Στην μαγευτική Αυστρία και συγκεκριμένα στο γραφικό και πανέμορφο Klaffer am Hochficht παρευρέθηκαν εθελοντές από το Αχαϊκό Ινστιτούτο Εκπαίδευσης Ενηλίκων συμμετέχοντας στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ project “Sex, gender, culture & arts - a EU program about gender roles and stereotypes, men & women”.

Οι εμπειρίες των εθελοντών τους από το ταξίδι αυτό. Η συνεργασία εποικοδομητική και ενδιαφέρουσα όπως δείχνουν και οι αξιολογήσεις των νέων.

Ιωάννα Μητροπούλου 

Το Erasmus+  είναι μια αξέχαστη εμπειρία και ξεχωριστή για τον καθένα που συμμετέχει σε αυτό. Στο Klaffer  της Αυστρίας φέτος το καλοκαίρι ενωθήκαμε πολίτες διαφορετικών ευρωπαϊκών χωρών για να συζητήσουμε, να αναλύσουμε και να δείξουμε μέσα από την τέχνη τι σημαίνει για εμάς το γένος, ο άνδρας, η γυναίκα και η κουλτούρα. Με μεγάλη μου έκπληξη διαπίστωσα από τις πρώτες μέρες εκεί ότι όλοι όσοι συμμετείχαν στο πρόγραμμα ήταν ενημερωμένοι και πλήρως καταρτισμένοι για τα στερεότυπα και τις διακρίσεις που υπάρχουν τόσο σε ευρωπαϊκές χώρες όσο και στον υπόλοιπο κόσμο. Προσωπικά θα ήθελα να ευχαριστήσω την ελληνική ομάδα αλλά και την πρόεδρο του Αχαϊκού Ινστιτούτου Εκπαίδευσης Ενηλίκων , κυρία Κυριακή   Βαμβακά-Χριστοδουλοπούλου  για αυτή την μοναδική ευκαιρία.

Νεφέλη Τερζή

Τον περασμένο μήνα, συμμετείχα στο πρόγραμμα “Sex, gender, culture & arts – a YE about gender-roles and stereotypes, men & women” , το οποίο πραγματοποιήθηκε στην πόλη Klaffer της Αυστρίας. Σε αυτό το πρόγραμμα ειχα την ευκαιρία να γνωρίσω άτομα της ηλικίας μου που κατάγονταν από διάφορες χώρες της Ευρώπης. Επίσης, η συζήτηση με αυτά τα άτομα βοήθησε στην βελτίωση των αγγλικών μου. Ακόμα, κατάφερα να μετατρέπω τις ιδέες μου σε πράξεις συμμετέχοντας στις δραστηριότητες του προγράμματος. Γενικά το πρόγραμμα ήταν οργανωμένο με αποτέλεσμα όλα τα παιδιά να περάσουν πολύ ωραία. Θα ήθελα να ξανασυμμετέχω σε παρόμοιο πρόγραμμα στο μέλλον.

 Ηλέκτρα Τερζή

Το όνομα μου είναι Ηλέκτρα Τερζή , είμαι 17 ετών και αυτό το καλοκαίρι είχα την ευκαιρία να συμμετέχω στο πρόγραμμα Erasmus+  “Sex, gender, culture & arts – a YE about gender-roles and stereotypes, men & women” . Στην διάρκεια αυτού του προγράμματος ήρθα σε επαφή με πολλά καινούργια άτομα, επικοινώνησα μαζί τους , δημιούργησα φιλίες και αντάλλαξα ιδέες και απόψεις . Επιπλέον, από τις καθημερινές  δραστηριότητες που μας παρείχε το πρόγραμμα κατάφερα να εκφράσω την δημιουργικότητα μου μέσα από κάθε μορφή τέχνης (π.χ. ζωγραφική, χορός, μουσική και θέατρο) και να έρθω πιο κοντά με την φύση καθώς πολλές από τις δραστηριότητες πραγματοποιούνταν στην εξοχή ! Ήταν ένα πολύ διασκεδαστικό πρόγραμμα που μου χάρισε νέες γνώσεις και εμπειρίες ! Εύχομαι στο μέλλον να μπορέσω να ξανά συμμετέχω σε ένα τέτοιο πρόγραμμα.

Γιώργος Καούκης

Στο Klaffer, περάσαμε πολύ καλά. Γνωρίσαμε πολλά παιδιά με τα οποία συνεργαστήκαμε σε διάφορα θέματα. Επίσης, διεύρυνα τις γνώσεις μου στο θέμα με το οποίο ασχοληθήκαμε, με έναν διασκεδαστικό και ευχάριστο τρόπο. Τέλος, μάθαμε τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσω του διαλόγου και της συνεργασίας που είχαμε με τα άλλα παιδιά για την διαφοροποίηση των φύλων, και βοηθήσαμε στην υλοποίηση του οράματος της, δηλαδή την δημιουργία μιας Ευρώπης δίχως στερεότυπα και προκαταλήψεις. Ελπίζω να ξανασυμμετέχω σε κάποιο παρόμοιο πρόγραμμα. 


