Υπέρ της λύσης της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη για τα αρχαία στον σταθμό μετρό Βενιζέλου είναι οι Θεσσαλονικείς, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Prorata για λογαριασμό της ιστοσελίδας voria.gr.

Η δημοσκόπηση για το μετρό Θεσσαλονίκης

Ειδικότερα, σε ερώτηση σχετικά με το «ποια λύση προτιμάτε για το σταθμό Βενιζέλου», το 51% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της απόσπασης των αρχαιοτήτων κατά την κατασκευή και την επανατοποθέτησή τους στη συνέχεια, θέση που υποστηρίζει η Νέα Δημοκρατία, ο δήμαρχος της πόλης Κωνσταντίνος Ζέρβας και περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.

Από την άλλη το 38% επιθυμεί την παραμονή των αρχαιοτήτων στον χώρο κατά την κατασκευή του σταθμού, θέση που υπερασπίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ και ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης.

Από την άλλη το 72% των Θεσσαλονικέων υπογραμμίζουν ότι ανεξάρτητα από ποια λύση θα θεωρούσαν προσωπικά σωστότερη, προτιμούν τη λύση που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. «Ναι» σε αντιδράσεις ή προσφυγές για να μην εφαρμοστεί αυτή λέει το 18%, ενώ 10% δεν απαντά.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε το διάστημα 13 – 15 Σεπτεμβρίου 2019, οι περισσότεροι εκ των ερωτηθέντων εκτιμούν ότι η κυβέρνηση της ΝΔ με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη (65%) εμπνέει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη σε σύγκριση με μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα (15%).

Το 57% δηλώνει ότι η κυβέρνηση της ΝΔ θα παραδώσει το μετρό μαζί με τον σταθμό Βενιζέλο τον Απρίλιο του 2023.

Οι Θεσσαλονικείς, όπως δείχνει η δημοσκόπηση, φαίνονται αισιόδοξοι για την ολοκλήρωση του έργου. Το 71% πιστεύει ότι θα ολοκληρωθεί, ενώ το 25% εκτιμά το αντίθετο.

Σε ερώτηση για το εάν πιστεύουν την θέση του ΣΥΡΙΖΑ ότι το μετρό θα παραδιδόταν στα μέσα του 2020, οι ερωτηθέντες της δημοσκόπησης απαντούν κατά 73% «όχι», ενώ το 22% λέει «ναι».

Οι Θεσσαλονικείς επιρρίπτουν ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ για τις καθυστερήσεις του Μετρό, στον Γιάννη Μπουτάρη, τη ΝΔ αλλά και το ΠΑΣΟΚ.