Ξεκίνησαν και συνεχίζονται έως και τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου οι εγγραφές στο Χορευτικό Τμήμα του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Πατρέων.

Η ένταξη στο Χορευτικό Τμήμα είναι επιλογή και στάση ζωής, καθώς αυτό αποτελεί σημείο αναφοράς  για το μεγαλείο της ερασιτεχνικής δημιουργίας.

Οι εγγραφές αφορούν αποκλειστικά σε νέα μέλη και όχι σε όσους συμμετείχαν σε κάποιο από τα τμήματα του Χορευτικού κατά την προηγούμενη χορευτική χρονιά (2018-2019).

 Οι εγγραφές πραγματοποιούνται μόνο ηλεκτρονικά και μέσα από τη σελίδα του Χορευτικού Τμήματος (http://www.xoreutiko-dimou-patras.gr). Η διδασκαλία των νέων τμημάτων θα ξεκινήσει την Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2019

Νέο μέλος του Χορευτικού μπορεί να γίνει όποιος το επιθυμεί, από ηλικία 5 ετών και άνω. Η εγγραφή, η διδασκαλία και γενικότερα η συμμετοχή στις δραστηριότητες του Χορευτικού Τμήματος είναι δωρεάν (στο Χορευτικό Τμήμα του Δήμου Πάτρας δεν πληρώνει και δεν πληρώνεται κανείς - τόσο για τους διδασκόμενους όσο και για τους δασκάλους).

Εντατικά τμήματα και τμήματα ψυχαγωγίας

Τα εντατικά τμήματα απευθύνονται σε άτομα ηλικίας μέχρι και 35 χρονών και στοχεύουν στην προετοιμασία των συμμετεχόντων για τα τμήματα παραστάσεων. Είναι δύο φορές την βδομάδα και η άσκηση είναι επίπονη και επίμονη. Σε δύο συνεχόμενες απουσίες το άτομο διαγράφεται από το τμήμα.

Στα τμήματα ψυχαγωγίας συμμετέχουν συνήθως άτομα μεγαλύτερης ηλικίας ή άτομα που θέλουν απλά να έρθουν σε επαφή με το λαϊκό χορό χωρίς περισσότερες υποχρεώσεις. Στα τμήματα αυτά διαγράφεται κάποιος στις τρεις απουσίες. Και εδώ η εκπαίδευση διέπεται από τους κανόνες που ισχύουν σε όλο το Χορευτικό.

ΧΟΡΕΥΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΑΤΡΕΩΝ

Το Χορευτικό Τμήμα του Π.Κ.Κ ιδρύθηκε τον Οκτώβρη του 1976  σαν ένα από τα τμήματα του Καλλιτεχνικού Εργαστηρίου . Φέτος κλείνει 43 χρόνια προσφοράς στο λαϊκό χορό και γενικότερα του λαϊκού πολιτισμού.

Η ζωντάνια των ανθρώπων στο χορευτικό, η πίστη στα ιδεώδη της ερασιτεχνικής δημιουργίας, η εκτίμηση του λαϊκού πολιτισμού, δημιούργησαν ένα ιδιαίτερο χαρακτήρα που έδωσε την δυνατότητα να παρουσιαστούν αξιόλογες δουλειές όλα αυτά τα χρόνια.

Μέσα από συνεχή έρευνα και παρακολούθηση σημαντικών σεμιναρίων σε όλη την Ελλάδα κάθε χρόνο, τα μέλη του Χορευτικού έρχονται σε επαφή με τους πραγματικούς φορείς του λαϊκού πολιτισμού. Στόχος είναι η έρευνα, η μελέτη και η μεταφορά του στο σήμερα.

Μακριά από τα βέλη του εθνικισμού το Χορευτικό Τμήμα προσεγγίζει τον λαϊκό χορό επιδιώκοντας να αντλήσουν τα μέλη του από αυτόν, τις πανανθρώπινες αξίες που σε κάθε βήμα του  κουβαλάει, σφυρηλατημένες έτσι όπως μόνο η λαϊκή ψυχή ξέρει να κάνει. Αξίες, που τόσο πολύ η κοινωνία έχει ανάγκη σήμερα, σε μία περίοδο στείρας αμφισβήτησης, αλλοτρίωσης και αποχαύνωσης.

Κάτω απ’ αυτό το πρίσμα τα μέλη του χορευτικού προσφέρουν χωρίς υλική αμοιβή όλο τον ελεύθερο χρόνο τους (κι’ αυτό είναι το σπουδαίο) χρησιμοποιώντας τον λαϊκό μας χορό ως ασπίδα αντίστασης σε κάθε μορφή υποκουλτούρας απ’ όπου κι αν αυτή προέρχεται.


Σήμερα, το χορευτικό έχει πάνω από 850 ενήλικες και περισσότερα από 600 παιδιά στα παιδικά του τμήματα, ενώ κάθε χρόνο ξεπερνά τις 60 παραστάσεις.

Έχει συμμετάσχει σε πολλά φεστιβάλ στην Ελλάδα  και στο εξωτερικό με μεγάλη επιτυχία και πολλές διακρίσεις όπως στην Ιταλία σε πολλές πόλεις, Τουρκία, Σερβία, Σλοβακία,  Ουκρανία, Γερμανία, Αυστρία, Γαλλία, Κύπρο, Μαυροβούνιο, Γκούτσα Σερβίας  κ.λ.π. Όπου κι αν ταξίδευσε απέσπασε κολακευτικές κριτικές ενθουσιάζοντας το κοινό από τις εντυπωσιακές παρουσιάσεις των Ελληνικών λαϊκών χορών.

Έχει βραβευτεί σε διαγωνιστικά φεστιβάλ στην Τουρκία  (Κων/λη)  και στην Κροατία  (στην Πούλα).   

Έχει συμμετάσχει τέσσερις φορές στην έναρξη του καρναβαλιού με χορογραφίες του Χρήστου Γιαννόπουλου και η παρουσία του  κατά κοινή ομολογία ήταν ιδιαίτερα πετυχημένη.

Σήμερα διδάσκουν στα παιδικά και ενήλικα τμήματα 30 δάσκαλοι προερχόμενοι από το σπλάχνα του χορευτικού και έχουν διακριθεί για την χορευτική τους αρτιότητα, την θέλησή τους για εκπαίδευση στα ζητήματα λαϊκού πολιτισμού, μα και την ηθική τους υπόσταση.

Για να μπορέσει κάποιος να διδάξει στο χορευτικό περνάει από την δοκιμασία του δόκιμου δίπλα σε κάποιον έμπειρο δάσκαλο και αφού έχει όλα τα προσόντα και την ωριμότητα προτείνεται από τον δάσκαλό του για να αναλάβει κάποιο τμήμα.

Υπεύθυνος του χορευτικού είναι ο κ. Χρήστος  Γιαννόπουλος.

Υπεύθυνος για τα τμήματα των παιδικών-εφηβικών τμημάτων (παιδικό χορευτικό)  η κ. Σταυρούλα  Ζαρνάβαλου.

Ο χώρος όπου διεξάγονται οι πρόβες είναι στην αίθουσα στο παλαιό λιμάνι της Πάτρας.

Εγγραφές γίνονται στην αρχή κάθε σχολικού έτους από 1 έως 30 Σεπτεμβρίου ηλεκτρονικά μέσα από την Ιστοσελίδα του Χορευτικού Δήμου Πάτρας.