«Ήμουν στενοχωρημένος που έφυγα, πέρασα τα καλύτερα δύο χρόνια της ζωής μου».

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου ουδέποτε μάσησε τα λόγια του αδιαφορώντας για τον κίνδυνο να παρεξηγηθούν τα λεγόμενα του. Ασυμβίβαστος, εργασιομανής και άκρως φιλόδοξος κατόρθωσε το αδιανόητο στις 686 μέρες που παρέμεινε στον πάγκο του ΠΑΟΚ. Ο απολογισμός του περυσινού νταμπλ και μάλιστα αήττητος (26-4-0) σε συνδυασμό με ένα ακόμη Κύπελλο στην πρώτη του σεζόν στον «Δικέφαλο» τον καθιστούν ως τον πιο πετυχημένο τεχνικό στην ιστορία του συλλόγου!

Ο Λουτσέσκου εξελίχθηκε σε λαϊκό ήρωα για τους φίλους του ΠΑΟΚ καταφέρνοντας να δημιουργήσει με την υποστήριξη της οικογένειας Σαββίδη ένα άκρως ανταγωνιστικό σύνολο, αλλά το κυριότερο να ξορκίσει τους δαίμονες του παρελθόντος βάζοντας την προσωπική του σφραγίδα σε μια καλοκουρδισμένη ποδοσφαιρική μηχανή με αξιοθαύμαστη χημεία εντός αλλά και αγωνιστικών χώρων, όπως αναφέρει το gazzetta.

Ο 50χρονος τεχνικός σε σχεδόν δύο χρόνια (παρά 44 μέρες) παρέδωσε μια ομάδα με χαρακτήρα νικητή κάτι που μαρτυρούν και τα στατιστικά του στον πάγκο των πρωταθλητών Ελλάδας. Με τον Λουτσέσκου ο ΠΑΟΚ σε 94 αναμετρήσεις, σημείωσε 68 νίκες, 12 ματς έληξαν ισόπαλα, ενώ υπέστη ισάριθμες ήττες (ανάμεσα τους και τα δύο ντέρμπι που κρίθηκαν στα χαρτιά).

Όλα έμοιαζαν ιδανικά μέχρι την 28η Ιουνίου, όταν ο πρώην προπονητής του ΠΑΟΚ ανακοίνωσε στον Ιβάν Σαββίδη την αποχώρηση του από τους Θεσσαλονικείς. Η Αλ Χιλάλ έκανε χρήση του buy out, που αντιστοιχούσε στο ποσό των 2 εκατ. ευρώ, ενώ πρόσφερε συμβόλαιο 4 εκατ. ευρώ για τρία χρόνια!

Τα χρήματα ήταν πολλά, ωστόσο ο Ραζβάν Λουτσέσκου όπως επαναλαμβάνει στην πρώτη μεγάλη συνέντευξη μετά την αποχώρηση του από τον ΠΑΟΚ δεν ήταν εκείνα που τον ώθησαν στην αποχώρηση του από τους νταμπλούχους Ελλάδας.

Ο έμπειρος προπονητής με περίσσια ειλικρίνεια μιλάει στο gazzetta.gr για όλους και για όλα εξηγώντας τι προηγήθηκε μέχρι να λάβει την οριστική του απόφαση, γιατί έφυγε από τον ΠΑΟΚ, πότε συνειδητοποίησε πως δεν θα συνεχίσει, για τον μεταγραφικό σχεδιασμό, τις σχέσεις του με τον Ιβάν Σαββίδη, τον Αμπέλ Φερέιρα, την φετινή ομάδα του ΠΑΟΚ, τις πιθανότητες επιστροφής, αλλά και το νέο κεφάλαιο της καριέρας του στην Αλ Χιλάλ.

Από τις 30 Ιουνίου εργάζεστε στην Αλ Χιλάλ. Είστε ικανοποιημένος απ' όσα έχετε δει μέχρι στιγμής στη Σαουδική Αραβία;

«Μπορώ να σας πω, πως για μένα ήταν μια τεράστια θετική έκπληξη. Όλοι μας νιώθουμε πολύ ωραία εδώ. Το επίπεδο και η ποιότητα των ποδοσφαιριστών είναι πολύ καλό, κάτι που με εξέπληξε. Οι παίκτες κατά την διάρκεια της προετοιμασίας έδωσαν τα πάντα και ήταν κάτι που μας βοήθησε να αποκτήσουμε αυτοπεποίθηση.

Υπάρχει πολύ πίεση, γιατί όλοι θέλουν να κατακτήσουμε το Ασιατικό Champions League, όπως επίσης στόχος είναι να στεφθούμε πρωταθλητές, αλλά και να φτάσουμε και στην κατάκτηση του Κυπέλλου. Το επίπεδο του ποδοσφαίρου στην χώρα είναι διαφορετικό με βάση όσα ξέρουμε στην Ευρώπη, ή απ' όσα πιστεύουμε για το ποδόσφαιρο στη Σαουδική Αραβία.

