Τα δύο θανατηφόρα τροχαία που έγιναν τις περασμένες ημέρες στην παραλιακή της Πάτρας, που είχαν σαν αποτέλεσμα, τον θρήνο για δύο ακόμα οικογένειες που έχασαν τα δικά τους παιδιά, έφεραν και πάλι στο προσκήνιο το θέμα της οδήγησης και της νοοτροπίας που έχουμε στο τιμόνι, αλλά και το πόσο επικίνδυνος είναι ο συγκεκριμένος δρόμος. 

Κάνοντας μια βόλτα στην Ακτή Δυμαίων, αλλά και γενικότερα στην παραλιακή οδό της νότιας πλευράς της Πάτρας, από το ύψος της Εύας έως και την Παπαφλέσσα θα δεις κανείς ότι στον δρόμο υπάρχουν διάσπαρτα εικονοστάσια.

Προσκυνητάρια που ξεκινούν από το 2000 και μετά φτάνοντας έως και το σήμερα. Μετρώντας τα και στις δύο πλευρές ξεπερνούν τα 15 στον αριθμό. Πρόκειται για σημεία που έχουν χάσει την ζωή τους και άλλοι άνθρωποι όλα αυτά τα χρόνια ως επί το πλείστον νέοι σε ηλικία. Θρήνος για τις μανάδες των παιδιών αυτών, θρήνος για τις οικογένειες τους που περνούν από εκεί και τα φροντίζουν σε τακτά διαστήματα. 

Σκεφτείτε όμως πόσο πόνο μπορεί να κρύβει μία μάνα που κοιτάει τη φωτογραφία του παιδιού της που έχει φύγει από κοντά της. Στην Ακτή Δυμαίων έχουν συμβεί δεκάδες τροχαία, άλλα αφήνοντας πίσω τους τραυματίες και άλλα αφήνοντας πίσω τους νεκρούς. Ο δρόμος έχει σίγουρα τα κακά και τα στραβά του.

Τα φανάρια με τον τρόπο που λειτουργούν σε μπερδεύουν, παρά σε διευκολύνουν, ενώ τους τελευταίους μήνες έχει παρατηρηθεί ότι δεν είναι λίγες οι φορές που εξαιτίας του γνωστού προβλήματος που αντιμετωπίζει η Πάτρα με τους φωτεινούς σηματοδότες, δεν ανάβουν, ούτε σβήνουν. 

Στο ύψος της Εύας, αλλά και μετά τον Κόκκινο Μύλο τα διαζώματα είναι σε κοντινή απόσταση με τον δρόμο, κάτι που σημαίνει ότι αν φύγει ένα μηχανάκι με τον οδηγό του να μην φοράει κράνος, το αποτέλεσμα θα είναι μάλλον μοιραίο.  

Το οδόστρωμα δεν είναι σε καλή κατάσταση, υπάρχουν σημεία που οι λακκούβες μπορεί να δημιουργήσουν σημαντικά προβλήματα στους οδηγούς των δικύκλων, ενώ σε άλλα ο δρόμος έχει φθαρεί, με αποτέλεσμα να υπάρχουν αρκετά "τούμπια", με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει, τη στιγμή που τα οχήματα έχουν αναπτύξει μία ταχύτητα. Ταχύτητα είπαμε; Πάμε στο θέμα της οδηγικής μας νοοτροπίας. 

Ταχύτητα και οδηγική νοοτροπία

Οι οδηγοί, είτε έχουν αυτοκίνητα, είτε μηχανάκια, αναπτύσσουν όλες τις ώρες της ημέρας στον συγκεκριμένο δρόμο, από το μπάσιμο της Ακτής Δυμαίων έως και το ύψος της Παπαφλέσσα μεγάλες ταχύτητες. Στο μεταξύ ο δρόμος είναι ταχείας κυκλοφορίας, όμως, οι διασταυρώσεις στα διάφορα σημεία του είναι αρκετά επικίνδυνες. 

Στην Ανθείας, στην Ελευθερίου Βενιζέλου, αλλά και στην Παπαφλέσσα χρειάζεται μεγάλη προσοχή, ενώ φυσικά υπάρχει και η διασταύρωση που ενώνει τον δρόμο του νέου λιμανιού με την παραλιακή. 

Ένα ακόμα σημείο που παρατηρήσαμε και έχει να κάνει κυρίως με την νοοτροπία μας είναι ότι όλοι καβαλούν συνήθως τη γραμμή της υψηλής ταχύτητας, χωρίς να κάνουν στην άκρη όταν έρχονται οχήματα με μεγαλύτερη επιτάχυνση, με αποτέλεσμα να γίνονται επικίνδυνες προσπεράσεις που με το παραμικρό μπορεί να έχουν άσχημα αποτελέσματα. 

Το θετικό είναι ότι οι περισσότεροι από τους δικυκλιστές πλέον έχουν ξεκινήσει να φορούν το κράνος τους. Αυτό όμως δεν αρκεί από μόνο του για να ελαττώσει τα τροχαία. Χρειάζεται να έχουμε συναίσθηση της ευθύνης όταν κρατάμε ένα τιμόνι στα χέρια μας. Μόνο έτσι τα εικονοστάσια της παραλιακής δεν θα γίνουν περισσότερα.