Εύθυμος, ταλαντούχος και γεμάτος ζωντάνια, ο Θανάσης Βισκαδουράκης αποτελεί μία ιδιαίτερη περίπτωση κωμικού.

Ένας από τους πολύ αγαπητούς ηθοποιούς της γενιάς του ο οποίος κάθε χρονιά μας εκπλήσσει με τις καλλιτεχνικές του επιλογές και κερδίζει το στοίχημα στη δουλειά του με σύμμαχο την αισιοδοξία, το χαμόγελο και την ειλικρινή στάση του στα πράγματα.

Ο Θανάσης Βισκαδουράκης άνθρωπος χαμηλών τόνων, προτιμά να εκφράζεται μέσα από τη δουλειά του.

Ο αγαπημένος ηθοποιός είναι γνωστός μέσα από το χώρο του θεάτρου και της τηλεόρασης. Έχει συμμετάσχει σε πολλές θεατρικές παραστάσεις και σε τηλεοπτικές εκπομπές.

Έχει συνεργαστεί με πολλά μεγάλα ονόματα του ελληνικού θεάτρου κι έχει πρωταγωνιστήσει σε πολλές κινηματογραφικές ταινίες.

Το καλοκαίρι τον πετυχαίνουμε στην παράσταση “Ζωή Μετά Χαμηλών Πτήσεων” του ΑΡΚΑ. Οι ήρωες ξεπηδούν μέσα από τις σελίδες των κόμικς και ζωντανεύουν μ’ ένα μεγάλο θίασο σύγχρονων πρωταγωνιστών. Τα κείμενα και οι χαρακτήρες του αγαπημένου σκιτσογράφου ζωντανεύουν, σχολιάζοντας με λιτό αλλά καυστικό τρόπο την καθημερινότητα του σύγχρονου Έλληνα, τις ανθρώπινες σχέσεις, τους φόβους, τους πόθους και τις μεταφυσικές του ανησυχίες. Μια παράσταση που απευθύνεται με τόλμη σε όλους όσοι αγαπούν τον ΑΡΚΑ και δε φοβούνται να κοιτάξουν με σαρκασμό το πρόσωπό τους στον καθρέφτη.

Πρόθυμος να απαντήσει στις ερωτήσεις του patrasevents.gr ο Θανάσης Βισκαδουράκης μας μίλησε για την παράσταση, το θέατρο, την τηλεόραση, την Πάτρα, αλλά και για την οικογένειά του.


«Τα κείμενα του Αρκά σε ταξιδεύουν και σου δίνουν δύναμη να συνεχίσεις και να αγαπάς αυτή τη δουλειά ακόμα περισσότερο»

Ρ.Ε.: Πρωταγωνιστείτε στο έργο Αρκάς  - Η ζωή μετά χαμηλών πτήσεων. Πείτε μας λίγα λόγια για την παράσταση;

Θ.Β: Είμαι πάρα πολύ τυχερός που συμμετέχω σε αυτή την παράσταση, η οποία έχει ένα πολύ δυνατό κείμενο από τον Αρκά. Δεν περίμενα ότι ο κόσμος θα γνωρίζει τις ατάκες πριν ακόμα τις παίξουμε. Έρχονται οι νέοι άνθρωποι κρατώντας τα τεύχη του Αρκά για να ζητήσουν αυτόγραφα. Αυτό μας δίνει χαρά, γιατί βλέπουμε πως τον αγαπάει ο κόσμος και μας τιμά στην παράσταση. Ξεκινήσαμε δειλά δειλά για λίγες παραστάσεις και έχουμε ήδη φτάσει στις 45 και πήραμε και το πράσινο φως για να συνεχίσουμε και τον χειμώνα. Τα κείμενα του Αρκά σε ταξιδεύουν και σου δίνουν δύναμη να συνεχίσεις και να αγαπάς αυτή τη δουλειά ακόμα περισσότερο. Είμαστε μια πολύ ωραία παρέα όλοι οι συνάδελφοι και δημιουργήσαμε αυτή την παράσταση με πολύ αγάπη. Είμαστε ευτυχισμένοι που είμαστε σε αυτό το έργο. Δεν είναι εύκολη υπόθεση η περιοδεία κι όμως εμείς ταξιδέψαμε όμορφα! Είναι μια παράσταση που την αγαπώ πολύ, είναι διασκεδαστική, με πολλά μηνύματα δοσμένα με απλό και κατανοητό τρόπο.

