Με σταθερούς ρυθμούς προχωρούν οι εργασίες στα Παλαιά Σφαγεία της Πάτρας, με στόχο να δημιουργηθεί εκεί ένα Κέντρο Δημιουργικής Βιομηχανίας, έχοντας σαν βασική του κατεύθυνση του Καρναβάλι της Πάτρας. 

Το Κέντρο Δημιουργικής Βιομηχανίας θα έχει έναν χαρακτήρα τέτοιον για να αναδεικνύει το brand του Πατρινού Καρναβαλιού όλο τον χρόνο, αλλά και αρκετές ακόμα πολιτιστικές δράσεις που θα φιλοξενούνται στην Πάτρα και ταυτόχρονα θα προσελκύει επισκέπτες και τουρίστες που θα έχουν την δυνατότητα να δουν από κοντά το πως υλοποιείται κάθε χρόνο αυτό που ονομάζουμε καρναβάλι. 

Στο πλαίσιο αυτό θα υπάρχει και εκθεσιακός χώρος, ο οποίος θα λειτουργεί σαν ένα είδος καρναβαλικού μουσείου, με εκθέματα από παλιότερα καρναβάλια, συνδέοντας έτσι το παρελθόν με το παρόν. Εξάλλου θα υπάρχει ξεχωριστός χώρος παρουσίασης καρναβαλικών δημιουργιών, με στολές, με μάσκες, με καπέλα και άλλα καρναβαλικά εκθέματα.

Πέρα από αυτό σε ειδική διαμορφωμένη αίθουσα θα υπάρχει ο χώρος δημιουργίας, εκεί δηλαδή που ο επισκέπτης θα μπορεί να δει με τη βοήθεια μεθόδων της σύγχρονης τεχνολογίας (3D, Skaning, 3D Printing), τον τρόπο κατασκευής και αναπαραγωγής όλων αυτών των καρναβαλικών προϊόντων που θαυμάζουμε κάθε χρόνο. 

Ωστόσο, το Κέντρο Δημιουργικής Βιομηχανίας, δεν θα έχει μόνο μία κατεύθυνση που να αφορά το Καρναβάλι. Στόχος του είναι να αναδείξει και το Θέατρο Σκιών με την Πάτρα να είναι απόλυτα συνδεδεμένη με τον Καραγκιόζη και την παράδοση που έχει πίσω της αυτή η μορφή λαϊκής τέχνης.

Στο πλαίσιο αυτό θα υπάρχει τόσο ένας χώρος όπου θα παίζονται παραστάσεις του Θεάτρου Σκιών, αλλά και μια ξεχωριστή αίθουσα που θα έχει τον ρόλο εργαστηρίου και θα απευθύνεται στα μικρά παιδιά κυρίως, προσφέροντας τους δημιουργική απασχόληση, πάντα μέσω του Καραγκιόζη. 

Στο Κέντρο Δημιουργικής Βιομηχανίας θα υπάρχει επίσης χώρος σινεμά, συναυλιακός χώρος για μουσικές εκδηλώσεις και ένας πολυχώρος εκδηλώσεων που θα είναι σε θέση να φιλοξενεί ημερίδες, συνεδριάσεις, αλλά και εκθέσεις πολιτιστικού χαρακτήρα.


Μέχρι τον Απρίλιο του 2020 οι εργασίες

Οι εργασίες έχουν ξεκινήσει από τον περασμένο Απρίλιο όταν έπεσαν οι υπογραφές της σύμβασης και στο πλαίσιο αυτό θα γίνει η ανακαίνιση - διαμόρφωση του χώρου, έτσι ώστε να είναι σε θέση να στεγάσει όλες αυτές τις δράσεις. 

Ο χώρος θα είναι χωρισμένος σε οχτώ διαφορετικά τμήματα, ενώ οι εργασίες, με βάση τη σύμβαση που έχει υπογραφεί θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί, μέχρι τον Απρίλιο του 2020.

Αξίζει όμως να αναφέρουμε ότι πρόσφατα βρέθηκαν στα Παλαιά Σφαγεία Έλληνες και Ιταλοί εταίροι του έργου SPARC οι οποίοι έμειναν απόλυτα ικανοποιημένοι από την πορεία των εργασιών. 

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου φτάνει τα 2,4 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου 980 χιλ. ευρώ είναι του Δήμου Πατρέων, ενώ η χρηματοδότηση του προγράμματος  το 85%  προέρχεται από ευρωπαϊκούς πόρους και το 15% από εθνικούς.

Έτσι μέσα σε λίγους μήνες από τώρα από τη στιγμή που όλα πάνε ρολόι ένα από τα πιο ιστορικούς χώρους της Πάτρας, ο οποίος τα τελευταία χρόνια ήταν κλειστός (μετά το κλείσιμο της "Πολιτείας"), παίρνει και πάλι ζωή.