υπόλοιποι ηθοποιοί. Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στα κοστούμια και στις μάσκες”... Διονύσης Μαρίνος (Andro.gr)

... “Αριστούργημα!!! Αν και είναι ακόμη η αρχή της θεατρικής σεζόν, εικάζω ότι θα είναι μία από τις καλλίτερες παραστάσεις της χρονιάς! Τα κουστούμια και τα σκηνικά εξαιρετικά, οι μάσκες εικαστικά καταπληκτικές! Η μουσική μια επίδειξη της δύναμης και ποιότητας του Μάνου Αντωνιάδη. Ο Δημήτρης Καρατζιάς περιέβαλε το ρόλο με λεπτότητα, ευγένεια κι ευπρέπεια, σε μια αλησμόνητη απόδοση, βέβαιο ότι κατέβαλε αξιοθαύμαστη υπερ-προσπάθεια”... Βικτώρια Πέππα (Quinta)

... “Eπίκαιρο, με κείμενο δυναμίτη, εύστοχη μετάφραση και σκηνοθεσία στιβαρή, η παράσταση αποτελεί εκκωφαντική διαμαρτυρία απέναντι σε κάθε «τοίχο», οποιουδήποτε χρώματος, υλικού ή διάστασης. Θεατρική δημιουργία, ξεκάθαρη, χωρίς μελοδραματισμούς, αφήνει το αποτύπωμά της. Μία θεατρική παραγωγή αιρετική, με ανθρώπινο χαρακτήρα”... Ζωή Τόλη (Enetpress.gr)

... “O Δημήτρης Καρατζιάς είναι απλά συγκλονιστικός. Μια ερμηνεία δυναμική, πολλών καρατίων και άξια πολλών βραβείων. Θα το επαναλάβω. ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟΣ... Ο «Άνθρωπος Ελέφαντας» είναι μια ανυπέρβλητης ομορφιάς διαχρονική παράσταση, ένα πανάκριβο έργο τέχνης. Συναρπαστικές ερμηνείες, που θα συζητηθούν, θαυμάσια και πλούσια κοστούμια. Πρωτοποριακή σκηνοθεσία, θεσπέσια μουσική. Είναι μία από τις καλύτερες παραστάσεις της φετινής σεζόν. Μην την χάσετε!”...Βίβιαν Μητσάκου(Theater project 365)

... “O Καρατζιάς είναι τεράστιος καλλιτέχνης (η συγκίνηση που προκαλεί είναι πέρα από κάθε σύγκριση), ένας άνθρωπος που κάνει υπερήφανο το θέατρο, τους συναδέλφους του και εμάς τους θεατές. Ο Άνθρωπος Ελέφαντας είναι μία κατακπληκτική παράσταση, η οποία θα αποτελέσει τροφή για σκέψη και η οποία ήδη θέτει υποψηφιότητα για μία από τις καλύτερες της χρονιάς”... Κώστας Κούλης (Noizy.gr)

...“O Κοραής Δαμάτης έφτιαξε μια από τις καλύτερες παραστάσεις της σεζόν, με διεισδυτική ματιά, ωμό ρεαλισμό, τραγικότητα, ευαισθησία, έξυπνες εναλλαγές, συνδυασμός παλιού και μοντέρνου, ενδοσκόπηση, πνευματικότητα. Η ερμηνεία του Δημήτρη Καρατζιά μένει για πάντα αξέχαστη. Η κίνηση, η ομιλία, η ασθμαίνουσα αναπνοή και κυρίως η φωνή και η υποκριτική απόδοση, είναι κάτι το οποίο ανήκει σε άλλη σφαίρα. Οι ερμηνείες όλων των ηθοποιών, δυνατές, μαγνητίζουν και ταυτόχρονα μαγεύουν ανοίγοντας ξεχωριστούς, εντελώς πρωτότυπους ερμηνευτικούς δρόμους. Πολλά συγχαρητήρια σε όλη την ομάδα”... Αγγελική Μπάτσου (Kallitexnes.gr)

