Το πρώτο σχολικό κουδούνι χτύπησε σήμερα σε όλη τη χώρα. Οι σχολικές αυλές πλημμύρισαν από μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς. Ευχή όλων είναι τούτη η χρονιά να είναι περισσότερο γόνιμη και δημιουργική, καθώς και καλύτερη από τις προηγούμενες. Η εκπαίδευση, άλλωστε, τα τελευταία χρόνια συντρίφτηκε στις συμπληγάδες της σκληρής δημοσιονομικής προσαρμογής των κυβερνώντων και των αναποτελεσματικών ιδεοληπτικών πειραματισμών τους. 

Το γκρίζο σκέπασε το χαμόγελο και έπνιξε την αισιοδοξία στην εκπαιδευτική κοινότητα. Χιλιάδες διδακτικές ώρες πήγαν χαμένες λόγω έλλειψης εκπαιδευτικών, το ωρολόγιο πρόγραμμα των σχολείων συρρικνώθηκε και η διδασκαλία πολλών μαθημάτων υποβαθμίστηκε για εξοικονόμηση πόρων, το ολοήμερο σχολείο τραυματίστηκε από ανεδαφικές πολιτικές όπως η κατάργηση του υπεύθυνου δασκάλου, το ολοήμερο πρόγραμμα του νηπιαγωγείου πολτοποιήθηκε, η παιδαγωγική υποστήριξη των σχολείων και των εκπαιδευτικών μηδενίστηκε από την διάλυση υποστηρικτικών θεσμών, όπως τα ΚΕΔΔΥ και οι Σχολικοί Σύμβουλοι προς επίρρωση των ιδεοληψιών των κυβερνώντων. Τούτα, είναι ένα ελάχιστο μόνο δείγμα της αναποτελεσματικής εκπαιδευτικής πολιτικής, που εφαρμόστηκε τα τελευταία χρόνια και οδήγησε την παιδεία σε τέλμα.

Φέτος το σχολικό ξεκίνημα γίνεται με περισσότερους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς στα σχολεία και αυτό δημιουργεί ελπίδες για την απρόσκοπτη λειτουργία τους. Βέβαια, ο μονισμός διορισμός εκπαιδευτικών αποτελεί επιτακτική ανάγκη περισσότερο από ποτέ. 

Ωστόσο, τα συσσωρευμένα προβλήματα που άφησε η προηγούμενη Κυβέρνηση βαραίνουν τις πλάτες των εκπαιδευτικών και των σχολείων και έχουν να κάνουν με τη λειτουργία των σχολείων, το ολοήμερο σχολείο, την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, τα αναλυτικά προγράμματα, τα βιβλία, την κομματικοποίηση της εκπαίδευσης, την ανυπαρξία υποδομών στην προσχολική αγωγή για την πλήρη υποχρεωτική διετή εφαρμογή της κ.λπ.

Απαιτείται σύντομα μια εκπαιδευτική μεταρρύθμιση με πυρήνα τον εκπαιδευτικό και το μαθητή. Απαιτούνται πολιτικές που θα οδηγήσουν στη μόνιμη παραμονή των βιβλίων στο σχολείο, εφόσον αυτό θα αποτελεί κυψέλη γνώσεων, συμπεριφορών και αξιών. Οι όποιες αλλαγές πρέπει να στοχεύουν στην ποιοτική παιδεία και εκπαίδευση. Η παιδεία πρέπει να αποκτήσει απόλυτη προτεραιότητα στην εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής, εφόσον αφορά το μέλλον και σύμφωνα με τον Πλάτωνα αποτελεί το δεύτερο ήλιο για τους ανθρώπους.