Τον κώδωνα του κινδύνου για το Brexit κρούει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, χαρακτηρίζοντας απολύτως υπαρκτό το σενάριο του «no deal».

«Ο κίνδυνος» αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκής Ένωσης χωρίς συμφωνία «παραμένει πολύ αληθινός», προειδοποίησε ο Γιούνκερ, έξι εβδομάδες πριν από την προγραμματισμένη ημερομηνία του Brexit.

«Αυτή ίσως να είναι επιλογή της Βρετανίας, όμως δεν ήταν ποτέ της ΕΕ», τόνισε ο Γιούνκερ μιλώντας στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, δύο ημέρες μετά την άκαρπη συνάντησή του με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον στο Λουξεμβούργο.

«Ο Τζόνσον επιμένει για αποχώρηση στις 31/10»

Ο πρόεδρος της Κομισιόν επεσήμανε ότι ο Τζόνσον του είπε τη Δευτέρα ότι το Λονδίνο εξακολουθεί να επιθυμεί μια συμφωνία, όμως σκοπεύει να αποχωρήσει από την ΕΕ με ή χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου.

Ευρωβουλευτές υπέρ του Brexit χειροκρότησαν και ζητωκραύγασαν μέσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Έχει μείνει πολύ λίγος καιρός (…) Ο κίνδυνος της μη συμφωνίας είναι πολύ αληθινός», υπογράμμισε ο Γιούνκερ, επαναλαμβάνοντας ότι το Λονδίνο πρέπει να παρουσιάσει ρεαλιστικές προτάσεις για την αντικατάσταση του backstop για τα ιρλανδικά σύνορα.

«Δεν είμαι συναισθηματικά δεμένος με το backstop», επεσήμανε ο πρόεδρος της Κομισιόν, κάνοντας λόγο για ένα δίχτυ ασφαλείας προκειμένου να μην υπάρξει μία χωρισμένη Ιρλανδία μετά το Brexit. «Ζήτησα από τον πρωθυπουργό να παρουσιάσει εναλλακτικές γραπτώς», σημείωσε ο Γιούνκερ.

Φινλανδία: Πολύ πιθανό το «no deal»

Πολύ πιθανή θεωρεί την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ χωρίς συμφωνία και η Φινλανδία, σύμφωνα με την υπουργό της, αρμόδια για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις Τίτι Τουπουράινεν.

«Ένα Brexit χωρίς συμφωνία είναι ένα πολύ πιθανό αποτέλεσμα», είπε η Τουπουράινεν στο ευρωκοινοβούλιο.

Η Φινλανδία έχει, αυτό το εξάμηνο, την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