...“Δοκίμιο ανθρωπιάς η παράσταση αυτή από τον Κοραή Δαμάτη, που στοχεύει στη στηλίτευση της ανθρώπινης βαρβαρότητας και ηθικής κατάπτωσης σε όλες τις εποχές. Ο ψυχικός τραυματισμός, το συναίσθημα της στέρησης, το κοινωνικό κατηγορώ, ο ιδρυματισμός από τη μια, αλλά και η μεγαλοψυχία και η συγχώρηση, το υψηλό φρόνημα, η ευφυία, η δημιουργικότητα, η ευαισθησία, η ποιητική στόφα και η εσωτερική πειθαρχία από την άλλη, είναι τα ψυχικά γνωρίσματα αυτής της θεατρικής περσόνας που αναδεικνύει ο Δημήτρης Καρατζιάς, παράλληλα με τη δυσμορφία, την ασθματική εκφορά του λόγου, το πνίγος που απαιτεί η απόδοση της βρογχοπνευμονίας και τη στρέβλωση των μελών που επιτάσσει ο ρόλος... Αποκάλυψη της παράστασης είναι η σπάνια ερμηνεία της Μαρίας Καβουκίδη. θαυμάσια επιλογή ποικίλων μουσικών δρόμων από το Μάνο Αντωνιάδη"...Νίκος Ξένιος (Book Press)

... “Ο Δημήτρης Καρατζιάς, ερμηνεύει με μοναδική πειθαρχία τον Τζον Μέρικ. Η εξαιρετική γλυπτική κατασκευή που φορά στο κεφάλι αλλά και στο χέρι, σε συνδυασμό με την φωνητική – ηχητική ερμηνεία της σωματικής ταλαιπωρίας του Τζον, ανάγουν την ερμηνεία του σε πρωταθλητισμό”... Νάγια Παπαπάνου (Boem radio)

... “Μέσα από μια αφοπλιστική απλότητα και μια εντυπωσιακή ερμηνευτική επάρκεια ο Καρατζιάς, παραδίδει έναν Μέρικ πρωτόγονο κι εκλεπτυσμένο ταυτόχρονα, μελαγχολικό κι εκστατικό, απελπισμένο και έμπλεο ευγνωμοσύνης, συμπαγή και εύθραυστο, με μια συγκρατημένη αλλά σπαρακτική θλίψη, ισσοροπώντας στην εντέλεια τις αντιθέσεις της σύνθετης ψυχοσύνθεσης του και αναδεικνύοντας την πλούσια γκάμα των συναισθημάτων του. Οι υπόλοιποι ηθοποιοί δούλεψαν με συνέπεια πάνω στη σκηνοθετική γραμμή αναδεικνύοντας στην εντέλεια τις υποκριτικές και κινησιολογικές τους αρετές και λειτουργώντας με σκηνική χημεία σ’ ένα αναπόσπαστο, πειθαρχημένο και καλά οργανωμένο σύνολο”... Μαρία Κυριάκη (Επί Σκηνής)

... “Μια παράσταση που μας διδάσκει πώς είναι αναγκαίο να προσπερνάμε το περίβλημα, να δίνουμε περισσότερη έμφαση στο "είναι", στο "ποιόν" ενός ανθρώπου, διότι σε πολλές περιπτώσεις, όπως αποδεικνύει πανηγυρικά και ο άνθρωπος ελέφαντας, τα φαινόμενα απατούν”... Αγγελική Σπυροπούλου (Young People)

