Με αφορμή μια ανακοίνωση της παράταξης «Δύναμη Ζωής» της Ρένας Δούρου, ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία κάνει λόγο για «5 χαμένα χρόνια στην υγεία της Αττικής», για το διάστημα που ήταν η κα. Δούρου στη θέση του.

«Η υγεία δεν έχει χρώμα, ούτε παράταξη. Ο ρόλος της Περιφέρειας είναι να υλοποιεί στοχευμένες πολιτικές, σε συνεργασία και με τους 66 δήμους, για την υγειονομική θωράκιση των κατοίκων του Λεκανοπεδίου», ανέφερε μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση ο περιφερειάρχης Αττικής.

Πατούλης: «Είχε καλές προθέσεις η Δούρου, αλλά...»

«Η κα Δούρου μπορεί να είχε καλές προθέσεις, όμως δεν κατάφερε στα πέντε χρόνια της θητείας της να διασφαλίσει την προαγωγή της δημόσιας υγείας. Δεν πέτυχε να βελτιώσει το περιβάλλον της Αττικής και να προστατεύσει τους κατοίκους του Λεκανοπεδίου από τις βλαβερές επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Δεν υλοποίησε προγράμματα βελτίωσης της προσβασιμότητας των πολιτών, όπως π.χ. η κατασκευή πεζοδρομίων σε Δήμους, ώστε να αποφεύγονται τραυματισμοί από ατυχήματα. Δεν υπήρξε κανένας σχεδιασμός για μείωση της νοσηρότητας και θνησιμότητας του πληθυσμού. Δεν υλοποιήθηκε κανένα μακροχρόνιο πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου (στοχευμένα σε at risk πληθυσμούς σύμφωνα με διεθνή πρωτόκολλα) όπως συμβαίνει παντού στον αναπτυγμένο κόσμο σε συνεργασία Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα. Το έργο της Περιφέρειας Αττικής περιορίστηκε σε τυχαίους οδοντιατρικούς ελέγχους σε σχολεία και σποραδικές ενημερώσεις για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και για χρήση αντιβιοτικών. Κι όλα αυτά χωρίς μετρήσιμα στοιχεία, χωρίς δείκτες βελτίωσης συμπεριφορών, χωρίς προτεραιότητες», σχολιάζει αναλυτικά στην ανακοίνωση για την θητεία της Δούρου.
Οι στρατηγικές προτεραιότητες Πατούλη για την υγεία στην Αττική

Στην ανακοίνωση, αναφέρει και τις στρατηγικές προτεραιότητες που έχει θέσει η Περιφέρεια, οι οποίες είναι οι εξής:

  • Η υποστήριξη του πολίτη μέσα στο Σύστημα Υγείας.
  • Εκτεταμένα προγράμματα πρόληψης, σε συνεργασία με τους δήμους της Αττικής.
  • Ανάπτυξη του τουρισμού υγείας και προβολή της Αττικής ως τουριστικού προορισμού υγείας και ευεξίας.
  • Συνεργασία της Περιφέρειας με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, και στόχο την ένταξή μας στο Δίκτυο Υγιών Περιφερειών του Π.Ο.Υ, στο οποίο συμμετέχουν σήμερα 55 μεγάλες ευρωπαϊκές Περιφέρειες.
  • Υιοθέτηση των 17 Στόχων της Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, που αναδεικνύουν την υγεία ως κεντρικό στόχο.