Δεν λέει να δώσει μία λύση επιτέλους η πολιτεία, ο δήμος, το κράτος, αλλά και η αστυνομία με το θέμα του καταυλισμού των Ρομά, με τους κατοίκους της Εγλυκάδας να έχουν αγανακτήσει και να έχουν απελπιστεί, αφού παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει όλα αυτά τα χρόνια, τίποτα δεν έχει προχωρήσει, πάνω σε αυτό το ζήτημα. 

Οι κάτοικοι της Εγλυκάδας και γενικότερα της ανατολικής Πάτρας είναι κάθετοι ως προς το θέμα του καταυλισμού. Ζητούν την οριστική απομάκρυνσή του από το πρώην σκουπιδότοπο του Ριγανόκαμπου, όχι μόνο για να σταματήσει η υποβάθμιση της περιοχής τους, η παραβατικότητα που φτάνει πολλές φορές τα όρια της εγκληματικότητας, αλλά και για να μπορέσουν οι άνθρωποι που διαμένουν στις παράγκες να δουν Θεού πρόσωπο. 

Σύμφωνα με όλους τους ελέγχους που έχουν γίνει από τις επιτροπές που έχουν περάσει κατά καιρούς από τον καταυλισμό και έχουν δει από κοντά την όλη κατάσταση, ο συγκεκριμένος καταυλισμός βρίσκεται πρώτος στη λίστα με τις χειρότερες συνθήκες διαβίωσης για τους διαμένοντες που ζουν στην κυριολεξία μέσα στη βρώμα και τη δυσοσμία. 

Είναι μία ζωντανή εστία μόλυνσης για τη δημόσια υγεία, τη στιγμή που με βάση τις εκτιμήσεις, ζουν σε αυτόν πάνω από 50 παιδιά, τα οποία ενδέχεται να έχουν αυξηθεί και να έχουν φτάσει τα 60 με 80. Βλέπετε, τα στοιχεία δεν είναι ακριβή από τη στιγμή που οι οικογένειες αυτές συνεχίζουν να γεννούν παιδιά και οι ένοικοι έρχονται και παρέρχονται. 

Ο Δημήτρης Δημητρόπουλος πρόεδρος της επιτροπής των συλλόγων και των φορέων των κατοίκων του ανατολικού διαμερίσματος που έχει συγκροτηθεί για το συγκεκριμένο ζήτημα τονίζει: "Ένα σημαντικό μέρος από τους διαμένοντες στον καταυλισμό είναι διερχόμενοι, έρχονται, φεύγουν και κανείς δεν ξέρει την ταυτότητά τους, από που κρατάει η σκούφια τους.

Εμείς ζητούμε και δεν θα σταματήσουμε να το επαναλαμβάνουμε, την οριστική απομάκρυνσή τους από τον καταυλισμό και τη μετεγκατάστασή τους σε χώρους κατάλληλα διαμορφωμένους που να δίνουν τη δυνατότητα στους ανθρώπους αυτούς να ζήσουν κάτω από καλύτερες συνθήκες". 

Ωστόσο, το πρόγραμμα που χρηματοδοτεί η πολιτεία (με χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης) για τη μετεγκατάστασή τους δεν έχει προχωρήσει από τους φορείς και το υπουργείο, ενώ σε όσες προσπάθειες έκαναν οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου για να ενημερώσουν τους διαμένοντας για την ευκαιρία που τους γίνεται να φύγουν από τον καταυλισμό, συνάντησαν κλειστές πόρτες. Μόλις δύο οικογένειες δέχτηκαν να μετακομίσουν. 


Άνδρο παραβατικότητας και ανομίας

Στο μεταξύ η παραβατικότητα και τα κρούσματα αυτής (κλοπές, διαρρήξεις, διακίνηση ναρκωτικών, παιδική επαιτεία κτλ) συνεχίζονται παρόλο που το τελευταίο διάστημα οι περιπολίες της αστυνομίες στην περιοχή της ανατολικής Πάτρας έχουν αυξηθεί και είναι αρκετά συχνές. "Εκ του αποτελέσματος αποδεικνύεται ότι δεν φτάνει αυτό" τονίζει ο κ. Δημητρόπουλος. 

Το επεισόδιο που είχε γίνει μεταξύ τους πριν από μερικές μέρες και σύμφωνα με πληροφορίες ήταν αρκετά άγριο, καθώς έληξε μόνο με την επέμβαση της αστυνομίας, είναι μόνο ένα από τα πολλά που γίνονται σε καθημερινή βάση. "Θα πρέπει να το καταλάβουν όλοι και να το συνειδητοποιήσουν" τονίζει ο κ. Δημητρόπουλος. 

"Το θέμα του καταυλισμού δεν είναι κάτι που αφορά μόνο την ανατολική Πάτρα. Είναι ένα ζήτημα που αφορά όλη την πόλη, αφού τις συνέπειες της παραμονής ενός τέτοιου καταυλισμού τις ζει όλη η Πάτρα, σε διάφορα πεδία και με διαφορετικούς τρόπους. Κάτι πρέπει να γίνει επιτέλους...".