Κωνσταντίνα Κάκκου

Αναμφίβολα, η συμμέτοχη μας σε αυτό το προγγραμα ήταν μια καταπληκτική εμπειρία. Στην σύγχρονη εποχή όπου η ευρωπαϊκή ένωση είναι ένα σταυροδρόμι διαφορετικών πολιτισμών, μας δόθηκε η ευκαιρία μέσα από αυτό το πρόγραμμα να επικοινωνήσουμε και να σχηματίσουμε δεσμούς με άτομα από άλλες χώρες, με άλλες συνήθειες, ιδέες, οπτικές. Επιπλέον, αποκτήσαμε σημαντικές γνώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, για τα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις της κοινωνίας μας και διευρύναμε τους ορίζοντες μας σε αυτό το κομμάτι.  Επικεντρωθήκαμε στην σημασία αξιών όπως η ισότητα και η αλληλεγγύη μέσα από βιωματικές δραστηριότητες και φτάσαμε σε χρήσιμα συμπεράσματα μέσω της κριτικής σκέψης και της ευχάριστης δουλειάς. Επιπλέον βελτιώθηκαν οι δυνατότητες μας στην συνεννόηση, ειδικά στα Aγγλικα και ήρθαμε σε επαφή με  νέους και νέα άτομα από διαφορετικές Ευρωπαϊκές χώρες, με διαφορετική κουλτούρα , που μιλούσαν διαφορετικές ξένες γλώσσες. Πρόκειται για μια αξέχαστη εμπειρία που θα θέλαμε να επαναλάβουμε.

Ιωάννα Τράμπαρη 

Το πρόγραμμα στο Klaffer ήταν μια απίστευτη εμπειρία που μου έδωσε πολλαπλά εφόδια και ως προς τις ικανότητες μου κοινωνικά αλλά και γνωστικά. Ήρθα αντιμέτωπη με μεγάλες συναισθηματική προκλήσεις απέναντι σε ένα τόσο πολυσυζητημενο αλλά και ταυτόχρονα όχι αρκετά, θέμα. Η έκφραση αυτού μέσα από τις τέχνες ήταν κάτι το πρωτόγνωρο το οποίο με βοήθησε να αντιληφθώ τις έννοιες από μια άλλη οπτική γωνία, κυρίως συναισθηματική. Γνώρισα συμμετέχοντες από άλλες χώρες οι οποίοι μου έδωσαν πολλά και βελτίωσα κατά πολύ τα αγγλικά μου. Το μέρος ήταν πανέμορφο και σε ενέπνεε να εκφραστείς και να συμμετέχεις όλο και περισσότερο. Θα ήθελα οπωσδήποτε να ξανασυνεργαστω σε κάποιοι αντίστοιχο πρόγραμμα, δέθηκα και συζήτησα πολύ με τους διοργανωτές οι οποίοι ενεπνεαν μεγάλη εμπιστοσύνη και σιγουριά προς εμάς δίνοντας μας χώρο και ελευθερία ως προς την έκφραση μας.

Σοφία Μιχαλοπούλου

Αναμφίβολα, πρόκειται για μια μοναδική εμπειρία αλλά και ευκαιρία σε ένα τόσο καλά  οργανωμένο πρόγραμμα. Μέσω αυτής της πρώτης συμμετοχής κατάφερα να γνωρίσω άτομα από άλλες χώρες και πολιτισμούς ,να κάνω φίλους αλλά και να βελτιώσω τα αγγλικά μου. Επίσης ανακάλυψα τις συνήθειες τους  και γνώρισα καλύτερα τους πολιτισμούς τους. Θα ήθελα πολύ στο μέλλον να το επαναλάβω.

Μάριος Κάκκος

Σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένα σταυροδρόμι πολλών διαφορετικών πολιτισμών και ιδεών, επομένως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρέπει να αγκαλιάσουμε την ενότητα για να ευημερήσουμε στο σύνολό της. Αυτή τη χρονιά συμμετείχα για τρίτη φορά σε ένα πρόγραμμα ανταλλαγής νέων. Η συνολική μου εμπειρία ήταν θετική και νομίζω ότι κέρδισα πολλά. Το θέμα που συμμετείχαμε ήταν «το φύλο, το φύλο, ο πολιτισμός και οι τέχνες - μια ανταλλαγή νέων για το φύλο - τα στίγματα και τα στερεότυπα, άνδρες και γυναίκες Μέσω όχι μόνο των εργαστηρίων και των ομάδων κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης, όλοι οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να εκπαιδεύονται, όχι μόνο ενημερωμένοι, σε διάφορα θέματα σχετικά με το κύριο θέμα, αλλά και σε άλλα υποκείμενα, όπως ο ρατσισμός, οι διακρίσεις και τα ανθρώπινα δικαιώματα

Επίσης, κέρδισα πολλά από τις δραστηριότητες που είχα κατά τη διάρκεια του ελεύθερου χρόνου, καθώς είχαν σχεδιαστεί για να προωθήσουν την ανθρώπινη αλληλεπίδραση και την κατανόηση διαφορετικών πολιτισμών. Σε αυτές τις 2 καταπληκτικές εβδομάδες απόλαυσα να γνωρίσω άλλους ανθρώπους / εφήβους από την Αυστρία, τη Λιθουανία, την Πορτογαλία, τη Ρουμανία , της Τουρκίας και της Ιταλίας. Τελευταίο αλλά όχι ασήμαντο, η ανταλλαγή εμπλούτισε τους ορίζοντές μου, βοηθώντας μου να εξελιχθεί ως άνθρωπος, κοινωνώντας με ανθρώπους από όλη την Ευρώπη και σχηματίζοντας μακροχρόνιες φιλίες. Εκτιμώ  τέτοια προγράμματα επειδή οι αξίες που προωθούν   όπως η ισότητα και άλλες αξίες που κατακτήθηκαν από αγώνες  στο πρόσφατο παρελθόν, για τις οποίες εξακολουθούμε να έχουμε μεγάλη ανάγκη, διότι ένα μέλλον χωρίς αυτές θα ήταν θλιβερό.