... “Η παράσταση είναι μια έκρηξη εικαστικότητας και ευγενικών συναισθημάτων, καταπληκτικοί φωτισμοί, υπέροχα κοστούμια και μάσκες, μουσική υψηλού επιπέδου. Ερμηνευτικά, δεν μπορώ να μην ξεχωρίσω τον Δημήτρη Καρατζιά, που κάνει αυτό τον άθλο. Πολύ τολμηρή απόφαση να κάνει αυτόν τον ρόλο και το αποτέλεσμα τον δικαιώνει απόλυτα!”... Theodore a.k.a (Sin Radio)

... “Το Περασμένο Σάββατο είδα τον “Άνθρωπο Ελέφαντα” στο θέατρο Vault. Και σου λέω να πας να τον δεις και εσύ. Η σκηνοθεσία του Κοραή Δαμάτη, οι ερμηνείες των Δημήτρη Καρατζιά, Περικλή Μοσχολιδάκη, Μαρίας Καβουκίδη και Στέλιου Καλαϊτζή ήταν υπέροχες. Η ουσία στην τέχνη βρίσκεται. Και στο Vault ρέει άφθονη”... Γιάννης Παναγόπουλος (Fragilemag.gr)

... “Στη μικρή σκηνή του Vault συμβαίνουν μικρά-μεγάλα θαύματα. Η έμπνευση, η δημιουργικότητα και η σκληρή δουλειά είναι στοιχεία που νοιώθεις καθόλη τη διάρκεια της παράστασης από όλους τους συντελεστές. Από την ομάδα των ηθοποιών θα ξεχωρίσω τον πρωταγωνιστή Δημήτρη Καρατζιά και την Μαρία Καβουκίδη. Δεν υστερούν οι υπόλοιποι, όμως αυτοί οι δύο ξεπερνούν τον πολύ καλό μέσο όρο. Οι σκηνές τους είναι φτιαγμένες από θέατρο. Ο Τζον Μέρικ είναι ένας απαιτητικός ρόλος, σωματικά και ψυχικά. Και ο Δημήτρης Καρατζιάς κεντάει στο ρόλο και ουσιαστικά γίνεται ο Τζον στη σκηνή. Κουτσαίνει, μιλάει δύσκολα, βαριανασαίνει, ιδρώνει και πονάει, χαίρεται και μελαγχολεί, βυθίζεται σε αυτό που είναι. Πηγαίνετε στο θέατρο Vault και δείτε αυτήν την παράσταση. Δείτε το τέρας και βρείτε ποιο είναι”... Δημήτρης Kαμπούρης (MixGrill.gr)

... “Στην περίπτωση του Καρατζιά/Merrick (υποκριτικός άθλος) δεν μπορούμε να μιλάμε για υπόκριση και μίμηση, αλλά για ξεκάθαρη αφομοίωση, όπου το σώμα με την ψυχή ενώνονται με μια λεπτή κλωστή που πάνω της ισορροπεί θαυμαστά η υποκριτική του Καρατζιά! Οι υπόλοιποι ρόλοι, εξαιρετικά δουλεμένοι και αυτοί, υποστηρίζουν αποτελεσματικά τους πρωταγωνιστές και την πλοκή. Η μουσική του Μάνου Αντωνιάδη, υποβλητική και ατμοσφαιρική, ευτύχημα και εγγύηση για τις θεατρικές παραγωγές του Vault... Γιάννης Kαρνεσιώτης (Asteroid)

... “Ο Κοραής Δαμάτης, μας προσέφερε ένα άρτιο και φίνο αποτέλεσμα. Οι περίτεχνες μάσκες, πραγματικά έργα τέχνης. O Δημήτρης Καρατζιάς κερδίζει το στοίχημα υποκριτικά. Ερμηνεύει με απόλυτη φυσικότητα, προσθέτοντας στο ρόλο μια λυρικότητα ανεξήγητα ταιριαστή, φανερό ότι ο χαρακτήρας του Μέρρυκ μελετήθηκε με σεβασμό και διεξοδικότητα, μέχρι που έγιναν ένα με τον ερμηνευτή. Το ήθος, οι ερμηνείες και η αισθητική της παράστασης αυτής είναι στοιχεία που ανεβάζουν πολύ τον πήχη της θεατρικής δημιουργίας. Ένα μεγάλο μπράβο στην ομάδα για αυτό το αποτέλεσμα”... Μυρτώ Παπαϊωάννου (Τέχνες plus)

