Από μικρή ασχολήθηκε με τον αθλητισμό, όμως  το καθοριστικό στοιχείο για τη διαμόρφωση της προσωπικότητας της ήταν η γνωριμία της με τη γιόγκα στα 18 της χρόνια.

Η Θοδώρα Κονταρίνη κάνοντας γιόγκα από τότε είναι πλέον δασκάλα και η ενασχόληση της αυτή την έχει βοηθήσει σημαντικά σε αρκετά πράγματα της ζωής της, αλλά κυρίως στην εξέλιξη της ως άνθρωπος.

Με καταγωγή από την Κεφαλονιά, σπούδασε στην Πάτρα Διοίκηση Επιχειρήσεων στο ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος και έχει κάνει τη δική της οικογένεια, με δύο παιδιά και με τη γιόγκα, όπως μας λέει, να της έχει χαρίσει χρήσιμα στοιχεία σαν μητέρα, στο θέμα της διαπαιδαγώγησης τους. 

"Από μικρή ασχολήθηκα με τις πολεμικές τέχνες και τον κλασικό αθλητισμό" τονίζει μιλώντας στο patrasevents.gr. "Στα 18 μου χρόνια γνώρισα την γιόγκα και αντιλήφθηκα ότι ο συναγωνισμός που αφορούσε τόσα χρόνια τον πρωταθλητισμό πλέον είχε να κάνει με τον ίδιο της τον εαυτό.

Ήταν αυτή η εσωτερική ανάγκη, η μάχη που δίνουμε με τον εαυτό μας, με πτυχές που μπορεί να μην τις γνωρίζουμε καν ότι τις έχουμε. Όταν βρίσκεσαι πάνω στο χαλάκι σου είσαι εσύ και ο εαυτός σου στο τώρα και ο νους βρίσκεται εκεί δεν υπάρχει ούτε παρελθόν ούτε μέλλον.


Αυτά που της έχει προσφέρει η γιόγκα είναι σημαντικά σε κάθε επίπεδο. "Αρχικά καλή υγεία, καθώς με τα χρόνια πρακτικής διατηρώ ένα υγιές βάρος τρέφομαι σωστά για να μπορέσω να ανταπεξέλθω στις απαιτήσεις της πρακτικής και κρατάω το σώμα μου ζωντανό "ξύπνιο" όπως λέω και στους μαθητές μου.

Κάθε μέρα αλλάζουμε, οι συνθήκες της ζωής μας αλλάζουν και η γιόγκα με βοηθά να γνωρίζω τον εαυτό μου αλλά και τους ανθρώπους που έχω δίπλα μου την κάθε μέρα περνάει και προσπαθώ να μην χάσω εικόνες, ήχους, μυρωδιές και αισθήματα που μου αφήνουν οι άνθρωποι και η φύση. Τώρα σε πιο προσωπικό επίπεδο σίγουρα έχει συμβάλλει θετικά στο να μεγαλώνω τα δύο παιδιά μου με περισσότερη υπομονή κατανόηση και αγάπη".

Τι μπορεί να δώσει η γιόγκα σε κάποιον που ασχολείται μαζί της και ποια είναι τα βασικότερη της οφέλη; Η ίδια τονίζει: "Η γιόγκα πέρα από τα σωματικά οφέλη μέσω της πρακτικής (asana), δηλαδή ευλυγισία, δύναμη, αντοχή, ευκαμψία, οξυγόνωση των κυττάρων και έλεγχος της ροής της ενέργειας μέσω της pranayama (τεχνικές αναπνοής) και βελτίωση της φυσικής κατάστασης και της στάσης του σώματος προσφέρει και πνευματική υγεία μέσω του διαλογισμού.

Με τον καιρό οι πρακτικές γίνονται μέρος της ζωής σου της καθημερινότητας σου και απαλύνονται οι πόνοι βελτιώνεται η υγεία μειώνεται το στρες, οι σχέσεις με τους ανθρώπους και ο τρόπος αλληλεπίδρασης γίνεται πιο ουσιαστικός γιατί ξυπνάς τον παρατηρητή μέσα σου… γίνεσαι παρατηρητής".


