Πάνω από 800.000 ευρώ φεύγουν από τα ταμεία του δήμου για τη συντήρηση των 267 σχολικών μονάδων που υπάρχουν στην Πάτρα. Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων ο Κώστας Πελετίδης στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε εν όψει της νέας σχολικής χρονιάς. 

Το νούμερο αυτό δείχνει από τη μία το βάρος που δίνει ο δήμος στο θέμα των σχολικών υποδομών, αλλά από την άλλη δείχνει και το πόσα ακόμα πράγματα θα μπορούσε να κάνει, αν το κράτος ήθελε πραγματικά να ενισχύσει τη παιδεία, φροντίζοντας να διαμορφώσει κατάλληλους χώρους για τους μαθητές. 

Πρόκειται για χρήματα που ο δήμος με τις μειωμένες οικονομικές δυνατότητες που έχει θα μπορούσε να δώσει για άλλες ανάγκες της πόλης. Ωστόσο, το πρόγραμμα που αφορά την ανακαίνιση και τη συντήρηση των σχολικών μονάδων συνεχίζεται και ήδη 70 σχολικά συγκροτήματα έχουν αλλάξει όψη και έχουν διαμορφωθεί από τα συνεργεία των δημοτικών υπηρεσιών. 

Το πρόγραμμα ήταν στην κορύφωσή του το καλοκαίρι του 2018 όταν πραγματοποιήθηκε και ο μεγαλύτερος όγκος των εργασιών, ωστόσο, συνεχίστηκε και φέτος με διαφορετικούς ρυθμούς, δίνοντας όψη και χαρακτήρα σε άλλα σχολικά κτίρια που βρίσκονταν μέσα στην εγκατάλειψη. 

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο Κώστας Πελετίδης, αλλά και ο Τάκης Πετρόπουλος, στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε το μεσημέρι της Τρίτης, οι εργασίες αυτές θα συνεχιστούν και την επόμενη χρονιά, αφού οι ανάγκες είναι μεγάλες και η κάλυψή τους δεν ολοκληρώνεται μέσα σε δύο έτη, πόσο μάλλον από τη στιγμή που στις υπηρεσίες του δήμου, είναι γνωστή η έλλειψη του έμψυχου δυναμικού. 

Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το ΣΑΤΑ και το ταμείο του δήμου έχει ως τελικό του σκοπό την ανακαίνιση όλων των σχολικών μονάδων που ανήκουν στην επικράτεια της Πάτρας, κάτι που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μπορεί να επιτευχθεί κατά τη διάρκεια της νέας θητείας της δημοτικής αρχής. Αρκεί βέβαια να έδινε και το κράτος ένα μεγαλύτερο κονδύλι από τα 687.000 ευρώ το χρόνο για τη συντήρηση και τον εκσυχρονισμό τους. 

Αξίζει να αναφέρουμε ότι υπήρξαν καταγγελίες για βανδαλισμούς σε ορισμένα σχολεία της Πάτρας από αυτά που έχουν ανακαινιστεί, το διάστημα του καλοκαιριού που ήταν κλειστά, ωστόσο τα συνεργεία του δήμου, φρόντισαν και αποκατέστησαν το μεγαλύτερο μέρος των ζημιών αυτών, ενώ μέχρι και την τελευταία μέρα πριν από το ξεκίνημα της σχολικής χρονιάς συνεχίζονταν οι εργασίες στους προαύλιους χώρους. 

Το σημαντικό λοιπόν είναι ότι ένα μεγάλο μέρος των μαθητών της Πάτρας θα μπει σε σχολεία που έχουν ανακαινιστεί και έχουν βελτιωθεί στους εσωτερικούς και στους εξωτερικούς χώρους, σε μεγάλο βαθμό.