Η ποιότητα των αγώνων, από τακτικής άποψης, έχει ανέβει πολύ. Μέχρι στιγμής, σε όλα τα εντός έδρας ματς το γήπεδο της Αλ Χιλάλ είναι κατάμεστο με τον κόσμο να δημιουργεί μια πολύ όμορφη ατμόσφαιρα, οι εγκαταστάσεις είναι πολύ καλές και έχουμε πραγματοποιήσει ένα πολύ καλό ξεκίνημα γνωρίζοντας πως σε κάθε ματς πρέπει να δίνουμε το μάξιμουμ των δυνατοτήτων μας. Όπως σας είπα, οι προσδοκίες που υπάρχουν από εμάς είναι πολύ υψηλές».

Δύσκολη απόφαση να αποχωρήσετε από τον ΠΑΟΚ;

«Ήταν πολύ δύσκολη απόφαση και ειλικρινά την πρώτη φορά που μου έγινε πρόταση από την Αλ Χιλάλ, αμέσως μετά τον τελικό του Κυπέλλου με την ΑΕΚ, στις 15-16 Μαΐου απάντησα αρνητικά γιατί δεν ήθελα να φύγω από τον ΠΑΟΚ. Τελικά, γύρω στις 20-21 Ιουνίου, τα πράγματα είχαν αλλάξει πολύ και πήρα την απόφαση να συνεχίσω στην Αλ Χιλάλ. Επικοινώνησαν μαζί μου από τον σύλλογο και απάντησα καταφατικά από την στιγμή που θα γινόταν η καταβολή του buy-out στον ΠΑΟΚ. Ήμουν ξεκάθαρος, το δέχθηκα και έτσι συμφωνήσαμε».

Πολλοί υποστήριξαν πως αποχωρήσατε λόγω των χρημάτων που σας προσφέρθηκαν...

«Υπάρχουν δύο όψεις σε αυτό το θέμα. Η μια πλευρά είναι πως είχα ανάλογη πρόταση στη σεζόν 2016/17 όταν βρισκόμουν στον πάγκο της Ξάνθης. Η πρόταση τότε ήταν 20 φορές μεγαλύτερη σε σχέση με το συμβόλαιο που είχα υπογράψει στην Ξάνθη. Απέρριψα την πρόταση, γιατί ήθελα να συνεχίσω για έναν ακόμη χρόνο στην Ξάνθη, όπως είχα υποσχεθεί εξαρχής. Την δεύτερη φορά που απέρριψα πρόταση από την Σαουδική Αραβία ήταν στο ξεκίνημα των φετινών διακοπών.

Για την ακρίβεια μετά τον τελικό Κυπέλλου με την ΑΕΚ, αρνήθηκα για ακόμη μια φορά την προσφορά που μου έγινε γιατί είχα συμβόλαιο με τον ΠΑΟΚ και ήθελα να το εξαντλήσω. Δεν πήγα αμέσως επειδή η πρόταση ήταν υψηλότερη. Η άλλη παράμετρος είναι πως δεν μπορώ να αλλάξω την γνώμη του κόσμου και πραγματικά δεν με ενδιαφέρει κιόλας. Έχω την ζωή μου, πήρα την απόφαση μου και πρέπει να ακολουθήσω το ένστικτο μου.

Όπως σου είπα ήταν μια δύσκολη απόφαση, αλλά κατάλαβα πως ήταν η κατάλληλη στιγμή να αποχωρήσω από τον ΠΑΟΚ και να κάνω αυτό το βήμα. Δεν ήταν μια εύκολη κατάσταση, ήμουν πάρα πολύ στενοχωρημένος γιατί θεωρώ αυτά τα δύο χρόνια που πέρασα στον ΠΑΟΚ, ίσως τα δύο καλύτερα χρόνια της ζωής μου. Χάρηκα πολύ την παρουσία μου στον ΠΑΟΚ, είχα την δυνατότητα να δουλέψω με φανταστικούς ποδοσφαιριστές.

Δημιουργήσαμε κάτι ξεχωριστό, κάναμε φανταστικά παιχνίδια, γράψαμε ιστορία στο ελληνικό ποδόσφαιρο, κατακτώντας το νταμπλ αήττητοι, έχοντας ακόμα καλύτερες επιδόσεις από τον Παναθηναϊκό του 1964 όταν κατέκτησαν και εκείνοι το πρωτάθλημα δίχως ήττα.

Εκείνη την στιγμή αντιλήφθηκα πως είχαμε κάπως διαφορετικό τρόπο σκέψης για το μέλλον της ομάδας. Είχαμε μπροστά μας τις αναμετρήσεις για τα προκριματικά του Champions League, τη νέα σεζόν και είχα την αίσθηση πως ήταν η καλύτερη απόφαση που μπορούσα να λάβω. Υπάρχει και μια άλλη παράμετρος.

Πλήρωσα την ρήτρα του ΠΑΟΚ κάτι που έγινε για πρώτη φορά στην ιστορία του ΠΑΟΚ, δηλαδή να κερδίσει χρήματα ο σύλλογος από την αποχώρηση του προπονητή του. Έκανα το παν να καταβληθεί το ποσό της ρήτρας μέσα στις επόμενες εφτά μέρες από την αποχώρηση μου. Ήθελα αυτά τα χρήματα να μπουν αμέσως στον τραπεζικό λογαριασμό του ΠΑΟΚ για να υποστηρίξω οικονομικά αυτή την εξέλιξη. Έκανα ως επαγγελματίας τις σωστές κινήσεις την στιγμή που αποχώρησα για να είναι όλα τέλεια στην ομάδα».