Ρ.Ε: Ποιοι είναι οι δικοί σας ρόλοι στην παράσταση;

Θ.Β.: Kαλούμαι να παίξω τον Μοντεχρήστο, το ποντίκι που συνδιαλέγεται με τον Ισοβίτη, τον δεσμοφύλακα και τον μελλοθάνατο. Ένας καταπληκτικός ρόλος, πρόκειται για ένα «σιχαμερό» τύπο, «διαόλου κάλτσα» που αγοράζει και πουλά τα πάντα για την πάρτη του. Ήταν πολύ δύσκολο για μένα να υποδυθώ ένα ποντίκι. Ο δεύτερος ρόλος μου είναι η γριά από το κομμάτι «μαλλί με μαλλί» και ο τρίτος ρόλος μου είναι αυτός του διαβόλου, ο οποίος με απίστευτες ατάκες προσπαθεί με κάθε μέσο να ανέβει στον παράδεισο, διασκεδάζοντας τον κόσμο. Πραγματικά αυτός ο ρόλος με έχει γεμίσει με πολύ χαρά γιατί βλέπω και τη μεγάλη ανταπόκριση του κοινού.


«Το κοινό γνωρίζει τις ατάκες του έργου και αυτό είναι μαγευτικό»

Ρ.Ε.: Πως θα χαρακτηρίζατε τη συμμετοχή του κόσμου στην παράσταση;

 Θ.Β.: Aυτή η αμφίδρομη σχέση που δημιουργείται μεταξύ του ηθοποιού και του θεατή είναι μοναδική. Στη συγκεκριμένη παράσταση το κοινό συμμετέχει έντονα σε πολλά σημεία της, δημιουργώντας εκρήξεις γέλιου. Γνωρίζει τις ατάκες και αυτό είναι μαγευτικό.

  Ρ.Ε.: Ο Αρκάς με καυστικό και λιτό τρόπο σχολιάζει την καθημερινότητα του σύγχρονου Έλληνα. Γιατί είναι πάντα επίκαιρος και καταφέρνει να αγγίξει τον Έλληνα;

Θ.Β.: Βέβαια και είναι επίκαιρος. Για εμένα ο Αρκάς είναι ένας Ευρωπαίος συγγραφέας. Σε κάποιες πιάτσες που παίξαμε στα νησιά παρακολούθησαν την παράσταση και τουρίστες μόνο και μόνο επειδή αναγνώρισαν τον Αρκά στον τίτλο της παράστασης.

 Ρ.Ε.: Ποιος χαρακτήρας κόμικ του Αρκά σας αρέσει περισσότερο και σας κάνει να γελάτε;

Θ.Β.: Μου αρέσει πάρα πολύ ο «διάβολος», όμως ερμηνευτικά θα διαλέξω τον Μοντεχρήστο γιατί με αυτόν το ρόλο μεταμορφώνομαι στη σκηνή, με ράστα μαλλιά και μεγάλη κοιλιά. Είμαι ένα τρωκτικό που εμφανίζομαι από παντού και κάνω δύσκολη τη ζωή των άλλων.


«Όταν είμαστε όλοι ενωμένοι μπορούμε να καταφέρουμε πολλά πράγματα σε όλους τους τομείς»

Ρ.Ε.: Mε την παράσταση έρχεστε στην Πάτρα. Ποια είναι η γνώμης σας για την πόλη μας και το κοινό της;

Θ.Β.: Η Πάτρα είναι μια όμορφη πόλη, μια πόλη που σφύζει από ζωή! Μάλιστα έχω παρουσιάσει και το Πατρινό Καρναβάλι και το χάρηκα πραγματικά πάρα πολύ, συμμετέχοντας και στα πάρτι αλλά και τους καρναβαλικούς χορούς. Την γνωρίζω την πόλη, έχω κατέβει και καλοκαίρια αλλά και χειμώνες για να παίξω. Είμαι από τους ευτυχείς ηθοποιούς που πάντα η Πάτρα με τιμάει με όποια παράσταση και να έχω έρθει να παίξω.

