Κλιμακώνεται η ένταση στον Περσικό Κόλπο, καθώς οι Φρουροί της Επανάστασης, του Ιράν, κατάσχεσαν πλοίο με την κατηγορία ότι μετέφερε λαθραία 250.000 λίτρα πετρελαίου προς στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Το πλοίο κατασχέθηκε εντός του Περσικού Κόλπου, κοντά στο νησί Μεγάλο Τουνμπ. Το πλήρωμα παραδόθηκε στις τοπικές αρχές, ανέφερε το πρακτορείο ISNA του Ιράν, χωρίς να δώσει πληροφορίες για τις εθνικότητες των μελών του πληρώματος. Η κατάσταση στην περιοχή ήδη μύριζε μπαρούτι, μετά τις επιθέσεις με drone σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας, το Σάββατο. Μια επίθεση για την οποία οι ΗΠΑ κατηγόρησαν το Ιράν, ενώ η Τεχεράνη αρνείται τις κατηγορίες. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε το κίνημα των Χούτι της Υεμένης, που είναι σύμμαχος του Ιράν.

Στο μεταξύ, ο Ντόναλντ Τραμπ εμφανίστηκε έτοιμος να προχωρήσει σε αντίποινα, αν χρειαστεί, μετά την επίθεση στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στη Σαουδική Αραβία. «Υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι γνωρίζουμε τον ένοχο, είμαστε έτοιμοι και οπλισμένοι με βάση τις επαληθεύσεις, αλλά περιμένουμε από το Βασίλειο να μας πει ποιος πιστεύει ότι είναι ο ένοχος αυτής της επίθεσης και υπό ποιους όρους θα δράσουμε», έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος στο Twitter.

Αυξήθηκε η τιμή του πετρελαίου

Τη Δευτέρα η τιμή του πετρελαίου αυξήθηκε κατακόρυφα, στον απόηχο των επιθέσεων στη Σαουδική Αραβία. Συγκεκριμένα, κατέγραψε άνοδο πάνω από 10%, σύμφωνα με το Bloomberg, αν και οι εξαγωγές θα συνεχιστούν κανονικά αυτή την εβδομάδα, από τα αποθέματα που υπάρχουν.

Το κλίμα έντασης εξακολουθεί να τροφοδοτεί το Ιράν. Χαρακτηριστικό είναι πως την Κυριακή υψηλόβαθμο στέλεχος των Φρουρών της Επανάστασης διεμήνυσε ότι οι αμερικανικές βάσεις και τα αεροπλανοφόρα των ΗΠΑ που βρίσκονται στην περιοχή είναι εντός της εμβέλειας των ιρανικών πυραύλων!