Μεσημέρι Σαββάτου, στο κατώφλι πολυκατοικίας σε δρόμο κοντά στην πλατεία Υψηλών Αλωνίων ένας ηλικιωμένος άνδρας συζητά με έντονο ύφος μία κοπέλα ρομά που δεν ξεπερνούσε τα 16 με 18, τα χρήματα και το μέρος που θα βρεθούν στη συνέχεια για να προχωρήσουν για τα περαιτέρω. 

Το ύφος τους είναι έντονο, με το κορίτσι να ζητάει περισσότερα από 10 ευρώ και τον άνδρα να προσπαθεί να την πείσει να του δώσει παραπάνω υπηρεσίες. Μάλλον τα βρίσκουν. Ο άνδρας ανεβαίνει σε ένα δίκυκλο και η κοπέλα εξαφανίζεται, με προορισμό τον ακάλυπτο μιας πολυκατοικίας, κάποια μέτρα πιο πέρα. 

Η υπαίθρια πορνεία αποτελεί ένα φαινόμενο που ήταν ακόμα πιο έντονο όλο αυτό το διάστημα που η Πάτρα ήταν άδεια από κόσμο. Τα στέκια των ανήλικων (συνήθως) κοριτσιών ρομά, η Τριών Ναυάρχων, τα Ψηλαλώνια, το πάνω μέρος της πλατείας Γεωργίου, η πλατεία Όλγας, αλλά και η πλατεία Ελευθερίας, κοντά στα Προσφυγικά, είχαν αρκετή "κίνηση", με κάποιους ηλικιωμένους να ψάχνονται και να ανταποκρίνονται και άλλους να αρνούνται. 

Η αστυνομία γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα από την εξέλιξη του όλου φαινομένου που κρύβει πίσω του, με βάση τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί, ένα ολόκληρο κύκλωμα το οποίο όμως δεν αποκαλύπτεται από τη στιγμή που τα στόματα παραμένουν κλειστά και ο ένας κρύβει τον άλλον. Ίσως για αυτό και να μην παρεμβαίνει αφού οι όποιες καταγγελίες είχαν γίνει στο παρελθόν νομικά δεν στάθηκαν. 

Πάντως, οι συναλλαγές γίνονται τις περισσότερες φορές σε δημόσια θέα, με τις δύο πλευρές να κρατούν τα προσχήματα, ενώ αυτό που τους ενδιαφέρει κυρίως είναι να μην πιαστούν στα πράσα, για αυτό και τα ραντεβού για τις ερωτικές συνευρέσεις δίνονται κυρίως σε απόμερα μέρη που δεν θα τους πετύχουν αδιάκριτα βλέμματα. 

Από τη στιγμή που τα στόματα δεν ανοίγουν η υπαίθρια πορνεία που αποτελεί προέκταση της παιδικής εκμετάλλευσης και έχει να κάνει κυρίως με την κοινωνική ομάδα των ρομά, θα συνεχίζεται.