Ολοκληρώθηκε η κατάθεση του Ευάγγελου Βενιζέλου ως μάρτυρα στους αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου, Ευάγγελο Ζαχάρη και Λάμπρο Σουφουλάκη, για την υπόθεση Novartis.

Αμέσως μετά ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι «προκειμένου να στηθεί ως δήθεν πολιτικό σκάνδαλο η υπόθεση Novartis, κάποιοι ασέλγησαν επί των θεσμών με πρώτο θύμα την ανεξαρτησία και το κύρος της Δικαιοσύνης» και επισήμανε ότι «ευθύνες πολιτικών προσώπων με την έννοια της προηγούμενης κυβέρνησης προφανώς και υπάρχουν». Ακόμη, κατέθεσε συμπληρωματικά στοιχεία και έγγραφα που καταδεικνύουν την ύπαρξη του δόλου.

Ειδικότερα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος είπε:

«Κοιτάζουμε προς το μέλλον μόνο όταν προστατεύουμε τους θεσμούς. Προκειμένου να στηθεί ως δήθεν πολιτικό σκάνδαλο η υπόθεση Novartis, κάποιοι ασέλγησαν επί των θεσμών με πρώτο θύμα την ανεξαρτησία και το κύρος της Δικαιοσύνης. Αυτό όλο είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα που πρέπει να διερευνηθεί εις βάθος, και δικαστικά και κοινοβουλευτικά. Το ζήτημα, όπως ξέρετε, δεν με αφορά προσωπικά ούτε είμαι από αυτούς που επιδιώκουν ρεβάνς ή εκδίκηση. Υπάρχει, όμως, το δημοκρατικό καθήκον που μας επιβάλλει να προστατεύσουμε το κράτος δικαίου και να διερευνήσουμε την αλήθεια».

Ερώτηση: Κάνατε, μήπως, λόγο για πολιτικά πρόσωπα εσείς στον αντεισαγγελέα;
Απάντηση: Και αυτό το ζήτημα έχει ήδη τεθεί από τον προηγούμενο χρόνο, από την άνοιξη του 2018, με τις μηνύσεις μας. Τώρα αναφέρθηκα και σε συμπληρωματικά στοιχεία γιατί υπάρχει αυτό που λέμε επίταση του δόλου.

Ερώτηση: Για τις παρεμβάσεις μιλάτε;
Απάντηση: Δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες, δεν πρέπει να παραβιάσουμε τη μυστικότητα της προδικασίας, αλλά είναι γνωστό ότι έχει διαβιβαστεί η δικογραφία στη Βουλή ότι υπάρχει ζήτημα ποινικών ευθυνών και όχι μόνο πολιτικών προσώπων για τη σκευωρία. Από εκεί και πέρα υπάρχει το ζήτημα των προστατεύομενων μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος που ξέρετε ποια είναι η κατάσταση και η εξέλιξη και βέβαια το ζήτημα είναι των εισαγγελικών και δικαστικών λειτουργών, το οποίο διερευνάται και το οποίο πρέπει να διερευνηθεί και αυτεπαγγέλτως.

Ερώτηση: Κατονομάσατε πρόσωπα; Όπως του κ. Παπαγγελόπουλου, όπως έκανε χθες ο κ. Σαμαράς;
Απάντηση: Ευχαριστώ, τίποτα άλλο, θα μας δοθεί η ευκαιρία να τα πούμε».

Οι δύο εισαγγελικοί λειτουργοί διενεργούν προκαταρκτική εξέταση μετά τις καταγγελίες του ομόβαθμου συναδέλφου τους και πρώην επόπτη της Εισαγγελίας Διαφθοράς, Ιωάννη Αγγελή, για πολιτικές παρεμβάσεις και μεθοδεύσεις στην υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας. Ο κ. Βενιζέλος, το περασμένο έτος (Φεβρουάριος 2018) είχε καταθέσει μήνυση 22 σελίδων σε βάρος του ανώνυμου-προστατευόμενου μάρτυρα με το κωδικό όνομα «Μάξιμος Σαράφης».

Απόσπασμα από το Υπόμνημα που κατέθεσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στον Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου

«Μετά τη διαβίβαση της δικογραφίας αυτής στη Βουλή και μετά την αρχειοθέτηση της υπόθεσης που επικράτησε να λέγεται «υπόθεση Novartis», σε ό,τι αφορά εμένα και άλλα πολιτικά πρόσωπα, εμφανίζεται επίταση του δόλου του τέως Πρωθυπουργού ο οποίος κατά την προεκλογική περίοδο των πρόσφατων ευρωεκλογών και εθνικών εκλογών (Μάιος – Ιούλιος 2019 ) αναφέρθηκε κατ’ επανάληψη στο «σκάνδαλο Novartis» ανάγοντας το σε κεντρικό πολιτικό του επιχείρημα, ωσάν να μην είχε προηγηθεί η αρχειοθέτηση, και κατά παράβαση όχι απλώς και μόνο του τεκμηρίου αθωότητας αλλά της δικαστικά πιστοποιημένης παντελούς ανυπαρξίας υπονοιών.»

«Κατά το μέρος που η αρχική και η συμπληρωματική μήνυση στρέφεται κατά μαρτύρων που έχουν χαρακτηριστεί, χωρίς να συντρέχουν οι προϋποθέσεις του νόμου, «μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος», το μείζον ζήτημα που τίθεται είναι η - παρά όλα όσα έχουν μεσολαβήσει- διατήρηση του χαρακτηρισμού τους ως τέτοιων και επιπλέον η διατήρηση της ισχύος της εισαγγελικής διάταξης περί οριστικής αποχής από την σε βάρος τους ποινική δίωξη».

«Η υπαγωγή των περιβόητων αυτών μαρτύρων αρχικά σε καθεστώς προστασίας και στη συνέχεια στο καθεστώς του μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος και εν τέλει σε καθεστώς ποινικής ατιμωρησίας, χωρίς να συντρέχουν οι προϋποθέσεις του νόμου, χρησιμοποιήθηκε από κάποιους ως παραθεσμικό κέλυφος εντός του οποίου επωάστηκε η μεγαλύτερη σκευωρία των τελευταίων δεκαετιών. Το ποιοι είναι αυτοί οι «κάποιοι» είμαι βέβαιος ότι θα εντοπιστεί από την διεξαγόμενη προκαταρκτική εξέταση».