Με επτά σχολές και 35 τμήματα και στους τρεις νομούς της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, ξεκινάει η νέα ακαδημαϊκή χρονιά για το Πανεπιστήμιο Πατρών

Όλο το διάστημα που μεσολάβησε τα στελέχη του Πανεπιστημίου Πατρών έδωσαν αγώνα δρόμου για να τρέξουν τις συνέπειες και τις λεπτομέρειες που προέκυπταν μετά την απόφαση της απερχόμενης κυβέρνησης για τη συγχώνευση των δύο μεγάλων ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της πόλης, προκειμένου να είναι όλα έτοιμα ώστε να λειτουργήσουν τα νέα τμήματα των σχολών. 

Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν τα στελέχη του Πανεπιστημίου οι ετοιμασίες έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί, το ζήτημα της συγχώνευσης έχει πλέον ωριμάσει και έτσι τα νέα τμήματα που προκύπτουν από το θέμα, αναμένεται να λειτουργήσουν χωρίς προβλήματα και αυτό χάρις στις υπεράνθρωπες προσπάθειες που κατέβαλαν οι εργαζόμενοι της τεχνικής και της οικονομικής υπηρεσίας και γενικότερα του διοικητικού μηχανισμού του ιδρύματος. 

Αυτό που μένει είναι να καθοριστεί το νέο πλαίσιο λειτουργίας που γεννάται μέσα από τη λειτουργία των τμημάτων αυτών, αλλά και όλες τις αλλαγές που καθορίζονται στο νέο ακαδημαϊκό χάρτη, με βάση τα όσα αναφέρει και στην επιστολή της προς τους Πρυτάνεις των Πανεπιστημίων, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως. 

Το μεγάλο στοίχημα πάντως για τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά, που είναι οι συνθήκες λειτουργίας των νέων τμημάτων του Πανεπιστημίου Πατρών, μάλλον κερδίζεται, όπως δείχνουν οι εκτιμήσεις. Όμως όπως γίνεται κάθε φορά που ανοίγει μία νέα σχολή, σε πρώτη φάση λειτουργεί με λίγους ανθρώπους και σταδιακά στελεχώνεται από προσωπικό. 

Στο Πανεπιστήμιο Πατρών στα νέα τμήματα της σχολής Επιστημών Υγείας και Διοίκησης Επιχειρήσεων υπάρχει ακαδημαϊκό προσωπικό και οι θέσεις είναι καλυμμένες, αντίθετα ελλείψεις υπάρχουν στη σχολή της Γεωπονικής. Εξάλλου, σε κτιριακό επίπεδο τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στη στέγαση των Τμημάτων που εδρεύουν στο Αγρίνιο, ενώ τα τμήματα της Πάτρας έχουν το πλεονέκτημα του κάμπου του πρώην ΤΕΙ.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι από το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021 θα λειτουργήσουν επιπλέον μία νέα μονοτμηματική Σχολή (Σχολή Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού) και δύο νέα Τμήματα (Τμήμα Γεωργικής Βιοτεχνολογίας και Τμήμα Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού).