Αποφασισμένος να εγκαταλείψει το συγκυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα για να δημιουργήσει μια νέα κεντρώα δύναμη στην Ιταλία δηλώνει ο Ματέο Ρέντσι.

Ο πρώην πρωθυπουργός υποστήριξε πάντως πως η κίνησή του δεν θα εξασθενίσει τη νέα κυβέρνηση υπό τον Τζουζέπε Κόντε, που πήρε ψήφο εμπιστοσύνης από τη Γερουσία πριν από μία εβδομάδα. Η κοινοβουλευτική ομάδα της νέας αυτής κεντρώας δύναμης θα δημιουργηθεί αυτή την εβδομάδα, δήλωσε ο Ρέντσι σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα από την εφημερίδα la Repubblica. «Αυτό θα είναι καλό για όλους», δήλωσε προσθέτοντας ότι θα επιτρέψει στην κυβέρνηση «να επεκτείνει πιθανόν την κοινοβουλευτική στήριξή της».

Ο Ρέντσι, ο οποίος ηγήθηκε από το 2014 έως το 2016 μιας κεντροαριστερής κυβέρνησης, είναι τώρα γερουσιαστής και μέλος του PD. Ο Ρέντσι είχε οργανικό ρόλο στη δημιουργία ενός νέου κυβερνητικού συνασπισμού νωρίτερα αυτόν τον μήνα, αφού η ακροδεξιά Λέγκα αποχώρησε από την προηγούμενη συμμαχία της με το Κίνημα 5 Αστέρων με την ελπίδα να προκαλέσει πρόωρες εκλογές.

Αναταραχή στο PD με την κίνηση Ρέντσι

Η απόφαση του Ρέντσι αναμένεται να προκαλέσει νέες τριβές μέσα στο κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα και να αποδυναμώσει τον κυβερνητικό συνασπισμό καθώς τα δύο κόμματα που τον απαρτίζουν δεν διαθέτουν πλειοψηφία στη Γερουσία και επαφίενται στη στήριξη του ακροαριστερού κόμματος «Ελεύθεροι και Ίσοι» (LeU) καθώς και ανεξάρτητων βουλευτών. Έτοιμοι να ακολουθήσουν τον Ρέντσι φέρονται και καμιά δεκαριά γερουσιαστές, γεγονός που του αυξάνει την επιρροή του στην κυβέρνηση. Οι νέες ΚΟ στη Βουλή πρέπει να διαθέτουν τουλάχιστον 20 μέλη και σύμφωνα με έναν βουλευτή της Κεντροαριστεράς, δεν αποκλείεται να ενταχθούν και κάποια μέλη της δεξιάς Forza Italia του Μπερλουσκόνι στη νέα ομάδα του Ρέντσι.