Μπορεί ο τουρισμός στην Δυτική Ελλάδα και κατά συνέπεια και στην Πάτρα, με βάση τις εκτιμήσεις που έχουν γίνει από τους επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου, να μην κύλησε σε τόσο υψηλό επίπεδο, όπως τα καλοκαίρια του 2017 και του 2018, όμως, για ακόμα μία φορά οι επισκέπτες που έκαναν την περιπλάνηση τους στην αχαϊκή πρωτεύουσα δεν έκρυψαν τον θαυμασμό τους για την άνω πόλη. 

Όσοι ήρθαν στην Πάτρα έκαναν την βόλτα τους στα σοκάκια της, περπάτησαν τον πεζόδρομο της Ηφαίστου, επισκέφτηκαν το Κάστρο, είδαν από κοντά το Ρωμαϊκό Ωδείο, θαύμασαν τον Παντοκράτορα και έκαναν την περιήγηση τους, περνώντας από τις σκάλες Τριτάκη και γενικότερα από την ευρύτερη αυτή περιοχή που αποτελεί μία από τις ομορφότερες γειτονιές της πόλης. 

Μια γειτονιά που στους επισκέπτες και στους τουρίστες που έρχονται στην Πάτρα θυμίζει νησί λόγω της γραφικότητας που την χαρακτηρίζει και της όλης αισθητικής της που δένει το παραδοσιακό με το μοντέρνο.

Η άνω πόλη λοιπόν για ακόμα μία χρονιά έδειξε ότι μπορεί να αποτελέσει την κορυφή της τουριστικής δυναμικής που χρειάζεται να αποκτήσει η Πάτρα, το σημείο αναφοράς του χαρακτήρα του city breaking που έχει τις δυνατότητες να γίνει αυτή η πόλη τα επόμενα χρόνια.

Ωστόσο, το κομβικό σημείο που θα κρίνει πολλά πάνω σε αυτό, έχει να κάνει με δύο έργα που εφόσον ξεκινήσουν και ολοκληρωθούν θα αναδείξουν ακόμα περισσότερο την περιοχή. 


Το ένα αφορά το έργο της ανάπλασης του ιστορικού κέντρου της άνω πόλης και τις παρεμβάσεις που προβλέπονται να γίνουν στα δρομάκια και στα στενάκια της, χωρίς να αλλοιώνουν τον χαρακτήρα της και το άλλο αφορά την ανάδειξη του Ρωμαϊκού Ιπποδρομίου που θα προσφέρει ένα ακόμα αρχαιολογικό αξιοθέατο στους επισκέπτες. 

Το πρώτο έργο το "τρέχει" ο δήμος μέσα από το πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του ΕΣΠΑ, το άλλο πρόκειται να το τρέξει η τοπική εφορεία αρχαιοτήτων μέσα από το πολιτιστικό πρόγραμμα του Interegg. Μένει να δούμε πότε θα ξεκινήσουν τα έργα αυτά και πότε θα ολοκληρωθούν.

Πάντως για την ώρα οι τουρίστες που περιπλανήθηκαν στην άνω πόλη δεν παρέλειψαν να βγάλουν φωτογραφίες με φόντο την σύγχρονη Πάτρα, από το Κάστρο και κυρίως από τις σκάλες της Αγίου Νικολάου. Ο τουρισμός έχει να προσφέρει πολλά σε αυτή την πόλη τα επόμενα χρόνια. Αρκεί να το συνειδητοποιήσουν αυτό οι φορείς της και να στραφούν από κοινού σε μία τέτοια κατεύθυνση.