... "Η ερμηνεία του Δημήτρη Καρατζιά είναι άρτια, ένας πραγματικός καλλιτέχνης! Η προσέγγιση της αληθινής αριστουργηματικής ιστορίας του Μέρρικ είναι η συγκινητική απόδειξη πως ακόμα και αν κάποιος είναι τερατόμορφος εξωτερικά, δε σημαίνει απολύτως τίποτα για τον εσωτερικό του κόσμο και τις αρετές του, δεν αποτελεί κριτήριο για χαρακτηρισμούς η εμφάνιση αλλά ο πλούτος και η ομορφιά μέσα στη ψυχή"... Ιουστίνα Φιλιππίδου (Ewoman)

...“Η σκηνοθεσία του Κοραή Δαμάτη καταφέρνει να υπνωτίσει τον θεατή, η μουσική του Μάνου Αντωνιάδη μεταδίδει την αίσθηση ενός ξαφνικού βραχυκυκλώματος, ο Περικλής Μοσχολιδάκης, η Μαρία Καβουκίδη, ο Στέλιος Καλαιτζής, ο Μιχάλης Καλιότσος, ο Αντώνης Καραθανασόπουλος, η Σοφία Ρούβα μεταδίδουν στον θεατή την αίσθηση μιας σκοτεινής κοινωνίας - συνενόχου, ο Δημήτρης Καρατζιάς στον ρόλο του ανθρώπου – ελέφαντα χτίζει μία ολόκληρη διαδρομή διπλής και αδιαχώριστης κατεύθυνσης από το ζώο στον άνθρωπο και ανάστροφα”... Ιφιγένεια Καφετζοπούλου (Cityculture.gr)

..."Η μικρή σκηνή του Vault λειτούργησε αποτελεσματικά στην ατμόσφαιρα του έργου. Σε συνδυασμό με τις σαφείς ερμηνείες (αριστοτεχνική η ερμηνεία του Δημήτρη Καρατζιά στον ομώνυμο ρόλο), κατάφεραν όχι μόνο να συγκινήσουν αλλά και να αφυπνίσουν"... Εβίνα Καλατζή (FermouArt)

... “Μια παράσταση που πραγματεύεται τη διαφορετικότητα και τον πόνο ή τη δυστυχία που μπορεί αυτή να γεννήσει. Με ρεαλιστική προσέγγιση, διάθεση κριτική, γρήγορο ρυθμό, με τις όποιες μικρές αρρυθμίες να μην επηρεάζουν το άρτιο αποτέλεσμα. Λειτουργικά σκηνικά, κοστούμια με εικαστική συνέπεια, ποικιλία και αισθητική, κίνηση μελετημένη στη λεπτομέρεια και μουσική υποβλητική που έδωσε ένταση και έμφαση στις κορυφώσεις του έργου. Η ερμηνευτική ομάδα (μια άρτια και προσεκτικά δουλεμένη ομάδα) κινήται σε υψηλά επίπεδα. Ο Δημήτρης καρατζιάς δημιουργεί ένα πλάσμα με εξαιρετική εκφραστικότητα, με μια εξελικτική κλιμάκωση, με συνέχεια και συνέπεια, αποτυπώνοντας με ακρίβεια και δυναμισμό ένα ον τρομακτικό στην όψη, αλλά μοναδικό στην εσωτερική του ποιότητα”... Γιώργος Χριστόπουλος (theatrikaprogrammata.gr)

