Συνεχίζει την τακτική των απειλών προς την Ελλάδα και την Ευρώπη, με όχημα το προσφυγικό ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.

Σε νέες του δηλώσεις, μιλώντας το απόγευμα της Κυριακής από την πόλη Μαλάτια, απείλησε ότι αν δεν έρθει η βοήθεια από την Ευρώπη θα ανοίξει τα σύνορα και θα περάσουν προς την Ευρώπη περισσότεροι από 5,5 εκατομμύρια πρόσφυγες.

«Αν σε αυτόν τον αγώνα μας δεν μας δώσουν την απαραίτητη στήριξη, δεν θα μπορέσουμε να εμποδίσουμε τα 3,6 εκατ. σύρους πρόσφυγες και άλλα 2 εκατ. προσφύγων που θα φτάσουν στα σύνορα μας από το Ιντλιμπ» είπε χαρακτηριστικά, όπως μεταδίδει ο ΣΚΑΪ.

«Θα γίνει αυτό που θέλουμε αλλιώς θα ανοίξουμε τα σύνορα», επανέλαβε ο Ερντογάν. «Είτε θα μοιραστείτε αυτό το βάρος, είτε θα ανοίξουμε τα σύνορα», προειδοποίησε ο Τούρκος πρόεδρος, επαναλαμβάνοντας την κατηγορία ότι η ΕΕ δεν έχει ακόμη εκπληρώσει πλήρως τις υποσχέσεις της στην παροχή οικονομικής βοήθειας, με βάση τη συμφωνία Άγκυρας- Βρυξελλών του 2016.

Η Τουρκία έχει δαπανήσει 40 δισεκατομμύρια δολάρια για τους Σύρους πρόσφυγες, δήλωσε ο Ερντογάν, ενώ τόνισε ότι η βοήθεια της Ένωσης είναι «περίπου 3 δισεκατομμύρια ευρώ».«Θα πρέπει να ανησυχούμε εμείς για αυτό; Ας ανησυχήσουν εκείνοι αυτή τη φορά», είπε.

Έπειτα από τις αντίστοιχες απειλές στις οποίες είχε προβεί ο Τούρκος πρόεδρος την Πέμπτη, η αρμόδια εκπρόσωπος της Επιτροπής, η Νατάσα Μπερτρό, είχε υπενθυμίσει ότι η ΕΕ έχει ήδη παράσχει βοήθεια ύψους 5,6 δισ. ευρώ στην Τουρκία για την υποστήριξη των προσφύγων και ότι τα εναπομείναντα 400 εκατ. (από τα συμφωνημένα 6 δισ. συνολικά) πρόκειται να δοθούν σύντομα. Όπως είχε τονίσει, η ΕΕ και η Τουρκία συνεχίζουν να δεσμεύονται από τη συμφωνία για το προσφυγικό.

Στην ομιλία του χθες σε μια συγκέντρωση του κυβερνώντος κόμματός του Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στην πόλη Εσκισεχίρ, ο Τούρκος πρόεδρος παράλληλα ανακοίνωσε ότι θα συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ στην Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών αργότερα αυτόν τον μήνα για να συζητήσουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην βορειοανατολική Συρία, όπου η Άγκυρα σχεδιάζει να εγκαταστήσει ένα εκατομμύριο Σύρους πρόσφυγες.

Τα σαφή μηνύματα του Μητσοτάκη
Σαφή και αυστηρά μηνύματα κατά της Τουρκίας, έστειλε από πλευράς του ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη ΔΕΘ.

Χωρίς να κλείνει τους διαύλους επικοινωνίας με τον πρόεδρο Ερντογάν ο πρωθυπουργός έστειλε αυστηρά μηνύματα τόσο προς την Τουρκία, όσο και προς την Ευρώπη που πρέπει επιτέλους να αναλάβει τις ευθύνες της για το κρίσιμο ζήτημα του προσφυγικού.

«Αν ο Ερντογάν θέλει επανεκκίνηση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις πρέπει να το αποδείξει έμπρακτα» τόνισε ο πρωθυπουργός κάνοντας αναφορά στις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών που φυσικά δεν υπονομεύει μόνο το προσφυγικό θέμα.

Σε ό,τι αφορά την αντίδραση των ελληνικών Αρχών στις αυξημένες προσφυγικές ροές, η κυβέρνηση αναγνωρίζοντας τον επείγοντα χαρακτήρα του ζητήματος προέβη στη λήψη άμεσων μέτρων, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην αλλαγή του τρόπου χορήγησης του ασύλου.