Μετά από έρευνες χρόνων, οι δύο σκελετοί που ανακαλύφθηκαν στη Μόντενα και έγιναν γνωστοί ως οι «Εραστές της Μόντενα», ανήκουν σε άνδρες, όπως ανακοίνωσαν επιστήμονες.

Το ζευγάρι σκελετών βρέθηκε το 2009 πιασμένο χέρι – χέρι και χρονολογούνται μεταξύ 4ου και του 6ου μετά Χριστόν αιώνα. Ανακαλύφθηκαν σε ένα αρχαίο νεκροταφείο κοντά στην πόλη της Μόντενα και από τότε γίνονταν προσπάθεια να βρεθεί το φύλο τους. Ολοι πίστευαν πως επρόκειτο για εραστές, όμως ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Μπολόνια, χρησιμοποιώντας την πρωτεΐνη από το σμάλτο των δοντιών, ανακάλυψαν πως οι σκελετοί ανήκαν σε άντρες. Εκτιμούν μάλιστα, πως μπορεί να μην ήταν εραστές, αλλά συγγενείς (αδέρφια ή ξαδέρφια) ή ακόμη και στρατιώτες που έχασαν τη ζωή τους σε κάποια μάχη. Δεν αποκλείουν ωστόσο και το ενδεχόμενο να ήταν ομοφυλόφιλοι, κάτι που ωστόσο φαντάζει δύσκολο, λόγω των αντιλήψεων της εποχής εκείνης για το θέμα αυτό.


Lovers of Modena skeletons holding hands were both men

«Αν και δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι οι δύο αυτοί άντρες ήταν στην πραγματικότητα εραστές, είναι απίθανο εκείνοι που τους έθαψαν να ήθελαν να δείξουν τον δεσμό αυτό τοποθετώντας τα σώματά τους πιασμένα χέρι - χέρι», ανέφεραν οι επιστήμονες που πιστεύουν ότι τελικά οι δύο σκελετοί ανήκουν σε συγγενείς ή συντρόφους στον πόλεμο.