Η πρόταση του νέου Περιφερειάρχη Νεκτάριου Φαρμάκη για το θέμα της συγκομιδής και της διαχείρισης των σκουπιδιών στην Αχαΐα, εφόσον υλοποιηθεί και προχωρήσει, ίσως να αποτελέσει και τη λύση εκείνη που μπορεί να δώσει μια μεγάλη ανάσα στο πρόβλημα της Αιγιάλειας που έχει ταλαιπωρήσει για αρκετούς μήνες τους κατοίκους, τους επαγγελματίες, αλλά και τους παραθεριστές της περιοχής. 

Η πρόταση αυτή αφορά τη δημιουργία - κατασκευή μιας μεγάλης Μονάδας Βιομηχανικής Διαλογής, σε επίπεδο νομού και η οποία θα αφορά όλους τους δήμους, την Πάτρα, τον Ερύμανθο, τη Δυτική Αχαία και τα Καλάβρυτα. Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Φαρμάκης στη συνάντηση που έγινε με τον δήμαρχο Αιγιάλειας Δημήτρη Καλογερόπουλο, παρουσία των συνεργατών τους, μια τέτοια βιομηχανική μονάδα μπορεί να δώσει μία μόνιμη λύση στο θέμα των απορριμμάτων. 

Η μονάδα αυτή θα λειτουργεί παράλληλα με τους ΧΥΤΑ και τα εργοστάσια που θα εξυπηρετούν το κάθε δήμο, δηλαδή θα συμπληρώνει το έργο του Φλόκα, αλλά και του Παπανικολού, δύο έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη και είναι να ολοκληρωθούν. Θυμίζουμε ότι το ΧΥΤΑ Φλόκα απευθύνεται στους δήμους της Πάτρας, του Ερυμάνθου, των Καλαβρύτων και της Δυτικής Αχαΐας, ενώ το ΧΥΤΥ Παπανικολού στην Αιγιάλεια. 

Πέρα από την πρόταση αυτή συζητήθηκαν και οι προσωρινές λύσεις που θα μπορούσαν να δώσουν μια ανάσα στο Αίγιο και στις γύρω περιοχές του που εξακολουθεί να ταλανίζεται και να ταλαιπωρείται σε κάθε επίπεδο από τα βουνά των σκουπιδιών, τα οποία όσο και αν μαζεύονται, άλλο τόσο μεγαλώνουν. 

Βραχυπρόθεσμος στόχος μέσα από τις συζητήσεις που έγιναν είναι η αποκατάσταση του ΧΥΤΑ Αιγείρας που αποτελεί ένα "αγκάθι" που έχει παίξει το δικό του ρόλο στη διόγκωση του προβλήματος, η ολοκλήρωση της μελέτης του «Παπανικολού» και η κατασκευή μικρού εργοστασίου στο «Νησί» Τεμένης, κάτι που εξετάζεται και δεν έχει προχωρήσει μέχρι ώρας. 

Για την ώρα πάντως η μοναδική λύση που υπάρχει στον ορίζοντα για το θέμα των σκουπιδιών του Αιγίου είναι η μεταφορά των στέρεων αποβλήτων στην Βόρεια Ελλάδα, κάτι που όμως κοστίζει οικονομικά στον Δήμο και δεν μπορεί να συνεχιστεί για μεγάλο διάστημα. 

Τέλος, οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη αναφέρθηκαν στην ανάγκη ενίσχυσης της ανακύκλωσης, ένα θέμα στο οποίο το Αίγιο έχει μείνει αρκετά πίσω και στο πλαίσιο αυτό, υπήρξε συμφωνία για τη προμήθεια τέτοιων κάδων ανακύκλωσης, προχωρώντας ταυτόχρονα σε μια καμπάνια προς τους πολίτες για την εφαρμογή του όλου σχεδίου.