Η ομοσπονδιακή αστυνομία του Καναδά ανακοίνωσε ότι ένα από τα στελέχη της- ανώτερος αξιωματικός της υπηρεσίας πληροφοριών- συνελήφθη για κατασκοπεία.

Ο Κάμερον Ορτίς κατηγορείται ότι έκλεβε σημαντικά έγγραφα για λογαριασμό ξένης κυβέρνησης και είναι αντιμέτωπος με πέντε κατηγορίες βάσει του ποινικού κώδικα του Καναδά και του νόμου περί προστασίας των πληροφοριών που συνδέονται με την εθνική ασφάλεια, πιο συγκεκριμένα για κατασκοπεία για λογαριασμό ξένης χώρας.

Ο Ορτίς συνελήφθη την Πέμπτη στην Οτάβα και την Παρασκευή παρουσιάστηκε ενώπιον δικαστή και του απαγγέλθηκαν επίσημα κατηγορίες. Η δίκη του αναμένεται να ξεκινήσει την ερχόμενη Παρασκευή και έως τότε θα παραμείνει προφυλακισμένος. «Οι κατηγορίες είναι ότι είχε αποκτήσει, αποθηκεύσει και επεξεργαστεί ευαίσθητες πληροφορίες με σκοπό να τις διαθέσει σε ανθρώπους με τους οποίους δεν θα έπρεπε να βρίσκεται σε επικοινωνία», δήλωσε ο εκπρόσωπος της εισαγγελίας, Τζον ΜακΦάρλαν.

Ποιος είναι ο Ορτίς που κατηγορείται για κατασκοπεία

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο Global, που επικαλέστηκε πηγές προσκείμενες στις υπηρεσίες ασφαλείας, ο Ορτίς ήταν μέχρι την Πέμπτη γενικός διευθυντής της υπηρεσίας πληροφοριών της βασιλικής χωροφυλακής και διηύθυνε ως εκ του αξιώματός του τις επιχειρήσεις αντικατασκοπείας. Ο Ορτίς είναι 47 ετών. «Μπορώ να σας πω ότι οι αρχές παίρνουν πάρα πολύ σοβαρά την υπόθεση αυτή», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τριντό, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Η αστυνομία φοβάται ότι ο Ορτίς είχε αποσπάσει μεγάλο όγκο δεδομένων και ότι αυτό ενδέχεται να θέσει υπό αμφισβήτηση πολλές έρευνες. «Πρόκειται για πολύ σοβαρή υπόθεση κατασκοπείας, πολύ περισσότερο διότι ο Καναδάς είναι μέλος της ισχυρής συμμαχίας που αποκαλείται Πέντε Μάτια, μαζί με την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ», ανέφεραν πηγές του δικτύου Global.

Η δημόσια ραδιοφωνία, το δίκτυο Radio-Canada, ανέφερε πως ο Ορτίς έχει ειδίκευση στη νοτιοανατολική Ασία, στις υποδομές στρατηγικής σημασίας και στην πληροφορική. Διετέλεσε κορυφαίος σύμβουλος για ζητήματα εθνικής ασφαλείας του Μπομπ Πόλσον, του πρώην αρχηγού της βασιλικής χωροφυλακής, που συνταξιοδοτήθηκε τον Ιούνιο του 2017.