Ένα από τα θέματα που πρόκειται να απασχολήσει το δημοτικό συμβούλιο της Πάτρας και γενικότερα τους φορείς το επόμενο διάστημα θα είναι αυτό της προκήρυξης του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την ανάπλαση της παραλιακής ζώνης και του θαλάσσιου μετώπου της πόλης. 

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, η προκήρυξη του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού είναι σχεδόν έτοιμη, τα τεύχη της έχουν ολοκληρωθεί και είναι να ανέβει στο ΦΕΚ όταν προχωρήσουν οι διαδικασίες.

Ωστόσο, για να φτάσουμε ως εκεί και να βρεθούμε στην τελική ευθεία, θα πρέπει η προκήρυξη του διαγωνισμού να περάσει από το δημοτικό συμβούλιο και να πάρει το "πράσινο" φως. 

Για την ώρα απομένουν κάποιες λεπτομέρειες για τη σύνταξη του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού. Εκτός αυτού, σύμφωνα με στελέχη της δημοτικής αρχής, ο δήμος σκοπεύει να φέρει το ζήτημα, εις γνώση του τεχνικού κόσμου της πόλης και να πάρει τις απόψεις των αντίστοιχων φορέων του επαγγελματικού κλάδου. 

Ο δήμος, έχει κάνει ήδη τις δικές του προτάσεις κατεύθυνσης για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου, προτάσεις που ταυτίζονται με χρήσεις αναψυχής, ψυχαγωγίας και αθλητισμού και όχι τόσο με χρήσεις που θα ενδυνάμωναν κάπως την τουριστική δυναμική και το κομμάτι τις ανάπτυξης. 

Έχει ξεκαθαρίσει από την αρχή την φιλοσοφία του στο θέμα της ανάπλασης της παραλιακής ζώνης, από την πρώτη στιγμή που εξασφάλισε την οριστική παραχώρηση του θαλάσσιου μετώπου με το συμφωνητικό που υπέγραψε με την προηγούμενη κυβέρνηση.

Το ενδιαφέρον, ωστόσο, από πλευράς δήμου είναι ότι έχει δεχθεί ότι ο διαγωνισμός δεν θα περιλαμβάνει απλώς και μόνο την περιοχή του λιμένα ή του παλιού λιμανιού, αλλά θα αφορά και δρόμους του αστικού ιστού που γειτνιάζουν με τη θαλάσσια περιοχή, όπως την Όθωνος Αμαλίας ή την Ηρώων Πολυτεχνείου. 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της δημοτικής αρχής το παραπάνω αυτό οικοδομικό τετράγωνο που περιλαμβάνεται στο διαγωνισμό θα δώσει τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να εμπλουτίσουν τις ιδέες που θα παρουσιάσουν και να δώσουν πιο ολοκληρωμένες προτάσεις για την ανάπλαση της περιοχής.


Πάνω από 250 στρέμματα το σύνολο της έκτασης

Η περιοχή που περιλαμβάνει ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός της ανάπλασης της παραλιακής ζώνης θα ξεκινά από το ύψος της Ελευθερίου Βενιζέλου και θα φτάνει έως και το πρώην κολυμβητήριο της Αγυιάς.

Το υπόλοιπο τμήμα (από το Έλος έως την Πλαζ) έχει συμπεριληφθεί σε άλλο πρόγραμμα και μάλιστα η μελέτη του έργου, αλλά και η χρηματοδότησή του, έχει εγκριθεί και έχει εξασφαλιστεί. Αξίζει να αναφέρουμε ότι το σύνολο της έκτασης που θα γίνουν οι παρεμβάσεις για την ανάπλαση της παραλιακής ζώνης ξεπερνάει τα 250 στρέμματα.

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα έργα των τελευταίων δεκαετιών που θα έχουν γίνει στην Πάτρα, δίνοντας τη δυνατότητα στην πόλη να αλλάξει όψη, προφίλ και μέτωπο. Ένα κομβικό έργο, με λίγα λόγια, που θα επηρεάσει και θα καθορίσει το μέλλον της πόλης για τις επόμενες δεκαετίες.