Ένα από τα σημεία αναφοράς της Πάτρας και από τους βασικούς πόλους της αχαϊκής πρωτεύουσας που προσέλκυσαν τουρίστες και αυτό το καλοκαίρι ήταν ο Ιερός Ναός του Αγίου Ανδρέα. 

Η επιβλητική εκκλησία του Πολιούχου της Πάτρας, με τον τρούλο που μοιάζει να αγγίζει τον ουρανό και τα πολλά καμπαναριά, αποτέλεσε και αυτό το καλοκαίρι έναν μαγνήτη για τους τουρίστες που επισκέπτονταν την πόλη, κυρίως για αυτούς που προέρχονταν από χώρες του Ορθόδοξου Χριστιανισμού, Ρώσους, Ρουμάνους, Σέρβους, Λευκορώσους και άλλους. 

Ειδικότερα, τις Κυριακές, ο ναός του Αγίου Ανδρέα είχε αρκετούς προσκυνητές που έφταναν με το πούλμαν για να παρακολουθήσουν τη Θεία Λειτουργία, κάνοντας μάλιστα εντύπωση στους υπόλοιπους πιστούς για την ευλάβεια και την κατάνυξη που έδειχναν οι ξένοι επισκέπτες, με τις γυναίκες να τυλίγουν τα κεφάλι τους με μαντήλι και να είναι σχεδόν όλη τη διάρκεια της κάθε λειτουργίας γονατιστές. 

Από την άλλη αυτό που έκανε εντύπωση στους τουρίστες και στους επισκέπτες του ιερού Ναού του Αγίου Ανδρέα, πέρα από την εξωτερική αρχιτεκτονική της εκκλησίας και την επιβλητικότητα που έχει το κτίριο στα μάτια ενός ξένου που έρχεται να το δει για πρώτη φορά, ήταν οι τοιχογραφίες και οι εικόνες που συναντούσαν στους εσωτερικούς χώρους. 

Ενδιαφέρον για τους τουρίστες είχε και ο παλιός ναός του Αγίου Ανδρέα, με τα θρησκευτικά κειμήλια και τις εικόνες που φυλάσσονται εκεί, βγάζοντας τους μία διαφορετική ατμόσφαιρα προσήλωσης, ευλάβειας και πίστης.


Σε γενικές γραμμές οι δύο εκκλησίες του Πολιούχου της Πάτρας έδειξαν και αυτή τη χρονιά τη δυναμική που έχει ο θρησκευτικός τουρισμός της αχαϊκής πρωτεύουσας. 

Μέσω αυτών των δύο ναών υπάρχει το έδαφος για να προσελκύσουν ανάλογο ενδιαφέρον και άλλοι ναοί της Πάτρας, όπως για παράδειγμα ο Παντοκράτορας, η Παντάνασσα ή ο Άγιος Νικόλαος, εκκλησίες ιστορικές για την πόλη που έχουν και μία ξεχωριστή αρχιτεκτονική. 

Σίγουρα, εξάλλου, θα είναι ένα σημαντικό βήμα προς μια τέτοια κατεύθυνση η αξιοποίηση του πάρκου πίσω από τον παλαιό Άγιο Ανδρέα, στην στοά που σύμφωνα με τη παράδοση ο Πρωτόκλητος έκανε τα θαύματα του και δίδασκε τα μηνύματα του Χριστού στους πρώτους Χριστιανούς της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, σε έναν χώρο που έχει έντονο αρχαιολογικό ενδιαφέρον αφού εκεί βρισκόταν και ο ναός της θέας Δήμητρας. 

Πάντως, ήδη η Ιερά Μητρόπολη, έχει κάνει τα τελευταία χρόνια σημαντικά βήματα δείχνοντας στην πόλη την δυναμική που έχει σε αυτή τη μορφή τουρισμού, συγκεντρώνοντας προσκυνητές από  τα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη.