Αύξηση της αξίας των φοιτητικών διαμερισμάτων στην Πάτρα κατέγραψε το Παρατηρητήριο Αξιών GEOAXIS (εταιρεία συμβούλων), η οποία πραγματοποίησε έρευνα για τα φοιτητικά διαμερίσματα σε έξι ελληνικές πόλεις.

Η έρευνα της εταιρείας πραγματοποιήθηκε με συλλογή στοιχείων μέσω αγγελιών που δημοσιεύθηκαν σε εφημερίδες και στο διαδίκτυο, για έξι ενδεικτικές φοιτητικές πόλεις (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, Βόλο και Κομοτηνή) στο διάστημα Αύγουστος-Σεπτέμβριος 2019 και βασίστηκε σε αναζήτηση διαμερισμάτων που προκαλούν το ενδιαφέρον των φοιτητών, δηλαδή δυάρια ή γκαρσονιέρες τυπικής κατασκευής που δεν θεωρούνται προνομιακά λόγω ιδιαίτερων χαρακτηριστικών ή θέσης.

Στην περίπτωση της Πάτρας η αξία μονάδας καταγράφηκε στα 4,98 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο το μήνα. Η Πάτρα είναι στην προτελευταία θέση των έξι φοιτητικών πόλεων που περιλήφθηκαν στην έρευνα. Την ξεπερνούν: η Αθήνα (5,32 ευρώ/τμ/μήνα), η Θεσσαλονίκη (5,24 ευρώ/τμ/μήνα), το Ηράκλειο (5,09 ευρώ/τμ/μήνα).

Πίσω από την Πάτρα βρίσκεται ο Βόλος (4,66 ευρώ/τμ/μήνα), ενώ έχει ενδιαφέρον ότι στην κορυφή της σχετικής λίστας βρίσκεται η Κομοτηνή, οι τοπικοί φορείς της οποίας έδωσαν μάχη τον τελευταίο χρόνο για να μην ιδρυθεί Νομική Σχολή στην Πάτρα.

Κλείνει ο κύκλος της καθόδου των ενοικίων

Η έρευνα αποτυπώνει για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια αύξηση στις πιθανές τιμές ενοικίασης των φοιτητικών κατοικιών.

Η εκτίμηση των ερευνητών είναι αφενός ότι κλείνει ένας κύκλος καθόδου των τιμών τους και αφετέρου αποτυπώνεται η επίδραση του φαινομένου των βραχυχρόνιων μισθώσεων και η κατασκευή νέων διαμερισμάτων για αξιοποίηση από τον φοιτητικό κόσμο.

Αναλύθηκαν στην έρευνα τα συγκριτικά στοιχεία, ποσοτικά και ποιοτικά, αποκλειστικά σε τρέχουσες ζητούμενες τιμές ενοικίασης διαμερισμάτων ηλικίας 20 - 60 ετών, ανάλογα με τις προδιαγραφές κτιριακών υποδομών, αλλά και αποθέματος της κάθε πόλης.

Στα μεγαλύτερης ηλικίας ακίνητα αναζητήθηκαν κυρίως ανακαινισμένα ή μερικώς ανακαινισμένα διαμερίσματα, ενώ δεν πραγματοποιήθηκε αναζήτηση για ισόγεια ή ημιυπόγεια διαμερίσματα, καθώς εκτιμήθηκε από την εταιρεία ότι λόγω της πολύ χαμηλής τιμής ενοικίασης απευθύνονται περισσότερο σε οικονομικούς μετανάστες, παρά σε φοιτητές.

Προτιμούν τα μικρότερα διαμερίσματα

Όπως προκύπτει από την έρευνα, η πλειοψηφία των φοιτητών επιλέγει πλέον να νοικιάσει όσο το δυνατόν μικρότερα διαμερίσματα.

Εξάλλου καταγράφεται μείωση των φοιτητών που επιλέγει να συγκατοικήσει παρά το γεγονός ότι μπορεί να επιμερισθούν τα έξοδα, με αποτέλεσμα τα μεγαλύτερα διαμερίσματα να εμφανίζουν σημαντικότερο ρίσκο διάθεσης από ότι οι γκαρσονιέρες.

Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια έχει ενταθεί η προσπάθεια εταιρειών ρίαλ εστέιτ να δημιουργήσουν πολυκατοικίες στα πρότυπα σύγχρονων φοιτητικών εστιών, καθώς είναι διαπιστωμένο ότι με την προσφορά επιπρόσθετων υπηρεσιών (π.χ. φύλαξη, καθαρισμός) η συγκεκριμένη μορφή ανάπτυξης μπορεί να τους αποφέρει σημαντικά έσοδα.