Οι έρευνες για τον εντοπισμό των υπευθύνων για την απώλεια στρατιωτικού υλικού από μονάδα του Πολεμικού Ναυτικού της Λέρου συνεχίζονται με τις αρχές να προσπαθούν να βρουν τη χρονική περίοδο κατά την οποία οι δράστες αφαίρεσαν τον βαρύτατο οπλισμό.

Μάλιστα οι αρχές πλέον εξετάζουν περισσότερο το σενάριο η κλοπή να πραγματοποιήθηκε με βοήθεια εκ των έσω και σταδιακά.

Ήδη ένας αξιωματικός που ήταν υπεύθυνος για την αποθήκη και υπέγραψε τις δύο τελευταίες απογραφές και παρέδωσε την αποθήκη στον νέο οπλονόμο στις αρχές Σεπτεμβρίου, θεωρείται πρόσωπο-κλειδί. Την ίδια στιγμή εξετάζονται όλες οι κινήσεις που έγιναν τους τελευταίους 12 μήνες κατά τους οποίους φαίνεται ότι αφαιρέθηκε ο οπλισμός.

Ο οπλισμός που λείπει από τη μονάδα του Πολεμικού Ναυτικού στη Λέρο

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη μονάδα του Πολεμικού Ναυτικού στη Λέρο φέρεται να λείπουν φορητά αντιαρματικά, οπλοβομβίδες, χειροβομβίδες, νάρκες, φυσίγγια και βραδύκαυστα φυτίλια.

Όσα έχουν γίνει γνωστά έως τώρα

Τον Σεπτέμβριο του 2018 έγινε έλεγχος από τρία στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού εκ των οποίων ο ένας είναι ο οπλονόμος. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, τον Σεπτέμβριο του 2018 έγινε απογραφή στην αποθήκη χωρίς να διαπιστωθεί απώλεια όπλων ή πυρομαχικών. Τον Δεκέμβριο έγινε ακόμη μία απογραφή που ελέγχεται από τις αρχές προκειμένου να διαπιστωθεί σε ποιο χρονικό διάστημα το περασμένο έτος αφαιρέθηκε το υλικό.

Τα στοιχεία αυτά οδηγούν στο συμπέρασμα πως ένα από τα πιθανότερα σενάρια, όπως είπε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, είναι οι δράστες να προχώρησαν σε σταδιακή αφαίρεση των υλικών, καθώς θα ήταν και δύσκολο να μεταφερθούν και να απομακρυνθούν όλα μαζί από τη μονάδα του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς κάποια από τις κάμερες θα είχε καταγράψει τις κινήσεις των δραστών με ένα τόσο μεγάλο φορτίο.

Το συμπέρασμα είναι ότι κάποιος εκ των έσω πήρε μέρος στην διαδικασία αφαίρεσης. Η βάση στην Λέρο έχει σφραγιστεί και θα γίνει έλεγχος στους αξιωματικούς που υπηρετούσαν στην αποθήκη σε βάθος διετίας αλλά και σε όσους υπηρετούσαν το τελευταίο διάστημα.
Παράλληλα αναμένεται να γίνει άρση τηλεφωνικού απορρήτου, συλλογή DNA και θα χρησιμοποιηθεί το υλικό από τις κάμερες ασφαλείας.

Υπενθυμίζεται πως στη Λέρο βρέθηκαν κλιμάκια της ΕΥΠ και της αντιτρομοκρατικής που συμμετέχουν στις έρευνες.