Αρκετοί έχουν μπερδευτεί σχετικά με το πόσες μορφές γιόγκας που υπάρχουν και αν η κάθε μία από αυτές απευθύνεται σε συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων. 

"Οι κυριότερες μορφές Yoga που έχουν και σωματική έκφραση είναι η ashtanga, η hatha και η vinyasa krama. Από κει και πέρα στον σύγχρονο δυτικό κόσμο έχουν δημιουργηθεί πολλές παραλλαγές τους οι οποίες μπορεί να είναι εμπνευσμένες από την παραδοσιακή μορφή αλλά δεν έχουν το ίδιο ακριβώς περιεχόμενο" τονίζει η ίδια και συνεχίζει λέγοντας:

"Για παράδειγμα αν κάποιος είναι ιδιαίτερα δυναμικός και έχει μεγάλη ανάγκη την έντονη σωματικότητα θα μπορούσε να επιλέξει ashtanga ή ένα προχωρημένο επίπεδο της vinyasa krama. Αν από την άλλη κάποιος επιθυμεί κάτι πιο ήπιο ή είναι σε μεγαλύτερη ηλικία θα του ταίριαζε περισσότερο η hatha.

Σε κάθε περίπτωση το τι είναι ενδείκνυται για τον καθένα καλό είναι να συζητηθεί με έναν πιστοποιημένο δάσκαλο. Γενικά μιλώντας ένα κατάλληλο προσαρμοσμένο πρόγραμμα μπορούν να το παρακολουθήσουν παιδιά, έφηβοι, ενήλικες, έγκυοι, άτομα που βρίσκονται στο στάδιο αποκατάστασης από τραυματισμό καθώς  και ηλικιωμένοι". 


Η γιόγκα για την ίδια είναι ένας συνδυασμός άσκησης, εναλλακτικού τρόπου άθλησης και διαλογισμού.

"Για μένα γιόγκα είναι ο έλεγχος του νου, μέσω της πρακτικής δυναμώνει κάνεις το σώμα του καθαρίζει από τις τοξίνες και έτσι πια μπορεί σιγά σιγά να γίνει ο νους του καθαρός και ελεγχόμενος. Οπότε είναι όλα αυτά μαζί και πολλά περισσότερα με σκοπό πάντα την τελειοποίηση των δυνατοτήτων και των δώρων που έχουν δοθεί σε κάθε πλάσμα". 

Η γιόγκα έχει μπει για τα καλά στην καθημερινότητα των πατρινών, καθώς ολοένα και περισσότεροι τη γνωρίζουν καλύτερα. "Τα τελευταία χρόνια η γιόγκα έχει γίνει γνωστή στον κόσμο, όλοι κάτι γνωρίζουν για αυτήν σε σχέση με παλιότερα.

Στην Πάτρα έχουμε πολύ όμορφους χώρους και κορυφαίους δασκάλους όπου κανείς μπορεί να μαθητεύσει και να ακολουθήσει τόσο παραδοσιακές όσο και πιο σύγχρονες πρακτικές. Είμαστε πολύ τυχεροί σε αυτό. Νομίζω βρίσκεται σε καλό δρόμο και όσοι την γνωρίσουν μόλις δουν τα οφέλη στο σώμα και στο πνεύμα σιγά σιγά την αγαπούν και την βάζουν στη ζωή τους σαν μια απαραίτητη πρακτική". 

Η ίδια έχει πάρει από το 2014 την πρώτη πιστοποίηση στο 200h στην yoga και έκτοτε έχω πιστοποιηθεί στην yoga nidra, στο Thai massage, στην yoga kurunta, στην aerial yoga, στην aerial yoga kids και στην aerial yoga prenatal. Και συνεχίζει. Άλλωστε, όπως λέει: "Ο δρόμος της γνώσης δεν έχει τέλος".