Δεκάδες πιστοί από την Πάτρα, από το Αίγιο και τα Καλάβρυτα πέρασαν και φέτος στο Γενέσιον της Θεοτόκου σε ένα από τα ωραιότερα και πρωτότυπα θρησκευτικά μνημεία της Ελλάδας, στο εκκλησάκι της Παναγίας της Πλατανιώτισσας, στο ομώνυμο χωριό του Αιγίου, οχτώ χιλιόμετρα έξω από την Πτέρη. 

Πρόκειται για ένα εκκλησάκι που είναι «κρυμμένο» στην κουφάλα ενός δέντρου που έχει ως βασική εικόνα-κειμήλιο το «θαύμα της Παναγίας»: Το αρνητικό αποτύπωμα της εικόνας της Παναγίας της Μονής του Μεγάλου Σπηλαίου, που μοναχοί, αιώνες πριν, κατά την περίοδο της εικονομαχίας, εναπόθεσαν για μια νύχτα στη ράχη του πλατάνου, στο κοίλωμα του οποίου φιλοξενήθηκαν.

Το εκκλησάκι είναι ένα λαμπρό προσκύνημα, γνωστό στους Ορθοδόξους, που φτάνουν στη αιγιαλιακή γη για να ζητήσουν τη βοήθεια της Παναγίας. Αιώνες τώρα, το εκκλησάκι της Παναγίας της Πλατανιώτισσας στο ομώνυμο χωριό του Αιγίου «φιλοξενείται» στην κουφάλα που σχηματίζουν τρεις αιωνόβιοι πλάτανοι, ύψους 17 μέτρων, που πλέον έχουν γίνει ένας, και τροφοδοτεί τους Χριστιανούς με πίστη και ελπίδα.


Το αποτύπωμα της εικόνας της Παναγίας «μετρά» από 1.200 έως 1.700 χρόνια.

Από τότε που ανακαλύφθηκε, λειτουργεί ως προσκύνημα, ενώ πλήθος πιστών καταφθάνουν κατ’ έτος όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό. Ο κύριος όγκος των πιστών του εξωτερικού, που έρχονται είτε για να προσκυνήσουν είτε επειδή έχουν κάποιο τάμα, προέρχεται από τη Ρωσία, τις πρώην σοβιετικές χώρες και τις Ορθόδοξες χώρες της Βαλκανικής.

Η Παναγία της Πλατανιώτισσας χωράει μέχρι και 20 προσκυνητές, καθώς έχει ελλειπτική διατομή 8 μ. και μικρή διάμετρο, 3,5 μ. Γιορτάζει στις 8 Σεπτεμβρίου, στη γέννηση της Θεοτόκου, ενώ το προσκύνημα συνδέεται με την εφέστια εικόνα του Mεγάλου Σπηλαίου. Πολύ κοντά, εξάλλου, στον ναΐσκο βρίσκεται και η βασιλική της Kοιμήσεως της Παναγίας, με αγιογραφίες του 1740, λαϊκότροπου χαρακτήρα, για να συμπληρώσει την ιερότητα του χώρου και να ενισχύσει την πίστη των επισκεπτών. 


πηγή πληροφοριών: kibotos.gr.