... “Ο Κοραής Δαμάτης σκηνοθετεί υποδειγματικά τον "Άνθρωπο Ελέφαντα" στο Vault έχοντας στα υπέρ υποβλητικές ερμηνείες και ξεχωριστή ατμόσφαιρα”... Νίκος Ελευθερίου (kalitheasi.gr)

...“Μια από τις αρτιότερες παραστάσεις της μέχρι τώρα σεζόν...Τα κοστούμια και τα προσωπεία εξαιρετικής ποιότητας και αισθητικής. Φωτισμός, μουσική επένδυση και ερμηνείες σε πλήρη αρμονία. Ο Δημήτρης Καρατζιάς, στον ρόλο του John Merrick, δίνει μια υποδειγματική ερμηνεία”... Νεφέλη Παπαθανασίου (All4fun.gr)

...“Μία από τις καλύτερες και αρτιότερες παραστάσεις όχι μόνο της σεζόν αλλά και των τελευταίων χρόνων. Ο Κοραής Δαμάτης έστησε αριστοτεχνικά μία παράσταση έργο τέχνης, άρτια από κάθε άποψη, με εκπληκτικό αποτέλεσμα, υψηλού καλλιτεχνικού επιπέδου ερμηνείες, μοναδική μουσική από το Μάνο Αντωνιάδη, που σε καθηλώνει από το πρώτο δευτερόλεπτο. Η ερμηνεία του Δημήτρη Καρατζιά αποτελεί εκτός από καλλιτεχνικό αλλά και σωματικό άθλο, συγκλονιστικός σε κάθε του κίνηση, σε κάθε του έκφραση, σε κάθε του λέξη! Σπεύσατε!”... Παναγιώτης Πετρόπουλος και ο Γιώργος Λιναρίτης (Art Magazino)

... “Ο Bernard Pomerance μας χάρισε ένα από τα πιο όμορφα στολίδια της λογοτεχνικής κληρονομιάς. Ένα σοκαριστικά αληθινό έργο για την καταδίκη του κόσμου να παραμένει στην επιφάνεια και να μην βλέπει την πραγματική αλήθεια, αυτή της ψυχής. Ο Τζον Μέρρικ, «Άνθρωπος ελέφαντας», αυτός ο κύριος, από βιβλίο πέρασε στην θεατρική σκηνή και από εκεί στον κινηματογράφο και μέχρι τις ημέρες μας, είναι η διαχρονική υπενθύμιση για όλα αυτά που πρέπει να σκεφτόμαστε όταν μιλάμε για ανθρώπινες ηθικές αξίες.”... Δανάη-Ελευθερία Σωπασή (MAX Magazine)

... “Ο Κοραής Δαμάτης έχτισε μια παράσταση, με αισθητική (με βασικό εργαλείο τις μάσκες - κομψοτεχνήματα) που της δίνει καθαρή ταυτότητα και απέχει από τον μελοδραματισμό. Αναφορά πρέπει να γίνει στον Δημήτρη Καρατζιά (Τζο), που απέδωσε με περίσσιο σωματικό μόχθο, ευαισθησία και τρυφερότητα την τραγική αυτή φιγούρα, που αν και στην όψη ήταν απεχθής, εντούτοις διέθετε ατόφια ψυχή.”... Νίκος Ρουμπής (deBop)

INFO!

Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΛΕΦΑΝΤΑΣ

Από την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2019 έως την Κυριακή 12 Απριλίου 2020

ΗΜΕΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ

Σάββατο στις 21:00, Κυριακές στις 18:15

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 90' (χωρίς διάλειμμα)

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

Γενική είσοδος: 16 ευρώ

Προπώληση viva: 14 ευρώ : https://www.viva.gr/tickets/theater/polyxwros-vault/o-anthropos-elefantas/

Φοιτητές / Σπουδαστές / Κάτοχοι Κάρτας Πολυτέκνων / ΑμΕΑ / Κάτοχοι Κάρτας Ανεργίας (ΟΑΕΔ): 12 ευρώ