Τις βασικές κατευθύνσεις της εξωτερικής πολιτικής επισήμανε ο κ. Νίκος Δένδιας κατά την έναρξη της συνεδρίασης της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής. Ο υπουργός Εξωτερικών απέφυγε να τοποθετηθεί για τα ελληνοτουρκικά, την εντεινόμενη προκλητικότητα του Ταγίπ Ερντογάν, το Κυπριακό και την Συμφωνία των Πρεσπών επιλέγοντας να αναλύσει τα συγκεκριμένα κρίσιμα ζητήματα όταν κλείσουν οι τηλεοπτικές κάμερες και η συνεδρίαση συνεχιστεί «κεκλεισμένων των θυρών».

«Η Ελλάδα μετά από μια δεκαετία σε συνθήκες κρίσης έχει κάνει επιλογή να ξεπεράσει την εσωστρέφεια και να ενισχύσει την θέση της στον κόσμο χωρίς εμμονές» τόνισε ο κ. Δένδιας δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση της οικονομικής διπλωματίας.

«Προκειμένου να επιτευχθούν οι προκλήσεις το ΥΠΕΞ μετατρέπεται σε σύγχρονο οργανισμό με στοχοθεσίες και βελτίωση υποδομών» ενώ προανήγγειλε αναδιάρθρωση των πρεσβειών και των προξενικών αρχών της χώρας. «Προωθούμε μια πολιτική μετρήσιμων στόχων και σε αυτό το πλαίσιο επανεξετάζεται η δράση ορισμένων αρχών μας στο εξωτερικό και η δημιουργία νέων. Η αναδιάρθρωση οφείλεται και στο ότι το υπουργείο θα μετατραπεί σε φορέα για ενίσχυση των εξαγωγών» είπε χαρακτηριστικά.

«Το τρίπτυχο της πολιτικής είναι: πολιτική και οικονομική διπλωματία που συνεπικουρούνται από επικοινωνιακή διπλωματία. Πιστεύουμε ότι έτσι θα ενισχύσουμε συνολικά την εικόνα χώρας» σημείωσε για να προσθέσει σε άλλο σημείο «Ενίσχυση οικονομικής διπλωματίας στο εξωτερικό. Συνδρομή στους Έλληνες επιχειρηματίες για προσέλκυση επενδυτών».

Τέλος επισήμανε τις θετικές επιπτώσεις της παροχής ψήφου στους απόδημους που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ.

Ντ. Μπακογιάννη: Θα τηρήσουμε και τιμήσουμε την Συμφωνία των Πρεσπών

Από την πλευρά της ΝΔ η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη κάλεσε τον υπουργό να ενημερώσει την επιτροπή για τους τρόπους αντιμετώπισης της τουρκικής προκλητικότητας αλλά και για τα ελληνοαλβανικά. Αναφορικά με την Συμφωνία των Πρεσπών είπε «Ακούω στις τηλεοράσεις μια παραφιλολογία ότι η ΝΔ άλλαξε θέση για την Συμφωνία των Πρεσπών και δεν τηρεί αυτά που έλεγε προεκλογικά. Θυμίζω ότι η ΝΔ προεκλογικά - σε όλους τους τόνους εντός και εκτός κοινοβουλίου - είπε ότι άπαξ και ψηφιστεί η συμφωνία θα είναι Συμφωνία εν ισχύ και δεν μπορεί καμία δύναμη να αναιρέσει αυτή τη συμφωνία. Το θεωρήσαμε αυτονόητο πριν τις εκλογές και εξακολουθούμε να το θεωρούμε έτσι. Την δεύτερη πτυχή για την τήρηση των όρων ιδίως με τα μακεδονικά προϊόντα θα το αντιμετωπίσουμε. Το τρίτο θέμα είναι με την ενταξιακή πορεία της γειτονικής χώρας στην ΕΕ. Η ελληνική κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει το θέμα με το άνοιγμα και το κλείσιμο των κεφαλαίων ανάλογα με την τήρηση της συμφωνίας και την συμπεριφορά της γειτονικής χώρας. Η ΝΔ δεν άλλαξε στάση. Θεωρεί ότι συμφωνία έχει βασικές αδυναμίες αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε το παραμικρό. Θα την τηρήσουμε και θα την τιμήσουμε».

Παράλληλα, έδωσε συγχαρητήρια στον κ. Δένδια υποστηρίζοντας ότι η διαπραγμάτευση του υπουργείου Εξωτερικών εξασφάλιση την θέση του αντιπροέδρου στον έλληνα επίτροπο Μαργαρίτη Σχοινά. Για τα ελληνοτουρκικά σημείωσε πως «Ο διάλογος με την Τουρκία είναι απολύτως απαραίτητος σε οποιεσδήποτε συνθήκες. Το περιβάλλον είναι προβληματικό, η ρητορική Ερντογάν πρωτόγνωρη και κλιμακούμενη. Ο συμβολισμός της Αμμοχώστου στέλνει μηνύματα που πρέπει να αναλύσουμε. Δεν ανέμενα ότι ο Τσαβούσογλου θα πήγαινε στην Αμμόχωστο να κάνει δηλώσεις. Η πράξη του αυτή θα κριθεί αυστηρά στην Ν. Υόρκη από τους συνομιλητές της Ελληνικής και Κυπριακής Κυβέρνησης για τον συμβολισμό που έχει».

Γ. Κατρούγκαλος: Δεν μπορείς να τιμάς μια συμφωνία που θεωρείς επιζήμια

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος σχολιάζοντας την αναφορά της κυρίας Μπακογιάννη που είπε ότι η ΝΔ «θα τιμήσει την Συμφωνία των Πρεσπών» είπε «Δεν μπορεί κανείς να τιμά μια εθνικά επιζήμια συμφωνία. Αυτή η διγλωσσία έχει επιπτώσεις και στο πως μας αντιμετωπίζουν οι συνομιλητές μας. Το διπλωματικό κεφάλαιο που αποκομίσαμε από τη Συμφωνία των Πρεσπών ξοδεύεται από την διγλωσσία. Υπάρχουν υπουργοί όπως ο κ. Δένδιας αλλά και ο κ Παναγιωτόπουλος που τοποθετούνται με μετριοπάθεια. Όμως ακούμε και μεμονωμένες φωνές που μιλούν για προδοσία ακόμα και τώρα. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό. Όσο δεν εφαρμόζουμε και εμείς απαρέγκλιτα την συμφωνία αφαιρούμε διαπραγματευτική ισχύ από εμάς. Σωστά κάνετε και πιέζετε την γειτονική χώρα να εφαρμόζει την Συμφωνία στα προϊόντα πώς όμως θα γίνει αυτό όταν στελέχη σας αρνούνται να την αποκαλούν με το όνομά της».

Τέλος, κάλεσε το υπουργείο να ζητήσει από την ελληνική Βουλή την συγκρότηση κοινοβουλευτικής ομάδας φιλίας με την γειτονική χώρα.

Από την πλευρά του Κινήματος Αλλαγής ο κ. Βασίλης Κεγκέρογλου κάλεσε την κυβέρνηση να χρησιμοποιεί όλα τα θεσμικά εργαλεία για την διαμόρφωση εθνικής γραμμής.

Πηγή: protothema.gr