 Ρ.Ε.: Έχετε αγαπηθεί από τον κόσμο, μέσα από τις τηλεοπτικές δουλειές, ταινίες και ρόλους που ξεχώρισαν. Πως σας φαίνεται το τηλεοπτικό πεδίο του σήμερα;

Θ.Β.: Το τηλεοπτικό πεδίο δεν μπορεί να διαφέρει από το κοινωνικό τοπίο του σήμερα. Όπως είναι δύσκολη η κοινωνία, είναι δύσκολη και η τηλεόραση. Είναι εύκολο για όλα να κατηγορήσουμε την τηλεόραση, δεν θέλω να μπω σε αυτό το παιχνίδι. Τα πράγματα όλα τώρα είναι τεντωμένα σε μια κόκκινη κλωστή, είμαστε όλοι λίγο απογοητευμένοι και είναι εύκολο να κάνουμε μομφή στους άλλους. Εγώ προσπαθώ να λέω σε όλους να βρούμε λίγο τον εαυτό μας. Να φύγουμε από το εγώ και να πάμε στο εμείς. Όταν είμαστε όλοι ενωμένοι μπορούμε να καταφέρουμε πολλά πράγματα σε όλους τους τομείς.

Ρ.Ε.: Ποιοι είναι εκείνοι οι παράγοντες που θα σας έκαναν να πείτε το ναι και να συμμετέχετε σε μια σειρά στην τηλεόραση;

Θ.Β.: Κατ΄αρχήν τα οικονομικά, γιατί τη ματαιοδοξία του να γίνω γνωστός, την έχω αφήσει χρόνια πίσω μου. Οι εποχές είναι δύσκολες πλέον έχω και οικογένεια. Δεν κάνω το ψώνιο μου στην τηλεόραση, είναι η δουλειά μου. Κοιτάζω τα οικονομικά μου οφέλη, το κείμενο, τους συνεργάτες. Όμως είμαι τόσο τυχερός που αυτή τη στιγμή είμαι σε δυο θεατρικές παραστάσεις και νιώθω χαρούμενος. Είμαι στον Αρκά και στο θέατρο Ακροπόλ στην παράσταση «Ήμουν παιδί του '21» για τον εορτασμό των 200 ετών της Ελληνικής Επανάστασης. Εκεί υποδύομαι τον Λάμπρο, έναν ήρωα που γνωρίζει τον Κολοκοτρώνη. Ένα έργο που πραγματεύεται την αγάπη για την πατρίδα, το Θεό, την καθημερινότητα.


«Φωνάζω τον γιο μου συνάδελφο»

Ρ.Ε.: Με τον ερχομό του γιου σας στη ζωή σας, τι είναι αυτό που άλλαξε στο τρόπο που βλέπετε τα πράγματα γύρω σας;

Θ.Β.: Πρώτα απ΄όλα μου ομόρφυνε τη ζωή! Μου μαλάκωσε την ψυχή. Νομίζω πως μέσα από τα καθαρά μάτια των παιδιών η ζωή είναι ομορφότερη και γίνεται και πιο συναρπαστική. Τα παιδιά λένε την αλήθεια, αυτή που εμείς οι μεγάλοι φοβόμαστε να πούμε. Ο γιος μου, μου έμαθε να μην είμαι πατέρας, αλλά μπαμπάς! Θέλω φεύγοντας από το θέατρο να πηγαίνω στην αγκαλιά της γυναίκας μου και του γιου μας.

Ρ.Ε.: Εάν ο γιος σας μεγαλώνοντας θα ήθελε να ακολουθήσει τα βήματά σας και να γίνει ηθοποιός, τι θα του λέγατε;

Θ.Β.: Aν και οι δυο νονοί του είναι γιατροί, το μήλο κάτω από τη μηλιά θα πέσει! Ο μικρός Ιερώνυμος μπαίνοντας στο στούντιο πήρε το μικρόφωνο και τραγούδησε όλα τα τραγούδια της παράστασης, περπατά τη σκηνή του Ακροπόλ με άνεση. Στο σπίτι πλέον τον φωνάζω «συνάδελφο».